Гласуване в комисия в ЕП: Смяната на часа да спре през 2020 г.

Евродепутатът Момчил Неков: Наложих българската позиция
20 фев 2019 07:00, Елка Василева
27
Гласуване в комисия в ЕП: Смяната на часа да спре през 2020 г.
Снимка: архив, Reuters

Комисията по земеделие на Европейския парламент гласува през 2020 г. да спре смяната на зимно и лятно часово време, съобщи евродепутатът Момчил Неков, който е член на комисията.

“Доволен съм, че успях да наложа българската позиция в Комисията по земеделие. Има редица сектори и сфери на живота, където смяната на времето води до умора, намалена производителност и крие рискове за редица групи граждани. Сектор селско стопанство също ще бъде пряко засегнат. По оценки на експерти животновъди годишно в продължение на около 6 седмици лактацията на овцете намалява, а това води до намалена продукция”, каза Неков във връзка с приетото становище, цитиран от „24 часа“.

Още по темата

В гласуването са обсъдени и текстове с препоръка държавите да проведат проучване кое би било най-подходящото за тях време и да се хармонизират помежду си, за да се избегнат нелогични времеви зони. “Държавите членки запазват суверенното си право да изберат в коя часова зона да бъдат. Трябва да се вземат предвид всички последствия за икономиката и търговските отношения при един такъв избор”, каза още Момчил Неков.

Допитване до eвропейските граждани, проведено миналата година, показа, че мнозинството искат тази практика да се прекрати. Анкета у нас също показа, че повечето българи искат да спре местенето на стрелките.

“Превъртането на часовника засяга не само функционирането на вътрешния пазар, но и повдига многобройни опасения относно общественото здраве. Редица проучвания сочат, че броят на инцидентите и сърдечните удари се увеличава през дните след смяна на часовото време”, заяви евродепутатът от ГЕРБ Емил Радев.

Според него държавите членки трябва да могат сами да направят своя избор, но се нуждаят да им бъде предоставено повече време, преди директивата да започне да се прилага.

През септември 2018 г. Еврокомисията предложи ЕС да сложи край на смяната на времето още през март 2019 г. Евродепутатите смятат, че най-реалистично и гладко би било краят на смяната да стане през 2020 г.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
7
 
! Отговори
2020 преди 5 години
И последно предложили или решили?
19
12
 
24
 
! Отговори
234 преди 5 години
Защо трябва да се чака 2020 година. Какво е това плавно и гладко преминаване от едното в другото време.Астрономическото време в България е това на което сме през зимата.Остава си така и толкова по въпроса.
18
14
 
28
 
! Отговори
123 преди 5 години
До АнонименНе е вярно,че през лятото се стъмва в 20 ч.Да си остане астрономическото време!Най-правилно е да забравим лятно и зимно време!Помислете-не е редно да вървим срещу природата!
17
4
 
11
 
! Отговори
Фф преди 5 години
Най-после едно умно нещо в този ЕС
16
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ДртПрчИ защо да ставам в 6(не дай Боже 5, че има и такива смени от 6 до 14) за работа?Ще си лягам значи рано, рано, че на някой му е скимнало да ставам по нощите зимата.
15
3
 
9
 
! Отговори
Шоп преди 5 години
До Фандъкова 13:Няколко тиквеника са дали минуси, щото според тях няма да е тъмно в 6 или щото са тиквеници?
14
18
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ФандъковаАз за това не искам зимното.Не искам да живея в мрак.И без това дена ми минава затворен в офиса.Тъкмо изляза от работа и се стъмва.Особено неприятно е зимата.
13
20
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да остане лятното часово време.Не желая живота ми да премине в мрак и лятото да се стъмва в 20 часа.Тъкмо се прибереш от работа и нощта се спусне.Зимата и без това в 17 часа е тъмно.Голям кеф, нямам думи.
12
10
 
23
 
! Отговори
Astronom преди 5 години
Нека бъде астрономическото време, което за нас е GMT+2. За информация вече са приели да ползват GMT+3 Турция, Саудитска Арабия и Москва. Ние сме на запад от тези държави и области.
11
27
 
20
 
! Отговори
Фандъкова преди 5 години
Ако наложат зимното ще видите как септември 6 часа следобед ще е тъмно!
10
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако спрат да въртят времето, журналистите ще останат без работа, напоследък половината от новините са от рода - " Зима , а заваля сняг?!" "
9
9
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Гербески самохвалко е този.
8
1
 
14
 
! Отговори
Питащ преди 5 години
" Гласуване в комисия в ЕП ......"Много " професионално " съставяне на заглавие към статията.Особено ако " В - то " бе поставено още 2 пъти! А добрият журналист не би допуснал такова повторение, израз на недостатъчна образованост.
7
12
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Само това и е проблема на България!
6
46
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Когато премахнете смяната на времето и останете само на лятно, или да пази Господ на зимно часово време, ще осъзнаете колко полезно нещо е била!Настройването към новото време продължава не повече от няколко часа до един ден, на повечето хора не им се отразява изобщо, а това че разни мрънкачи само се чудят кое им е виновно за това че живота им е скaпан и за какво да мрънкат, причината не е в смяната на времето!
5
16
 
35
 
! Отговори
Мунчо преди 5 години
Ха ха, тоя ръб е виждал овца само на снимка.Как точно им се отразява смяната на часът на овцете.Че си гледат часовниците и викат, хайде, трябва по-рано да ходя на паша.
4
42
 
28
 
! Отговори
Георги преди 5 години
Дано приемем лятно часово време. В момента 7 месеца от годината сме на него срещу 5 на така нареченото астрономическо време. И лятното време и астрономическото време са измислени и приети за удобство на хората. В повечето случай има голямо разминаваме в района където живеят хората с времето кога се съмва и смрачава. Но за БГ по-голяма светла част на деня през нормалните дневни часове ще имаме при приемане на зона GMT +3. Лятно време.
3
5
 
27
 
! Отговори
Рок енд рол преди 5 години
"По оценки на експерти животновъди годишно в продължение на около 6 седмици лактацията на овцете намалява, а това води до намалена продукция"...Бай Шиле откога го е казал това! Разработка на военните. :)
2
9
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ДртПрчВ частния сетор е възможно и да стане, но в държавния едва ли. Болници, училища, администрация - те нормалната си дейност не могат да я оправят, та плаващо работно време - абсурд.
1
15
 
54
 
! Отговори
ДртПрч преди 5 години
Не разбирам въобще защо трябва да превърташ часовника вместо да си смениш работното време. Върнете астрономическото време, да знам кога е пладне и кога започва новия ден! А кога ще почвате работа е въпрос към работодателя ви.