В Германия благодарни: Добре, че са работниците от България, Румъния!

Цели отрасли вече зависят от работната ръка от чужбина
20 фев 2019 10:15, Елка Василева
163
В Германия благодарни: Добре, че са работниците от България, Румъния!
Снимка: архив, Reuters

"Щастливи сме, че тези хора са при нас. Не само щастливи - благодарни сме", казва един германски хотелиер по адрес на източноевропейските работници в своя хотел. И не само той мисли така, става ясно от репортаж на АРД.

Българи, румънци, италианци, гърци - добре квалифицираните и дисциплинирани чужденци имат огромен принос за икономическия бум в Германия през последните години. На това развитие напоследък са посветени многобройни публикации в германските медии. На темата се спира и един репортаж, излъчен в средата на февруари в телевизионното предаване "Панорама" по обществената телевизия АРД. Озаглавен е: "Разчитаме на чужденците: миграцията носи благоденствие".

В него авторите ни срещат със собственичката на средно голям хотел в Бавария - Хелга Филзер-Нусбикел, симпатична жена около 60-те. Тя не крие, че хотелът ѝ върви добре единствено благодарение на хората от България, Гърция, Афганистан, Франция и Италия, които работят при нея на съвсем нормални трудови договори. Готвачът Иво например е българин. Той е на средна възраст и изглежда доволен.

56% от заетите в гастрономията са чужденци

Хелга Филзер-Нусбикел разказва, че германци вече не кандидатстват за работа в хотела ѝ, който се намира в алпийския курорт Оберстдорф. "Изключително радостна съм, когато при нас дойдат да работят хора от България и Румъния", възкликва хотелиерката. За зрителя е очевидно, че тя е много щастлива с международния си персонал. Хелга Филзер-Нусбикел е категорична: чужденците не взимат работните места на германците, те поемат онези позиции, за които в Германия вече няма много желаещи. Работят по 40 часа седмично и получават официално договореното заплащане в бранша.

През 2018 година всяко второ ново работно място в Германия е било заето от чужденец, научаваме още от репортажа на АРД. А това е рекорд за страната. Според авторите на филма цели отрасли вече зависят от работната ръка от чужбина. Докато през 2008 чужденците в гастрономията например са били 28,8%, то днес в този бранш те са вече 56%. И в месопреработването над половината от заетите не са германци.

Строители, хигиенисти, болногледачи - мигрантите в тези професии заемат между 33% и 50% от работните места, казват авторите на репортажа и посочват, че от това печелят както германската икономика, така и гражданите, които косвено консумират увеличените данъчни постъпления.

Пред репортерите на АРД шефът на хамбургската Агенция по труда Зьонке Фок обобщава, че икономическият подем в Германия през изминалите години нямаше да бъде възможен без работната ръка от чужбина. "Дори ако положим всички възможни усилия, за да насочим германските младежи към професионалната квалификация и после към трудовия пазар, ние пак няма да успеем да запълним наличните работни места. Ето защо нямаме друг изход, освен да отваряме трудовия си пазар за хора от ЕС и от трети страни", казва Фок.

Хотелиерът Вилхелм Швеке, възрастен човек с характерно лице, белязано от голям житейски опит, говори с топлота и разбиране за своите служители от чужбина: "Работата на камериерките е много тежка, не бива да го забравяме. Те оправят легла, вдигат матраци - всичко това натоварва кръста. То си е направо тежък физически труд."

Към хората от Средна и Източна Европа, които работят в Германия, Швеке отправя едно трогателно послание: "Щастливи сме, че тези хора са при нас. Не само щастливи - благодарни сме." Той обръща внимание и на още нещо много важно за новите гастарбайтери: "За тях, разбира се, икономически е много по-добре да работят тук, в Германия, отколкото в своите родни страни. Лично аз обаче имам известни опасения по този повод, защото в резултат на това в техните страни ще започне да липсва работна ръка."

Експерт посочва три заблуди за трудовата миграция в ЕС

За този проблем става дума и в публикация на германското списание "Фокус", цитирана от Дойче веле. Трудовата миграция оказва опустошително въздействие върху страните, от които идват работниците, пише списанието. И уточнява, че особено там, където се изискват висококвалифицирани кадри - например в здравеопазването, в страни като Румъния вече има остър недостиг на персонал. Експертът по въпросите на миграцията Йохен Олтмер е скептично настроен към три оптимистични твърдения за трудовата миграция.

Първо, според него, трудовата миграция не допринася особено за изравняването на стандарта между по-богатите и по-бедните региони в ЕС. Второ: парите, които гастарбайтерите изпращат у дома, не дават кой знае какви импулси на съответната икономика, доколкото от тях се ползват главно семействата им. И трето: не отговаря на действителността и предположението, че мнозина квалифицирани мигранти в един момент все пак се завръщат в родината си, където дават тласък на икономиката.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


163
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
81
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ЕС си вкара автогол с българите и румънците.Тези европейци просто не знаят с какви крадливи се захванаха на хорото....Ако почна да ти разправям за кражбите на германците... Като се почне от задължителните 17,50 евро на месец данък телевизия на домакинство, включително когато нямаш телевизор, през надписването на сметки за парно и вода, през измами като устен договор на мобилните оператори. Опитват се да мамят даже нашите просещи роми с наем от 300 евро на дюшек за спане в мазе, сериозно.
80
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
При най- ниски доходи в ЕС и МРЗ 430 лв нето нормално е работещите масово да напуснат Бг. Тук останаха само чиновниците. Няма инвестиции, няма промишленост. А в Германия има развита индустрия, заплатите са високи, държавата е богата. Там раздават социални помощи и ТЕЛК, никой не набеждава и не преследва социално слабите и инвалидите. Скоро Бг ще остане 4 млн. население- пенсионери, държавна администрация и управляващи. Да видим кой ще пълни хазната!
79
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Като студент в Германия мога да ти кажа, че такова грубо отношение като от немски работодател не съм получавал в България. Гледат на теб като на ***, защото си от Източна Европа...Това си е до човека, характера и възгледите, само един работодател не трябва да се генерализира. Зависи също колко са работниците общо и колко от тях са други чужденци. Както и дали работното място е в град или в близко село, за което се пътува, а германците от града ги мързи и не искат работата.
78
10
 
8
 
! Отговори
Хахахах преди 5 години
ЕС си вкара автогол с българите и румънците.Тези европейци просто не знаят с какви крадливи се захванаха на хорото.
77
4
 
10
 
! Отговори
Върджин преди 5 години
До Анонимен 11Като студент в Германия мога да ти кажа, че такова грубо отношение като от немски работодател не съм получавал в България. Гледат на теб като на ***, защото си от Източна Европа
76
2
 
2
 
! Отговори
Кукувци преди 5 години
Я сега ми кажете прости българчета защо се превръщат Меркел и и *** ви тиквата
75
5
 
13
 
! Отговори
Додо преди 5 години
Германия?! Няма такава държава! Германия загуби войната и беше унищожена.
74
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
там няма панелки бе , 90 % от германците живеят в къщи ....Там имаше една държава ГДР, която беше част от източния блок. Източна Германия е пълна с панелки. Днес в желаните градове панелката е мечта, защото правилото да получиш жилище е да имаш доход, надвишаващ наема най-малко три пъти. Пример Берлин - среден месечен доход 1600 евро нето (сериозно), най-евтината панелка 30-40 квадрата е към 500 евро с парното. За такава кандидатстват в по-централен квартал до 100 души, половината немци.
73
1
 
26
 
! Отговори
Пацо пойзана преди 5 години
Във фирмата в която работя всички сме чужденци.единствено собствениците и счетоводителката са немци.заплатите са 1700 евро чисто,след данък.да работата е много но в българия пак работех толкова за 600-900лв.преди това работих за българи в мюнхен, скъсаха ни от работа за жълти стотинки.просто хора които са *** по душа си остават такива дори и на луната да отидат.болно ми е че принудиха толкова хора да си търсят късмета далеч от близки и семейства.
72
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Като гледам коментарите никой не забеляза че Текста е копиран от друг сайт , аха значи коментарите са вътрешни на самия сайт
71
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
боко четеш ли? *** текат ли ти ли..гите от удоволствоие, че изгонихте милиони българи от България?
70
3
 
8
 
! Отговори
Гюнтер Мюлер преди 5 години
Повече почивка, жени, шоколад и бира - ежедневният живот на немеца простт!
69
6
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Как няма да са благодарни? Мързеливия немец предпочита да стои на социални помощи, да пие бира и да пърди. На Меркел "гостите" гледат само социала и някоя чужденка да изнасилят. Кой да работи освен българите и румънците? И не казвайте, че парите в туризма са малко - просто помощите са горе-долу колкото заплатата там... та за какво да ходиш работиш, ако си немец? Не е ли по-добре да гледаш филмчета и да пърдиш по цял ден на дивана? Нека тъпите чужденци, да работят.
68
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И от Русия биха отишли в Германия милиони работници - бели хора, с образование и с професии, от християнски семейства.Защо се допусна Меркел да върши подривна дейност и да напълни Европа с индивиди, които ненавиждат европейската култура и манталитет, враждебни са спрямо християнството и не крият, че жените им няма да работят, а ще раждат колкото могат и ще възпитават децата си в духа на консервативния ислям?
67
4
 
11
 
! Отговори
Щерю преди 5 години
То нали това беше целта, я-я, на цялата Перестройка - евтини и бели роби да им работят на Запад...
66
0
 
12
 
! Отговори
СС преди 5 години
А какво стана със сирийските лекари, архитекти и инженери? :) :)
65
0
 
2
 
! Отговори
John преди 5 години
Идвай да помагаш, но да знаеш, че има изисквания за участието.Ние с бирените коремчета сме извън играта, само за сикспек си мечтае и търси.
64
2
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Сега ще се появи ли Васил Велев пак да каже, че заплатите в България не могат да бъдат увеличени, защото българският работник е неквалифициран и непроизводителен?Как става така, че у нас работникът е неквалифициран и непроизводителен, а като отиде в Германия, той изведнъж става мечтаният работник?
63
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
*** що така, нали не искаха българи и румънци, затова вкараха над милион от Близкия Изток? А сега се оказва, че точно тия, дето не са искали им вършат повече работа, отколкото ония, дето бяха голяма благодат и приемаха дори без паспорти.Как така, бе?!
62
5
 
12
 
! Отговори
Kuala преди 5 години
Яка пропаганда. Не се казва колко от чужденците работят на непълно работно време. И колко струва живота, дали смогват да си плащат. Щото вече няма социални жилища като едно време за бедните германци. След това исторически погледнато как изт. европейците работеха на черно. И след като източиха всичко читаво от нашите държва сега се юрнаха към араби и африканци. И какъв е процента на работещите чужденци. Че как работещите са принуждавани да ги носят на гърба си. Такива съвременни неудобни въпроси