2 млн. баварци искат референдум за спасяване на пчелите

Германците желаят масово садене на ливади и защита на реките
Обновена: 18 фев 2019 12:45 | 18 фев 2019 12:22,
11
2 млн. баварци искат референдум за спасяване на пчелите
Снимка: Reuters

Около 1,75 милиона баварски избиратели, което е исторически рекорд, са подписали петицията "Спаси пчелите". Това би могло да прерасне в референдум и да има важни последици за земеделието и промишлеността, информира Франс прес.

Още по темата

Текстът на петицията, който бе представен от малката Екологична демократична партия, предвижда 20 процента от обработваемите земи да спазват биологичните норми през 2025 година, преди да се достигне до 30 процента през 2030 година, пише БТА.

Десет процента от зелените пространства в Бавария би трябвало също така да бъдат превърнати в цъфтящи ливади, а реките и потоците - да бъдат по-добре защитени от пестициди и торове.

Броят на хората, които са решили да подпишат петицията в кметствата на Бавария, според избирателната служба в провинцията, е надминал значително изискуемия 1 милион души, за да се организира референдум до 6 месеца. Такива са изискванията на системата за пряка демокрация, която е в сила в Бавария.

Земеделските организации обаче започнаха кампания срещу тази петиция и предупредиха за потенциалните финансови разходи за земеделието, ако тя бъде приложена.

Петицията поставя в неудобно положение и баварското правителство, което е управлявано от Християнсоциалния съюз, партия, близка до Христяндемократическия съюз на канцлера на Германия Ангела Меркел, като фермерите са сред традиционния му електорат.

С този бъдещ референдум Бавария би могла "да се превърне в пионер в Европа в областта на защитата на околната среда", посочва в. "Зюддойче цайтунг".

Като една от главните причини на изчезването на насекомите учените сочат смущаващи промени на местообитанието им и прибягването до синтетични пестициди, които са в основата на интензификацията на земеделието в света през последните 60 години.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
4
 
! Отговори
Скептик преди 5 години
Да ама тук имаме едри латифундисти със субсидии. То не може един плаж да се спаси от бетона, а какво остана за полетата от интензивно печалбарство. Също трябва да се запитаме кому е нужно огромни земеделски масиви в крайградските райони да бъдат превръщани в ламаринени заводи, а индустриалните зони вътре в градовете да са развъдник на скитащи песове. Имаме една от най-скъпите земи в Света, за която кръв се е лвла, а сега я харизваме и правим на бунище.
10
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До menТе и сега заможните хора живеят извън градовете или в крайни квартали с къщи и градини.В България докато не спрат кражбите,няма да се направи нищо.
9
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Браво!Ако пуснете в България или в други държави,също ще подпишат петицията!За да се унищожават вредните насекоми са необходими дървета покрай насажденията и реки за птици,кълвачи,жаби,патки и др.,които унищожават вредни насекоми.Пестицидите да не унищожават пчелите и да са в минимални количестваНе знам защо щатите се отказаха от екологията и договора за затоплянето,след като един от първите потънали градове от затоплянето и разтопяването на ледовете ще е Ню Йорк.Те дори сега имат проблем там
8
0
 
3
 
! Отговори
men преди 5 години
сега е момента да го играем хитреци. забраняваме всякакви пестициди и със трудоинтензивно био земеделие решаваме всичките си проблеми ´- ще има манджа, работа, износ. освен това ще дойдат умни хора от цял свят и ще се заселят по нашите селца. краят е близо. големите градове в америка и европа са пумийни ями пълни с мръсотия, плъхова, резистентни бактерии и мултуикулти разврат. помнете тези думи след 10 години.
7
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да намалят малко индустриализацията и заводите. Да преместят малко заводи към България.
6
0
 
2
 
! Отговори
men преди 5 години
технологията е дръпнати жълтури ходят с едни капсулки и четчици и го играят пчелички. успех им пожелавам. отровите и пестицидите освен че затриват насекомите а и всички след тях по веригата (птици, хищници) са отговорни и за голяма част от раковите заболявания. плодове и зеленчуци мийте задължително в разтвор от сода. 5 ДЖИ освен че ще доубие насекомите ще ни свари и мозъците. представете си живот в микровълнова печка. това ни очаква.
5
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хората наистина се занимават със смислени неща, не като нас.
4
1
 
1
 
! Отговори
дядо от село преди 5 години
Садят се тикви,а не ливади,малоумно съвременно поколение....
3
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 2Това не е напълно вярно (да знам кой го е казал). Но. В Китай масово се прави вече без пчели. Има технологията за това.
2
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
С 5G мрежата ще се разкаже играта на цялата еко система. Никакви референдуми няма да спасят от гибел пчелите, а след това и изчезването и на тази цивилизация.
1
1
 
44
 
! Отговори
Стоян преди 5 години
Това трябва да се случи в целия свят - не само там. Проблемът е глобален. Страни като САЩ, Китай , Индия , Русия трудно биха могли да бъдат принудени да спазват някакви екостандарти, но останалата част от света трябва да даде решителен отпор срещу геноцида срещу природата - та ако трябва да бойкотират по някакъв начин произведеното в тези страни , които имат подчертано цинично отношение към екологията