От Брюксел за евровота: ГЕРБ с 34,8%, БСП с 33,1%, ДПС – губещи

Левицата ще увеличи депутатите си с двама, а ГЕРБ с един
18 фев 2019 13:57,
54
От Брюксел за евровота: ГЕРБ с 34,8%, БСП с 33,1%, ДПС – губещи
Снимка: Булфото, архив

БСП ще бъде големият печаливш в европейските избори, като ще добави двама евродепутати към сегашната бройка от четирима. Това прогнозира Европейският парламент в първото си предвиждане за разпределението на местата за предстоящите през май евроизбори, което прави във всички страни членки.

ГЕРБ ще успее да изпрати допълнително още един човек, а ДПС ще загуби половината от сегашното си представителство от четирима евродепутати.

Според очакванията на Европарламента Демократи за силна България ще запази присъствието си от един депутат в Европейския парламент, а "Обединени патриоти" ще успее да вкара един вместо двама души, както е сега.

Европейският парламент обаче не е наясно накъде ще се насочат патриотите, които досега членуваха в групата на европейските консерватори, и ги поставя сред неопределилите се нови партии.

Като цяло Европейската народна партия, където членуват ГЕРБ, СДС, Демократи за силна България и Реформаторския блок, ще има най-много представители от България - 8, вместо досегашните 7.

БСП ще остане при европейските социалисти с шестима евродепутати, вместо досегашните четирима. ДПС ще запази членството си при европейските либерали, смятат от Европейския парламент.

Според социологическите данни, на които се базира прогнозата за разпределението на 17-те български места, ГЕРБ ще спечели на изборите през май с 34,8% от гласовете, БСП - 33,1%, а ДПС - 10,4 на сто.

След тях ще се наредят "Обединени патриоти" с 8%, Демократи за силна България с 3,8 на сто и Реформаторският блок с 2,3 процента.

В европейски мащаб парламентът предвижда запазване на проевропейското мнозинство, като групите на ЕНП и на социалистите ще останат най-многочислени.

И двете обаче ще загубят места за сметка на крайната десница и либералите.

Изследването на парламента сочи, че в следващия състав на Европейския парламент ще има 183 (34 по-малко от сега) депутати от ЕНП, 135 социалисти (-51), 75 либерали (+7) и 59 (+22) депутати от групата, в която сега са партиите на Марин Льо Пен и Северната лига на Матео Салвини.

Групата, в която сега е британският евроскептик Найджъл Фараж ще добави само двама души - до 43-ма, но това ще увеличение, тъй като в нея повече няма да има представители от Обединеното кралство, което напуска ЕС.

Очаквано най-големите губещи ще са консерваторите, в чиято група сега членуват основно британски парламентаристи (-24).

Основно заради намаляването на общия брой евродепутати от 751 на 705, ще има свиване и на комунистите (-6) и на зелените (-7). Най-големите губещи ще са независимите евродепутати, които от 22-ма сега ще останат 10. Нови партии, сред които се очаква най-многобройна ще е En Marche! на френския президент Еманюел Макрон, ще вкарат общо 58 души.

За да разполагат с мнозинство, проевропейските партии ще трябва да търсят по-широка коалиция с либералите, зелените и привържениците на Макрон.

Европейският парламент ще обяви нови данни с очаквания за изборните резултати след 2 седмици.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


54
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
0
 
1
 
! Отговори
Калоян преди 5 години
Амче те вече направили там разпределението кой-колко, ние за какво тогава да ставаме рано и да ходим да гласуваме, щом всичко е ясно отсега???
44
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А жълтите жилетки ще вземат ли колкото макаронската партия? Какво казват европрогнозите?
43
1
 
0
 
! Отговори
Гъбар преди 5 години
До всички питащи за листи и откъде накъде - в България изборите още не са насрочени. Това е работа на президента, която той не е свършил. За големите партии това може и да не е проблем, но за хората и за по-малките е, защото трябва да планират и организират. Ако трябва и кога ще идат за гъби
42
1
 
6
 
! Отговори
ognyanz преди 5 години
Учудвам се, че от Европарламента правят такива прогнози. Не е ясно кой им подава данни и доколко може да му се вярва.
41
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Още не може да се каже. За изборите за президент Бойко Борисов реши, че фигурант ще свърши работа, но - ядец! Къде са листите? Да видим хората! ГЕРБ имат ли авторитетни лица на тяхна страна или пак ще се крият зад широкия гръб на Борисов? Така наречените патриоти, ако сложат истеричния шеф на НФСБ за водач, не вярвам да вземат много проценти.
40
1
 
3
 
! Отговори
Ха-ха преди 5 години
Оказва се,че Европарламента също яко послъгва.Не знам откъде взема данните за Европа,но тия за България определено са грешни.Съотношението ГЕРБ-БСП наистина ще е такова-съответно 7 и 6 депутати,но за останалото или лъжат,или се заблуждават.ДПС има сигурни 4 депутати,а Патриотите и СДС-люспите са аут.Евентуално,с малка вероятност ОП могат да вземат един мандат от някой от тройката.Това обаче е нищо,няма да предизвика голямо сътресение,обаче като се повтори на изборите за национален парламент....
39
5
 
4
 
! Отговори
Реалността е смазващ преди 5 години
Реалността е смазваща за сащ -не е нужно да хвърлят n бомбивърху Русия - достатъчна е само една и историята на сащ приключвазавинаги .
38
3
 
15
 
! Отговори
ХХХХХ преди 5 години
НЕМА ВЕЧЕ ЗА КОЙ ДА СЕ ГЛАСУВА У ТАЯ БЪЛГАРИЯ !!!!!
37
18
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не мога да разбера сънародниците си: ГЕРБ не стават, но българите упорито продължават да гласуват за БСП, партия, която през годините се доказа като политическа сила, водеща страната до национални катастрофи. Защо, уважаеми сънародници, продължавате да гласувате за БСП? Още национални катастрофи ли искате?
36
10
 
13
 
! Отговори
СБЪРКАЛИ СА преди 5 години
Агенцията на ЦЕЦО дава по-верни резултати 90% ГЕРБ, 10 за останалите. Всичко съгласувано с ЦАЦАРОВ
35
1
 
8
 
! Отговори
До 31 преди 5 години
Кой кого мрази се вижда на избори ... Ти какъв си та си присвояваш правото да говориш от името на народа?*Конституция на Република БългарияЧл. 1....(3) Никоя част от народа, политическа партия или друга организация, държавна институция или отделна личност не може да си присвоява осъществяването на народния суверенитет.
34
12
 
3
 
! Отговори
Реалноста преди 5 години
Една ядрена бомба тип B61/12 е 320 кг всеки Ф 16 носи по ШЕСТ такива демек една ескадрила от 16 може да извърши 108 ядрени удара( всеки два пъти по мощен от тоя над Хирошима .)над всяка точка на европеска русия включително и над москва а *** няма нито един адекватен самолет който може да го спре
33
18
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ф 16 е масов убиец на руски самолети и Путин е жалък слабак
32
14
 
7
 
! Отговори
Трол Контрол преди 5 години
1Тук всички сме *** 2 Ясно е че БСП са губещи натода ги мрази. 3 редакторе пусни нещо за Путин как се гримира.. новата му ръкета ли вибратор. какви токчета ползва СКУЧНО Е
31
21
 
8
 
! Отговори
Народа до бсп преди 5 години
МРАЗИМ ВИ
30
18
 
11
 
! Отговори
Край преди 5 години
Бойкот на евровота. С гласа си само ще легитимирате тлъста заплата на няколко партиини послушковци тип Бареков. Не го правете.
29
17
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да се четеГерб първи Дпс втори Бсп губещи
28
9
 
7
 
! Отговори
знам преди 5 години
Знам че тази прогноза не е от Брюксел, а от милионера червен Колю.С поръчани " прогнози" към милиони.
27
12
 
7
 
! Отговори
бетоновите глави преди 5 години
Прочетете поне първото изречение: бсп са най-печеливши! Щели да вземат с 2 депутата повече, а герб само с един... патриотите с един по-малко. Това е. Стига кошмари - в главите ви само герб - успокойте се: ЕП е наел комунистически агенции и те бутат бсп напред. Коминтерна е в акция!
26
10
 
5
 
! Отговори
тоти преди 5 години
АВтина побликация в полза на ***,които и 20%нема да вземат,но балъци колко щеш ,но паживюм увидем