В Германия благодарни: Добре, че са работниците от България, Румъния!

Цели отрасли вече зависят от работната ръка от чужбина
20 фев 2019 10:15, Елка Василева
163
В Германия благодарни: Добре, че са работниците от България, Румъния!
Снимка: архив, Reuters

"Щастливи сме, че тези хора са при нас. Не само щастливи - благодарни сме", казва един германски хотелиер по адрес на източноевропейските работници в своя хотел. И не само той мисли така, става ясно от репортаж на АРД.

Българи, румънци, италианци, гърци - добре квалифицираните и дисциплинирани чужденци имат огромен принос за икономическия бум в Германия през последните години. На това развитие напоследък са посветени многобройни публикации в германските медии. На темата се спира и един репортаж, излъчен в средата на февруари в телевизионното предаване "Панорама" по обществената телевизия АРД. Озаглавен е: "Разчитаме на чужденците: миграцията носи благоденствие".

В него авторите ни срещат със собственичката на средно голям хотел в Бавария - Хелга Филзер-Нусбикел, симпатична жена около 60-те. Тя не крие, че хотелът ѝ върви добре единствено благодарение на хората от България, Гърция, Афганистан, Франция и Италия, които работят при нея на съвсем нормални трудови договори. Готвачът Иво например е българин. Той е на средна възраст и изглежда доволен.

56% от заетите в гастрономията са чужденци

Хелга Филзер-Нусбикел разказва, че германци вече не кандидатстват за работа в хотела ѝ, който се намира в алпийския курорт Оберстдорф. "Изключително радостна съм, когато при нас дойдат да работят хора от България и Румъния", възкликва хотелиерката. За зрителя е очевидно, че тя е много щастлива с международния си персонал. Хелга Филзер-Нусбикел е категорична: чужденците не взимат работните места на германците, те поемат онези позиции, за които в Германия вече няма много желаещи. Работят по 40 часа седмично и получават официално договореното заплащане в бранша.

През 2018 година всяко второ ново работно място в Германия е било заето от чужденец, научаваме още от репортажа на АРД. А това е рекорд за страната. Според авторите на филма цели отрасли вече зависят от работната ръка от чужбина. Докато през 2008 чужденците в гастрономията например са били 28,8%, то днес в този бранш те са вече 56%. И в месопреработването над половината от заетите не са германци.

Строители, хигиенисти, болногледачи - мигрантите в тези професии заемат между 33% и 50% от работните места, казват авторите на репортажа и посочват, че от това печелят както германската икономика, така и гражданите, които косвено консумират увеличените данъчни постъпления.

Пред репортерите на АРД шефът на хамбургската Агенция по труда Зьонке Фок обобщава, че икономическият подем в Германия през изминалите години нямаше да бъде възможен без работната ръка от чужбина. "Дори ако положим всички възможни усилия, за да насочим германските младежи към професионалната квалификация и после към трудовия пазар, ние пак няма да успеем да запълним наличните работни места. Ето защо нямаме друг изход, освен да отваряме трудовия си пазар за хора от ЕС и от трети страни", казва Фок.

Хотелиерът Вилхелм Швеке, възрастен човек с характерно лице, белязано от голям житейски опит, говори с топлота и разбиране за своите служители от чужбина: "Работата на камериерките е много тежка, не бива да го забравяме. Те оправят легла, вдигат матраци - всичко това натоварва кръста. То си е направо тежък физически труд."

Към хората от Средна и Източна Европа, които работят в Германия, Швеке отправя едно трогателно послание: "Щастливи сме, че тези хора са при нас. Не само щастливи - благодарни сме." Той обръща внимание и на още нещо много важно за новите гастарбайтери: "За тях, разбира се, икономически е много по-добре да работят тук, в Германия, отколкото в своите родни страни. Лично аз обаче имам известни опасения по този повод, защото в резултат на това в техните страни ще започне да липсва работна ръка."

Експерт посочва три заблуди за трудовата миграция в ЕС

За този проблем става дума и в публикация на германското списание "Фокус", цитирана от Дойче веле. Трудовата миграция оказва опустошително въздействие върху страните, от които идват работниците, пише списанието. И уточнява, че особено там, където се изискват висококвалифицирани кадри - например в здравеопазването, в страни като Румъния вече има остър недостиг на персонал. Експертът по въпросите на миграцията Йохен Олтмер е скептично настроен към три оптимистични твърдения за трудовата миграция.

Първо, според него, трудовата миграция не допринася особено за изравняването на стандарта между по-богатите и по-бедните региони в ЕС. Второ: парите, които гастарбайтерите изпращат у дома, не дават кой знае какви импулси на съответната икономика, доколкото от тях се ползват главно семействата им. И трето: не отговаря на действителността и предположението, че мнозина квалифицирани мигранти в един момент все пак се завръщат в родината си, където дават тласък на икономиката.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


163
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
121
0
 
1
 
! Отговори
икономист преди 5 години
Те сами няма да променят системата, защото никой не се отказва доброволно от властта си! А концентрацията на огромни средства и капитали в една шепа хора, води и до придобиването на огромна власт от същите тези хора. Трябва да се спре безумното печатане на обезценени пари, и да се въведат електронни пари, които не могат да се натрупават. И най-ваче да сменим пазарната система с планова, която да осигури по-ефиктивно разходване на ресурсите, и концентрирането на раб. сила само върху най-важното
120
0
 
3
 
! Отговори
икономист преди 5 години
И както при всеки концлагер, и в този, хората(роби), които не се справят биват "убивани", т.е. неглижирани и изключени от обществото, а по-късно това много често води и до реалната им смърт. Останалите, които се справят с тежката работа в концлагера, са благодарни, че поне са живи, ако не друго... Това обаче, не е истински живот, а просто оцеляване. Единственият изход от ситуацията е, ние обикновените хора, да въстанем срещу надзирателите и ръководството на концлагера!
119
0
 
1
 
! Отговори
икономист преди 5 години
До Анонимен 128Нарочно се представят така нещата от медиите, за да се настройват отделните обществени групи и класи една срещу друга. Разделяй и владей са казали римляните...Така не виждаме истинските недъзи на пазарната система. В действителност всички участници в глобалната пазарна икономика, сме затворени в един гигантски "концлагер", управляван от няколко процента бизнесмени-капиталисти. Като по-голямата част от бизнесмените, са просто надзиратели в концлагера...
118
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не си личи да са ни благодарни, или поне да ни риемат нормално.
117
3
 
4
 
! Отговори
до 128 преди 5 години
Себе си ли описваш ? Найстина ако имаш добра работа в Германия животът е супер. Човекът е прав да мрази софия. Тя унищожи и доунищожава България сз я ненавиждам.
116
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Като чуя колко било хубаво да се живее на социал в Германия, лошо ми става. В Германия няма нищо по-срамно от социалните помощи (Хартц 4). По телевизиите по цял ден вървят риалита и документални сапунки за хора на Хартц 4, които са представяни като глу.пави, мързеливи, мръсни и първобитни. В много важни области като търсенето на жилище или друга работа чужденец с работа стои много по-високо в йерархията от германец на социал. Някои, които имат право на помощи, даже не ги взимат заради стигмата.
115
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 111Прости хора винаги е имало и ще има!Това не е твоя форум, търси някъде на друго място!
114
2
 
14
 
! Отговори
Гойко преди 5 години
Всеки тъмнокож "българин" може да иде в Германия и после да разказва небивалици за този "земен рай". Нищо няма в Германия освен малко повече пари и то не за всички. Ако България не се управляваше от продажници нямаше и обикновените българи да са продажници.
113
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Не ми я хвалете Германия...Това са расисти, има изключения да, но повечето знаят за какво си отишъл в тяхната страна и ти го показват...ти си прислуга!Още навремето в Нидерландия прислугата е влизала в малък вход под главното стълбище, не през вратата на господарите. Сега е същото! Не си правете илюзии,никога!!! няма да ви приемат като равни с тях!"Че как искаш те приемат ***, отишла да мие чинии и иска германците да я приемат наравно с тях? Що не идват германци да работят в БГ ?
112
3
 
14
 
! Отговори
тоалетна чиния преди 5 години
"В Германия благодарни: Добре, че са работниците от България, Румъния!"ХАХАХАХАХХАХАХАХАХХАХАХХАХАХХАХАААААААААААААААА...................
111
0
 
8
 
! Отговори
ogin преди 5 години
До Теодора Ц.Добре са ако знаеш немски език
110
8
 
22
 
! Отговори
До Теодора Ц. преди 5 години
Ми то и при социализма си беше така. Тези дето не работеха влизаха през главния вход. За работниците беше отреден "задния вход". И недостоен труд няма!От труда се срамуват само социалистите.Разликата е че германците плащат и семействата са нахранени. Децата могат да отидат на училище и да започнат с по-добър старт. Аз като отидох на запад имах 5,40 лв в джоба. Един хляб струваше 1,70 лв.Социализма унищожи поне три поколения българи. И *** прати децата си да учат на Запад.
109
10
 
24
 
! Отговори
Теодора Ц. преди 5 години
До game1 Доходите не са всичко драги ми момко! Има нещо което се нарича достойнство! Това познато ли ти е? Те ти показват че ти си никой за тях, нищо че си по можещ от масата германци в твоята област... дават ти заплата с която си покриваш наема,храна , и ти остава малка сума за дребни удоволствия. да, има високо платени позиции но те са много малко, и са под 0,1% не са определящи. Много са нещата ,няма смисъл да ги пиша... идете и вижте сами.
108
3
 
8
 
! Отговори
game1 преди 5 години
И като някой чужденец те приема като равен какво ?!?!Какво предпочитеш някой да те хвали и да си мислиш, че си му равен или да изкарваш добри доходи и да си ок, независимо от мисленето на другия ?!
107
8
 
31
 
! Отговори
Теодора Ц. преди 5 години
Не ми я хвалете Германия...бях там сама, отношението им точно към нас Българите, поляци, хървати,румънци е много кофти! Това са расисти, има изключения да, но повечето знаят за какво си отишъл в тяхната страна и ти го показват...ти си прислуга!Не в буквалния смисъл но е така! Още навремето в Нидерландия прислугата е влизала в малък вход под главното стълбище, не през вратата на господарите. Сега е същото! Не си правете илюзии,никога!!! няма да ви приемат като равни с тях!
106
1
 
26
 
! Отговори
Munchen_DE преди 5 години
До Анонимен 99Незнам за какви суджуци и луканки говориш, но не 1000, а 1500 Евро минималната трябва да стане! Колкото е в Германия, Холандия, Белгия... и цените да бъдат НАМАЛЕНИ, за да се изравнят с тези в същите вериги магазини, каквито има и у нас!Освен това има други задачки - битова престъпност, мръсен въздух, куцо здравеопазване, липса на адекватно образование, правила за движение по пътищата и нормален транспорт и още много трески за дялане!!!
105
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А за гостите, поканени от Меркел, какво ще кажете?...Само получилите статут имат право на работа. Нямат чакащите и отхвърлените. Отхвърлените са или за екстрадация и криещи се, или със статут Duldung (буквално търпене). Това е чисто генеририне на престъпност от горе. Някои продават наркотици, други плащат за чужди документи и работят с тях. В Бавария бизнесът по селата се молеше за бежанци, а отгоре с години не разрешават на повечето да работят. Най-много кратки стажове без перспектива.
104
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
благодаря благодаря гастарбайтеряяя още трябва
103
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Колкото човек отиде по-нагоре в усвояването на езика и в личната си професионална квалификация, толкова са по-големи шансовете му. Но това не става веднага. Зависи от пистата - ако има шанс да учи в учебно заведение езика и определена професия - за пет години, ако усвоява сам езика и се блъска насам натам - са нужни 10-15 години, за да достигне ниво, на което ще се чувства конфортно. Но ако си достигнал нивото да се чувстваш добре, недоумявам защо трябва да ненавиждаш София или страната си. В чужбина като ти виждат балканската физиономия, едва ли ти постилат килими и ти придирят за какво ли не
102
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 113 :А българските "роми" какво работят в Германия?В "чистотата" основно . И верно бачкат - виждал съм го много пъти с очите си !Въпроса ти по принцип е неправилен , правилното е : защо един "ит" специалист в България получава по-малко от чистач, мияч и прочие в Германия ?