В Германия благодарни: Добре, че са работниците от България, Румъния!

Цели отрасли вече зависят от работната ръка от чужбина
20 фев 2019 10:15, Елка Василева
163
В Германия благодарни: Добре, че са работниците от България, Румъния!
Снимка: архив, Reuters

"Щастливи сме, че тези хора са при нас. Не само щастливи - благодарни сме", казва един германски хотелиер по адрес на източноевропейските работници в своя хотел. И не само той мисли така, става ясно от репортаж на АРД.

Българи, румънци, италианци, гърци - добре квалифицираните и дисциплинирани чужденци имат огромен принос за икономическия бум в Германия през последните години. На това развитие напоследък са посветени многобройни публикации в германските медии. На темата се спира и един репортаж, излъчен в средата на февруари в телевизионното предаване "Панорама" по обществената телевизия АРД. Озаглавен е: "Разчитаме на чужденците: миграцията носи благоденствие".

В него авторите ни срещат със собственичката на средно голям хотел в Бавария - Хелга Филзер-Нусбикел, симпатична жена около 60-те. Тя не крие, че хотелът ѝ върви добре единствено благодарение на хората от България, Гърция, Афганистан, Франция и Италия, които работят при нея на съвсем нормални трудови договори. Готвачът Иво например е българин. Той е на средна възраст и изглежда доволен.

56% от заетите в гастрономията са чужденци

Хелга Филзер-Нусбикел разказва, че германци вече не кандидатстват за работа в хотела ѝ, който се намира в алпийския курорт Оберстдорф. "Изключително радостна съм, когато при нас дойдат да работят хора от България и Румъния", възкликва хотелиерката. За зрителя е очевидно, че тя е много щастлива с международния си персонал. Хелга Филзер-Нусбикел е категорична: чужденците не взимат работните места на германците, те поемат онези позиции, за които в Германия вече няма много желаещи. Работят по 40 часа седмично и получават официално договореното заплащане в бранша.

През 2018 година всяко второ ново работно място в Германия е било заето от чужденец, научаваме още от репортажа на АРД. А това е рекорд за страната. Според авторите на филма цели отрасли вече зависят от работната ръка от чужбина. Докато през 2008 чужденците в гастрономията например са били 28,8%, то днес в този бранш те са вече 56%. И в месопреработването над половината от заетите не са германци.

Строители, хигиенисти, болногледачи - мигрантите в тези професии заемат между 33% и 50% от работните места, казват авторите на репортажа и посочват, че от това печелят както германската икономика, така и гражданите, които косвено консумират увеличените данъчни постъпления.

Пред репортерите на АРД шефът на хамбургската Агенция по труда Зьонке Фок обобщава, че икономическият подем в Германия през изминалите години нямаше да бъде възможен без работната ръка от чужбина. "Дори ако положим всички възможни усилия, за да насочим германските младежи към професионалната квалификация и после към трудовия пазар, ние пак няма да успеем да запълним наличните работни места. Ето защо нямаме друг изход, освен да отваряме трудовия си пазар за хора от ЕС и от трети страни", казва Фок.

Хотелиерът Вилхелм Швеке, възрастен човек с характерно лице, белязано от голям житейски опит, говори с топлота и разбиране за своите служители от чужбина: "Работата на камериерките е много тежка, не бива да го забравяме. Те оправят легла, вдигат матраци - всичко това натоварва кръста. То си е направо тежък физически труд."

Към хората от Средна и Източна Европа, които работят в Германия, Швеке отправя едно трогателно послание: "Щастливи сме, че тези хора са при нас. Не само щастливи - благодарни сме." Той обръща внимание и на още нещо много важно за новите гастарбайтери: "За тях, разбира се, икономически е много по-добре да работят тук, в Германия, отколкото в своите родни страни. Лично аз обаче имам известни опасения по този повод, защото в резултат на това в техните страни ще започне да липсва работна ръка."

Експерт посочва три заблуди за трудовата миграция в ЕС

За този проблем става дума и в публикация на германското списание "Фокус", цитирана от Дойче веле. Трудовата миграция оказва опустошително въздействие върху страните, от които идват работниците, пише списанието. И уточнява, че особено там, където се изискват висококвалифицирани кадри - например в здравеопазването, в страни като Румъния вече има остър недостиг на персонал. Експертът по въпросите на миграцията Йохен Олтмер е скептично настроен към три оптимистични твърдения за трудовата миграция.

Първо, според него, трудовата миграция не допринася особено за изравняването на стандарта между по-богатите и по-бедните региони в ЕС. Второ: парите, които гастарбайтерите изпращат у дома, не дават кой знае какви импулси на съответната икономика, доколкото от тях се ползват главно семействата им. И трето: не отговаря на действителността и предположението, че мнозина квалифицирани мигранти в един момент все пак се завръщат в родината си, където дават тласък на икономиката.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


163
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
101
14
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Чувствам се супер отлично в Германия и ненавиждам софия
100
2
 
7
 
! Отговори
икономист преди 5 години
До Анонимен 106Не случайно има такъв голям процент хора, които по един или друг начин, се принуждават да лъжат държавата, посредством издаването на фалшиви решения от ТЕЛК. Явно това е единственият им вариант за някакъв поне минимален доход, и предполагам и в Германия съществува подобен феномен? Изключвам хората, които работят, и в същото време се водят инвалиди, за да си докарват допълнителни доходи. Те са просто тарикати... Има страшно много хора, които са непригодни към пазара на труда...
99
4
 
26
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 5 години
А за гостите, поканени от Меркел, какво ще кажете? А помните ли времето, когато на българите, отиващи да търсят работа там, им биехте черни печати в паспортите, забраняващи влизането в страната?Тогава не щяхте наши работници?
98
5
 
22
 
! Отговори
... преди 5 години
Потвърждавам думите по-горе. Бях доста години в склада на Нето Маркен и ако хвърлиш вътре камък, ще удариш поне двама поляка или българина. Отделно мога да кажа, че прехвалените немци си падат малко мързеливички.
97
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ами, ако откажеш на бюрото по труда под някакъв предлог, работата, която ти "заповядват" да работиш, какво следва?...Първо намаляне на помощите, а по-късно пълното им спиране. Това с работата за 1 евро стана възможно, след като въведоха минималната заплата и решиха, че тя няма да важи за дългосрочно безработни. Между другото заради това им е толково трудно да избягат от омагъосания кръг и да си намерят работа, без да продължават да са зависими от помощи. Те са и стигматизирани, и използвани.
96
2
 
5
 
! Отговори
икономист преди 5 години
До Анонимен 103И това ми било развита "демократична" държава, а има такова отношение към най-уязвимите групи от обществото!?Ами, ако откажеш на бюрото по труда под някакъв предлог, работата, която ти "заповядват" да работиш, какво следва? Затваряне в концлагер или само спиране на помощите...
95
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В Германия има много европейци - като почнем от кюрдите и турците до поляци, балтийци, руснаци, украинци, италианци, гърци, сърби, испанци, портогалци и свършим с нас и румънците. Някой наш журналист питал немски работодатели - те отговорили - как, бе, носим ги тук на ръце, особено българските и румън ските роми и останалите "папуаси", както тяхната полиция ги нарича. Това не е показател. Емигрантът винаги има трудности. Все пак в Германия е относително по-добре, защото се търсят работници, няма безработица,езикът е сравнително по-лесен
94
1
 
18
 
! Отговори
факт преди 5 години
Много са легендите как е в различните страни от ззападна Европа за нас, но реалната информация е много малко - трябва сам да се сблъскаш с реалността
93
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
никой не набеждава и не преследва социално слабите...Набеждавани са всеки ден по медиите, а преследването - дори нямат право да напускат града си по местожителство без отчет пред бюрото по труда. Длъжни са да работят всичко, което бюрото им заповяда, за заплата от 1 евро на час. Оглежда се цялото им имущество. Искат разрешение за закупуване ако им се развали печката. Ако си загубят жилището, обикновено не могат да си намерят друго. Станат ли бездомни, вече нямат право на социални помощи.
92
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
никой не набеждава и не преследва социално слабите и инвалидите...Инвалиди в Германия - ако имат нужда от асистент, имат право да задържат само жизнения минимум от доходите си. Всичко отгоре и за инвалида, и за брачния партньор, за цял живот, се отнема в полза на здравната каса, въпреки (!) здравната осигуровка. Нямат право на имущество. Имаше даже следене на инвалиди, за да се види дали не живеят с някого на семейни начала. Не знам дали сега се прие новия закон, за който се говореше.
91
1
 
9
 
! Отговори
икономист преди 5 години
До Анонимен 76Проблемът е, че делът на "мързеливите"( според теб) немци, които са на социални, ще стават все повече, а тези фондове се попълват във все по-голяма степен от държавния бюджет. Което, общо взето означава, че в един момент социалната система на Германия ще се срути. Това ще стане горе долу по същото време, когато пазарите в Азия бъдат задоволени, и населението там достигне в по-голямата си част средно-европейския стандарт на живот. Тогава износа и съответно п-вото ще се свият.
90
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не ходете в чужбина.Суджука каза че ще вдигне заплатите на 1000 Евро.
89
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В Германия се бачка здраво.Но поне плащат добре.Тук при нас е дърво.Работиш за тоя където клати гората.Не всеки би издържал там.Скъсват те от бачкане,като искат зад-ължително език горе долу, и да си с някаква професия.
88
3
 
10
 
! Отговори
до 96 преди 5 години
Колко часова беше работната седмица във Франция до сега? Какви привилегии и права имаха френските работещи? И не съм много убеден, че точно във Франция искат 41 г. стаж. Ако поразпитам, ще излезе, че твърдението ти не е вярно.
87
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Във Франция за да получиш пълна пенсия трябва да си работил 41 години (164 тримесечия). Не вярвам и в Германия да не е така. А ако е въпрос да хванеш минималната пенсия, това е друга бира
86
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На мен не ми харесва и затова не ходя там, дори и да ми плащат. Нито културата, нито езика.
85
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На мен Германия ми харесва.На който не му харесва,да не ходи изобщо в Германия или да се изнася от нея.
84
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Германия изсмуква работната сила от цял континент. Могат да помогнат на Източна Европа да се съвземе, но това не им изнася. Това са най-големите ***. Паразитират и върху САЩ - онези хем ги пазят и не плащат за своя армия, хем наложири мита за американски стоки. Това са най-големите ***, съюзниците не биваше да допускат да има такава държава след всв. Българите се превърнаха в нация от гастербайтери. Най-преданната колония на Германия от 100 години насам.
83
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Как е пенсионната система в Германия? Май трябва да работиш и се осигуряваш 7 или 10 год. и при навършване на определена възраст имаш право на германска пенсия? Там не искат 30 или 40 год. стаж, за да получаваш 200 лв. пенсия.
82
1
 
6
 
! Отговори
старата любов преди 5 години
До ХахахахНали през войната бяхме съюзници също!