В Германия благодарни: Добре, че са работниците от България, Румъния!

Цели отрасли вече зависят от работната ръка от чужбина
20 фев 2019 10:15, Елка Василева
163
В Германия благодарни: Добре, че са работниците от България, Румъния!
Снимка: архив, Reuters

"Щастливи сме, че тези хора са при нас. Не само щастливи - благодарни сме", казва един германски хотелиер по адрес на източноевропейските работници в своя хотел. И не само той мисли така, става ясно от репортаж на АРД.

Българи, румънци, италианци, гърци - добре квалифицираните и дисциплинирани чужденци имат огромен принос за икономическия бум в Германия през последните години. На това развитие напоследък са посветени многобройни публикации в германските медии. На темата се спира и един репортаж, излъчен в средата на февруари в телевизионното предаване "Панорама" по обществената телевизия АРД. Озаглавен е: "Разчитаме на чужденците: миграцията носи благоденствие".

В него авторите ни срещат със собственичката на средно голям хотел в Бавария - Хелга Филзер-Нусбикел, симпатична жена около 60-те. Тя не крие, че хотелът ѝ върви добре единствено благодарение на хората от България, Гърция, Афганистан, Франция и Италия, които работят при нея на съвсем нормални трудови договори. Готвачът Иво например е българин. Той е на средна възраст и изглежда доволен.

56% от заетите в гастрономията са чужденци

Хелга Филзер-Нусбикел разказва, че германци вече не кандидатстват за работа в хотела ѝ, който се намира в алпийския курорт Оберстдорф. "Изключително радостна съм, когато при нас дойдат да работят хора от България и Румъния", възкликва хотелиерката. За зрителя е очевидно, че тя е много щастлива с международния си персонал. Хелга Филзер-Нусбикел е категорична: чужденците не взимат работните места на германците, те поемат онези позиции, за които в Германия вече няма много желаещи. Работят по 40 часа седмично и получават официално договореното заплащане в бранша.

През 2018 година всяко второ ново работно място в Германия е било заето от чужденец, научаваме още от репортажа на АРД. А това е рекорд за страната. Според авторите на филма цели отрасли вече зависят от работната ръка от чужбина. Докато през 2008 чужденците в гастрономията например са били 28,8%, то днес в този бранш те са вече 56%. И в месопреработването над половината от заетите не са германци.

Строители, хигиенисти, болногледачи - мигрантите в тези професии заемат между 33% и 50% от работните места, казват авторите на репортажа и посочват, че от това печелят както германската икономика, така и гражданите, които косвено консумират увеличените данъчни постъпления.

Пред репортерите на АРД шефът на хамбургската Агенция по труда Зьонке Фок обобщава, че икономическият подем в Германия през изминалите години нямаше да бъде възможен без работната ръка от чужбина. "Дори ако положим всички възможни усилия, за да насочим германските младежи към професионалната квалификация и после към трудовия пазар, ние пак няма да успеем да запълним наличните работни места. Ето защо нямаме друг изход, освен да отваряме трудовия си пазар за хора от ЕС и от трети страни", казва Фок.

Хотелиерът Вилхелм Швеке, възрастен човек с характерно лице, белязано от голям житейски опит, говори с топлота и разбиране за своите служители от чужбина: "Работата на камериерките е много тежка, не бива да го забравяме. Те оправят легла, вдигат матраци - всичко това натоварва кръста. То си е направо тежък физически труд."

Към хората от Средна и Източна Европа, които работят в Германия, Швеке отправя едно трогателно послание: "Щастливи сме, че тези хора са при нас. Не само щастливи - благодарни сме." Той обръща внимание и на още нещо много важно за новите гастарбайтери: "За тях, разбира се, икономически е много по-добре да работят тук, в Германия, отколкото в своите родни страни. Лично аз обаче имам известни опасения по този повод, защото в резултат на това в техните страни ще започне да липсва работна ръка."

Експерт посочва три заблуди за трудовата миграция в ЕС

За този проблем става дума и в публикация на германското списание "Фокус", цитирана от Дойче веле. Трудовата миграция оказва опустошително въздействие върху страните, от които идват работниците, пише списанието. И уточнява, че особено там, където се изискват висококвалифицирани кадри - например в здравеопазването, в страни като Румъния вече има остър недостиг на персонал. Експертът по въпросите на миграцията Йохен Олтмер е скептично настроен към три оптимистични твърдения за трудовата миграция.

Първо, според него, трудовата миграция не допринася особено за изравняването на стандарта между по-богатите и по-бедните региони в ЕС. Второ: парите, които гастарбайтерите изпращат у дома, не дават кой знае какви импулси на съответната икономика, доколкото от тях се ползват главно семействата им. И трето: не отговаря на действителността и предположението, че мнозина квалифицирани мигранти в един момент все пак се завръщат в родината си, където дават тласък на икономиката.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


163
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
12
 
2
 
! Отговори
Работодаел преди 5 години
До До 34Много неща представляват интерес за мен, особено квалифицирани работници. Но такива като теб не ме интересуват, колкото и да се натискате.
40
13
 
12
 
! Отговори
от Дания преди 5 години
Тук в Дания ми остават чисто 42 хил крони, това са около 5500 нето евро месечно. Заплатата ми е 80 хил крони.
39
11
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 45 Остават ти 1100 евро чисто, но имаш и разходи за жилище и живот. Все пак си по-добре, но не ми разправяй приказките на Шехерезада, как в Германия ще живееш като кувейтски шейх
38
4
 
33
 
! Отговори
До 36 преди 5 години
Приятелю в Германия при минимална брутна заплата от около 1600? ти остават около 1100? нето, в България от 560 лева брутна заплата ти остават 433 лева нето.Гарантирам ти че с това което ти остава в Германия ще живееш много,много по добре!
37
1
 
10
 
! Отговори
АНТИ преди 5 години
Има и вътрешна Бг миграция - към София.Хитри нашенци, отдавна пратиха децата си там.
36
0
 
7
 
! Отговори
Иван Пешев преди 5 години
И това предимно от ония малоумнци патреотите дето изпълзяват само по празници иначе са прекалено заети с игричките си кой я да е Брюксел
35
0
 
23
 
! Отговори
Иван Пешев преди 5 години
Тече обработка на обществото да пуска мигранти на юруш защото на някой не му илзизат сметките за икономиката, половината капитал е на търтеи които искат само още хора да работят за да имат повече капитал !!! Долу растежа на икономиката на хартия, да живее малкия стопанин. Стига с тия Бентлита *** долни !!!
34
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Домусчиев купува нова тв , оттук нататък пропагандата на бизнеса ще върви и по телевизията .
33
1
 
36
 
! Отговори
АНТИ преди 5 години
Разбирам хората, работещи дори сезонно зад граница.Те знаят за какво работят.Научили са се, да ценят труда си и времето си.Оставайки тук, пълнят гушите на чорбаджии-изедници.
32
0
 
14
 
! Отговори
До 34 преди 5 години
До РаботодателАбре "работодателе" така като те чета то май май нищо не представлява интерес за тебе бре! Не тъ знам къв работодател си, в тоя баш случай! Но едно поне е кристално ясно тука ти си чисто и просто "работодател"!
31
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И в Англия е така. Българи и румънци вършат най-мизерната работа и са най-ниско платени. Затова пък са най-мразени, особено от местни, африканци и азиатци, които нямат никаква далавера в експлоотацията им. Вторичен колониализъм.
30
8
 
11
 
! Отговори
от СТАРИЯ НЕСЕБЪР преди 5 години
Българи, избягали преди 20-тина години, се върнаха да купуват апартаменти на Сл.бряг.Там също имат вече жилища, както и порасналите им деца.
29
11
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 23 Какви заплати от 7000 до 12 000 евро бълнуваш. Масово българите взимат най-много по 1500 евро на месец. И като сложиш удръжките колко остават?
28
0
 
41
 
! Отговори
аз-ът преди 5 години
тука се връщаме на старата дъвка - за това колко е мързелив българиина, и заради това има и ниски заплати у нас. И главата не ми го побирта, като сме толкова мързеливи и гадни в очите на работодателите ни - защо имка 2,5 милиона българина навън , от които ако кажем половин милион на помощи р*мбета, поне 2 милиона работещи. И как ни ценят навън като сме толкова долни и мързели и гадни в очите на нашите работодатели бе... И не им ли стога на акъла, че за нашите заплати и немец да сложиш...
27
0
 
20
 
! Отговори
До 29 преди 5 години
До РаботодателАбре "работодателе" аз не работя тука бре! Що да бачкам за "работодатели" кат тебе бре по тия земи бре!? То това ако си добър инженер или лекар или медицинска сестра или стоител или каквото и да било квалифицирано и кадърно и ако все още искаш да работиш за "работодатели" като тебе при това тука! Еми значи или не си толкоз квалифициран или нещо друго ти има! Ама какво точно ти има кой да ти каже като специалистите работят в Германия!? Знаеш ли или си чисто и просто "работотодател"
26
3
 
25
 
! Отговори
бивш преди 5 години
поздрави от Дойчланд , бъдете живи и здрави :)
25
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
31 един неориентирани са вързали на тоа копиран Текст , после защо Държавата ви е скапана
24
11
 
10
 
! Отговори
до крум преди 5 години
И ако си германец, живеещ цял живот спокойно в блок,------там няма панелки бе , 90 % от германците живеят в къщи .
23
2
 
27
 
! Отговори
до 26 преди 5 години
До РаботодателЕпа "работодателе" ти май май не си работодател, щото в момента сите "работодатели" тука ревът ли ревът и ревът и пак ревът, как немало квалифицирани кадри! Еми "работодателе" що така бре!? Имаш ли некъв отговор или си чисто и просто "работодател"?
22
6
 
44
 
! Отговори
Крум от Крумовград преди 5 години
Животът не е само бизнес, растеж, доходи. Германците плащат тежка цена в битов план, защото трябва да съжителстват с пришълците, повечето идват в Германия с простотията си, да не се заблуждаваме, това важи и за повечето българи. И ако си германец, живеещ цял живот спокойно в блок, сега изведнъж ти се стоварват, на долния етаж българи, отгоре хървати, на партера иракчани, и от лежерния германски живот нищо не остана, Германия не е същата, все повече заприличва на ***.