Срещу награда: Швейцария търси хакери за пробив в онлайн системата й за гласуване

Регистрирани са над 2000 души, печалбата - до 50 000 франка
19 фев 2019 07:10, Анисия Иванова
26
Срещу награда: Швейцария търси хакери за пробив в онлайн системата й за гласуване
Снимка: архив Reuters

Швейцарските власти шумно изтъкват факта, че повече от 2000 хакери от целия свят са приели поканата да се опитат да открият пробойни в новаторската система на Швейцария за гласуване по интернет - и потенциално да спечелят десетки хиляди франка (долари), ако успеят.

Федералното канцлерство и швейцарските региони, известни като кантони, изразиха удовлетворение от широкия отклик, само седмица след започването на регистрацията за IT експерти, които да помогнат за кракването на планиран ъпдейт на 15-годишната швейцарска система за електронно гласуване. Сред държавите в Европа само Естония има подобна онлайн система за гласуване, каза швейцарски представител. Към петък сутринта се бяха регистрирали над 2000 души.

Усилието е свързано с остаряването на швейцарските системи за електронно или онлайн гласуване: след повече от 200 изпитания и въвеждането на електронното гласуване в 14 от 26-те кантона в Швейцария, властите сега смятат, че са разработили "изцяло проверими системи", които се надяват да въведат за пръв път тази година.

Но най-напред те трябва да бъдат тествани: така се стига до призива към хакерите да дадат най-доброто от себе си. В предизвикателството има правила, а операторът "Суис пост" търси основно такива експерти, които да помогнат за намиране на непознати слаби места, така че системата да бъде подсилена.

Прибягването до компютърни факири в Швейцария и другаде представлява необичайно откровен и прозрачен подход за предотвратяване на незаконно, престъпно хакване, което хвърли в смут властите в някои държави и което беше вероятно дело на подкрепяни от държавата нарушители, атакуващи западните демокрации. Швейцарците искат да излязат на първа линия в битката срещу система, която би могла, един ден, да бъде възприета изцяло или приложена в други демокрации.

Според договорката с швейцарския системен оператор за електронно гласуване "Суис пост", четириседмичният тест - известен като тест за публично проникване - започва на 24 февруари. Хакери и IT специалисти могат да спечелят от 100 франка до 50 000 франка, в зависимост от типа пролуки в системата, които открият, ако техните констатации от "преднамерените атаки" бъдат сметнати за ценни от външен организатор на теста. Ще бъдат изплатени общо 150 000 франка.

"Суис пост" вярва, че единствено прозрачно решение за електронното гласуване може да бъде успешно в дългосрочен план", се казваше в поканата за участие в предизвикателството на сайта onlinevote-pit.ch. "Като се отваря към тест за проникване, Суис пост излага системата си на интелигентността и уменията на усъвършенствани хакери, за да определи дали, кога и как неговата система за електронно гласуване може да бъде компрометирана".

В Швейцария гледат сериозно на демокрацията - дотолкова, че гласоподавателите са призовавани да пускат бюлетини четири пъти годишно, за да гласуват по голям брой въпроси. Сред темите, които наскоро бяха подложени на референдуми, бяха инициативи за справяне с прекомерното градско застрояване, за компенсации за фермерите, които запазват рогата на добитъка в стадата си и за гарантирането на основен доход от до няколко хиляди франка месечно, макар че те всичките се провалиха.

Работата е там, че последната дума имат гласоподавателите, а федералното правителство често се ограничава до консултативна роля за обществеността.

Рене Ленцин, говорител на федералното канцлерство, каза, че системата за електронно гласуване е по-сложна от системата за електронно банкиране, където операторите редовно си взаимодействат с познати клиенти. При системата за електронно гласуване трябва да се разграничава идентичността на избирателите, която трябва да е известна, за да се предотвратят грешки при преброяването или измами, от начина им на гласуване, който трябва да остане анонимен.

Ленцин каза, че канцлерството и кантоните се радват на големия и продължаващ да нараства брой на желаещите да участват в предизвикателството, обявено на 7 февруари. (БТА)


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Можеш да бъдеш демократичен само с много пари, при това чужди. Иначе си източноевропеец с украинско мислене.
20
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Ако някой открие дали ще се навие да я даде дупката на журито, а няма да си вземе милионите от заинтресованите....
19
0
 
5
 
! Отговори
Не са сигурни преди 4 месеца
Не се хабете да им показвате пролуките, Путин плаща в рубли двойно, а и си оставате на сянка. Нека си мислят, че е неразбиваема.
18
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До Анонимен 13
Швейцария е била демократична още когато е била бедна. Така, че си мисля първо е демокрацията, а след това богатството. По мои наблюдения в демократичните държави средния и бедния човек живеят по добре.
17
2
 
2
 
! Отговори
IBM FAKE NEWS преди 4 месеца
Вирус с една пролука в Windows 10 в момента струва 150К $

И.зраелска ИТ компания наета от О.бама направи вирус с три пролуки и успя да убие десетки учени в атомната електроцентрала на Иран/к. Цента на вируса, която американското правителство плати беше няколко милиона долара. После направиха и филм.

Накрая, Оба.ма се разкрещя и попита: "Нали ми казахте,че няма никой да разбере?"

Не лесно да живееш
16
1
 
2
 
! Отговори
Хахахааааа. преди 4 месеца
Ето начина да се регистрират хакерите по света!
Всичко става с пари и акъл!
15
2
 
2
 
! Отговори
до 14 преди 4 месеца
Тя и демокрацията е субективна, иначе съм съгласен, че през социализма бяхме по демократична държава от сега заради приравняването, но ако го кажеш на някой СДСар ще позеленее.
14
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До13
Бедна държава и демокрация, несъвместими понятия.
--

понятията "беден" и "богат" са субективно-оценъчни понятия, характерни там, където има силен дисбаланс в обществото. Когато хората са , грубо казано "изравнени", както беше при социализма, понятията "богат"-"беден" просто изчезват, размиват се.
в тази връзка, как оцени , че в швейцария са богати или бедни, по отношение на самите себе си, а не на външният свят ? разбираш ли за какво говоря?

ами то изравняването лесно може да се върне!
13
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Ако съдим по Швейцария, демокрацията става с много пари.Бедна държава и демокрация, несъвместими понятия.
12
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
който бяга от тази система, значи бяга от истинската демокрация и народовластие!
ей в такива ситуации, лъсва изцяло лицемерието на стаквото и псевдо-демокрацията на която то се крепи!
11
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
В Швейцария гледат сериозно на демокрацията - дотолкова, че гласоподавателите са призовавани да пускат бюлетини четири пъти годишно, за да гласуват по голям брой въпроси,
Работата е там, че последната дума имат гласоподавателите, а федералното правителство често се ограничава до консултативна роля за обществеността.
--

много ми харесва тази система.
това е "хоризонталното" управление, което е нужно, това е дефакто ... комунизъма и истинската демокрация- "власт от всички за всички"
10
0
 
5
 
! Отговори
... преди 4 месеца
Нас ни убеждават, лъжат и мажат, че електронното гласуване било податливо на хакерски изяви, а хората са толкова сигурни в системата си, че канят хакери да им правят тестове. Какво да ви кажа, спете още
9
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До 2

Наропа се тестване. Само много ограниче и хора вярват, че каквото са създали перфект и и не подлежи на подобрение.
8
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До 4

Не всички без морал, нали знаеш?
7
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До 5

Когато човек гледа много филми се получават коментари като твоя. Има много фирми, които се занимават точно с такава дейност. Предлагат услиги като проникване в дадени системи с цел подобряването на тяхната сигурност.
6
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
добре, не четох статията, но само като видях заглавието и си викам, някой българин ще забогатее.
5
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Целта е регистрация на новите хакери!!!
4
9
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Кой луд ще им покаже слабите места за някакви мижави кинти като може да прибере големите пари на изборите
3
7
 
1
 
! Отговори
Anonimen преди 4 месеца
До Анонимен

Да, колкото "помогна" с естонското електронно гласуване. Изложиха се като пиян ***.
2
11
 
5
 
! Отговори
Не са сигурни преди 4 месеца
Щом като Швейцария се съмнява в електронната система след толкова години ние по-добре да не даваме на Путин да ни прави изборите.