Румъния ще разследва Еврокомисията за критичен доклад

Има сигнал срещу комисари за престъпна група
21 фев 2019 16:15,
13
Румъния ще разследва Еврокомисията за критичен доклад
Снимка: архив, Reuters

Новосъздаденото в Румъния спецзвено за разследване на магистрати е регистрирало жалба с искане за разследване срещу двама европейски комисари, главния прокурор на Румъния и високопоставен еврочиновник. Причината е критичният доклад на Европейската комисия за състоянието на борбата с корупцията в страната.

Сигналът е подаден на интернет сайт, близък до управляващата соцпартия. Първият зам. на Юнкер Франс Тимерманс, правосъдният еврокомисар Вера Йоурова, главният прокурор Аугустин Лазар и шефката на Еврокомисията в Букурещ Ангела Кристеа са обвинени, че са организирали престъпна група, злоупотребили са със служебно положение и са представили фалшива информация.

Престъпленията те са извършили във връзка с написването на катастрофалния доклад за борбата с корупцията, който Европейската комисия публикува през ноември. В него Брюксел заяви, че реформите в правосъдната система са отстъпление от вече постигнатото и застрашават независимостта на съдебната власт.

Още по темата

Докладът е част от Механизма за сътрудничество и проверка, чрез който ЕС наблюдава борбата с корупцията в България и Румъния.

Според Romania Insider жалбата е подадена на 30 януари и настоява четиримата да бъдат разследвани по румънския наказателен кодекс, който допуска отговорност за престъпления, извършени извън страната.

Засега не е ясно дали спецзвеното ще започне разследването, но се предполага, че еврокомисарите ще бъдат призовани за даване на показания.

Европейската комисия обаче заяви днес, че Тимерманс и Йоурова имат имунитет и могат да бъдат съдени за действия, свързани със служебните им задължения само от Съда на ЕС, който се намира в Люксембург.
Тимерманс отговаря за изпълнението на мониторинга върху България и Румъния, а Йоурова - за правосъдието.

Холандецът Франс Тимерманс в момента води кампания, за да получи номинацията на Партията на европейските социалисти (ПЕС) за кандидат за председател на следващата Европейска комисия. Управляващата в Румъния Социал-демократическа партия е член на ПЕС.

Европейската комисия изрази вчера “огромна загриженост” за върховенството на закона в Румъния по повод последните промени в закона за съдебната власт, които бяха приети вчера като извънредно законодателство. Според Комисията те са в “пряко противоречие с препоръките в доклада по Механизма за сътрудничество и проверка, приет от всички страни членки”.

“Румъния трябва много спешно да се върне на пътя на реформите. Това означава да се върви напред, а не назад”, коментира говорител на Комисията.

Той добави, че Брюксел ще поиска обяснение от румънските власти за последните промени за назначаване на прокурори и в закона за съдебната власт.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ХИМ?
10
0
 
0
 
! Отговори
Евролюб преди 5 години
Брюксел през последните месеци пречупи гребените на Италия за бюджета и натри носовете на англичаните за Брексит Едни румънци ХИМ няма да им се опрат. Още повече не стана дума за свещената ЕНП, понеже там управляват социалисти
9
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Чаушесковците пак се репчат на началниците. Бай Тошовците са винаги верни васали. 16-та република не станаха, но успешно станаха република на Европейския съюз.
8
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Много е забавно да гледаш когато някой сам си рита столчето....
7
3
 
2
 
! Отговори
extremist преди 5 години
ЕК ЩЕ РАЗКАТАЕ РУМЪНСКАТА КОРУПЦИЯИДВА РЕД НА БЪЛГАРСКАТА
6
5
 
3
 
! Отговори
extremist преди 5 години
САМО ЕС И НАТО
5
3
 
0
 
! Отговори
extremist преди 5 години
До А защо не !?КОМУНИСТИЧЕСКА ПРОПАГАНДА ПОДНАСЯШДРУГАРЮНИКАВ РЕФЕРЕНДУМ НЕ ПРИЗНАВАМ С УЧАСТИЕТО НА ДЪРТИ КОМУНИСТИЯСНО ЛИ Е ДРУГАРЮ
4
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Браво на румънците!
3
11
 
16
 
! Отговори
А защо не !? преди 5 години
До extremistкак може хомосексуалистите от ЕК да "разследват" Румъния и България, да ни глобяват, да ни казват как да живеем а ние не можем да им платим със същата монета !?каква е тази ЕК - някаква супер власт която да ни казва как да живеем !?Румъния и България са независими държави и не се подчиняваме на някаква жалка хомосексуална банда от юдо-масонски марионетки наречена ЕК !!!!!!!!!!!!!РЕФЕРЕНДУМ ЗА ИЗЛИЗАНЕ ОТ ЕС И НАТО !!!!!!
2
12
 
9
 
! Отговори
extremist преди 5 години
Румъния ще разследва ЕврокомисиятаСМЯХ В ЗАЛАТА.....
1
9
 
14
 
! Отговори
ЕС е фира преди 5 години
т.н. ЕК е банда хомосексуални марионетки на юдо-масонския елит