Люта битка в Европарламента за главен прокурор на ЕС

Румънка и французин с глас разлика
27 фев 2019 07:00, Йовка Димитрова
82
Люта битка в Европарламента за главен прокурор на ЕС
Снимка: Reuters

Румънката Лаура Кьовеши беше предпочетена за поста на европейски главен прокурор от Комисията за бюджетен контрол на Европейския парламент, след като тримата кандидати се явиха за препитване пред евродепутатите от комисиите за бюджетен контрол и за правосъдие в Брюксел вчера.

Още по темата

Късно снощи членовете на бюджетната комисия й дадоха 12 гласа срещу 11 за френския претендент Жан-Франсоа Бонер и 1 за германския кандидат Андрес Ритер.

Членовете на правосъдната комисия, чието мнение ще е решаващо, ще гласуват днес по обед по искане на групите на социалистите и комунистите.

След това председателят на Европарламента Антонио Таяни и шефовете на парламентарните групи ще решат дали да търсят мнението на пленарната зала или да представят вота в комисиите като позиция на парламента.

Първият европейски главен прокурор трябва да бъде избран от страните членки в съгласие с Европарламента. Съветът вече даде мнението си, подкрепяйки Бонер с 50 гласа, а Кьовеши и Ритер получиха по 29.

Ако парламентът избере Кьовеши, двете институции ще преговарят за името на титуляра, който трябва да бъде излъчен до края на март. Ако се спре на Бонер, той ще бъде формално назначен от Съвета.

Кьовеши, бивш шеф на румънското бюро за борба с корупцията, бе фаворит и на селеционната експертна комисия, натоварена да подреди тримата най-добри кандидати.

В изслушването си пред евродепутатите румънката заяви, че е била прокурор 23 г. “почти половината ми живот и нямам какво да крия”. Най-голям интерес у евродепутатите предизвика спорът й със социалистическото правителство на Румъния, което я уволни от поста на шеф на Националната дирекция за борба с корупцията и се опитва да саботира кандидатурата й.
Като свое основно предимство Кьовеши посочи работата си в дирекцията, която разследва стотици министри, кметове, депутати и висши чиновници, изпрати мнозина от тях в затвора и успя да върне на бюджета над 3 млрд. евро.

Службата на европейския главен прокурор трябва да се заеме с разследването на престъпления срещу финансовите интереси на Съюза. Тя ще разследва и преследва наказателно измами, корупция, изпиране на пари и измами с ДДС, извършени в повече от една европейска държава.
Досега единствено националните органи можеха да разследват такива престъпления. Тяхната юрисдикция обаче свършва до националните граници, което затрудняваше преследването на трансграничните престъпления.

Службата трябва да заработи до края на 2020 г. Освен главния прокурор тя ще има и делегирани прокурори в 22-те държави от ЕС, които решиха да участват в нея, които ще разследват на място.
За разлика от ОЛАФ - европейската служба за борба с измамите, чиито правомощия позволяват само административни разследвания, които след това се предават на националните власти, за да ги подложат на наказателно преследване, офисът на главния прокурор ще може да води и наказателни преследвания за измами с евросредства над 10 000 евро и за трансгранични измами с ДДС за над €10 млн. В момента само половината от препоръките на ОЛАФ за започване на наказателно производство, водят до съд.

Прокурорската служба на ЕС ще има правомощия да работи заедно с националните власти и с полицейската агенция на ЕС Европол по своите разследвания. Пет еврочленки решиха да не участват в новото сътрудничество - Дания, Ирландия, Полша, Унгария и Швеция.


82
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
67
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Тая мяза, все едно ще хърли един боб, да ми обясни за звездите и вселената, докато някой ми тършува из чантичката ...
66
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Борбата не е между мафията и справедливостта, а между поне два мафиотски клана...
65
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Е те тази ако я изберат ще разкаже играта на родните комуняги русофили.
64
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
interesno zashto li niama balgari kandidati za tozi post - mai i ot romancite ste po dolni i mrasni byklyci - zatova balgarin nikoi nikade go neiska - i inak v bg. mangalosvate i ciganiosvate na vola aaaaaaaaaaaaaaaaa
63
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Трябва да изберат немеца,защото големи ядове ще имат европейците,а тая Лаура е лоби на един милиардер,който дори не е от европейския контринент.
Европейци,бъдете мъже,а не дри-сльовци,гласуващи за каквото им продиктува световната олигархия!
62
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Казваш, че Лаура с унгарската фамилия Кьовеши е румънка, а аз не вярвам.
Ако това на снимката е тя, има само една "изключителна", транснационална нация, представителите на която са с два пръста чело и огромни като на булдог долни челюсти. Тях лансират за управляващи навред по света.
61
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До Политкоректно

Румънката е подставено лице и ще работи против европейците и против Европа,бъдете сигурни в това,тя е лоби на един милиардер!
60
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Румънката е подставено лица на хора,които дори не са от Европа,европейците ще ядат големи ядове ако я изберат!
59
3
 
6
 
! Отговори
Политкоректно преди 4 месеца
Прокурор като Кьовеши ще погне ксенофобите и крадливите политици в Източна Европа. Ще помогне на Германия и Франция, макар Франция да изгуби формално престиж от избора и.
58
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Така Туск го избраха въпреки Полша и имат бонус да натискат поляците, че много нещо забогатяха и и се възгордяха и се имат за антилиберален лидер на изтока. Румъния тръгна по същия път - голяма страна, вече доста богата и не бръсне ни шенгени ни евро...
57
4
 
7
 
! Отговори
АнонимеН преди 4 месеца
ТОВА СА ДЛЪЖНОСТИ НАД КОИТО МЕРКЕЛ ИСКА ДА ИМА РЪКА НАД ТЯХ!!! ЧЕ И ТЯ Е ЗА ЗАТВОРА С ПОЛИТИКАТА НА ОТВОРЕНИ ВРАТИ ЗА НЕЛЕГАЛНИТЕ КОИТО ПОКАНИ ДО 2018-ТА ГОДИНА САМО!

ЗАТОВА НЯМА КАК ДА СПЕЧЕЛИ ЖЕНАТА!

СЪЩОТО Е КАТО НА ДЕТСКАТА ЕВРОВИЗИЯ КЪДЕТО ДАДОХА ГЛАСОВЕ НА ФРАНЦИЯ САМО, ЗАЩОТО СА СИ БЛИЗКИ А НЕ ЩОТО ТЯХНОТО Е ПЯЛО ПО ДОБРЕ И ТАКА ПРЕЦАКАХА КРИСИЯ И ИЗПЪЛНЕНИЕТО МОЯ ПЛАНЕТА!
56
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Да заменим Цацаров с Лаура! Да натика всичките червени крадци в зандана!
55
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До истина
Чакаме я за да и предоставим всички данни за НЕЗАКОННАТА ПРИВАТИЗАЦИЯ В БЪЛГАРИЯ

и кво правим с оная, дето целува на хората козите?
54
19
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Една мисъл ме гложди- толкова затегнат контролът над корупцията в Румъния, толкова много дела, толкова много висши функционери в затвора и какъв е резултатът? Пак има корупция в Румъния. Досега тая корупция трябваше да я изкоренят. Но не би.
53
18
 
4
 
! Отговори
Ром преди 4 месеца
До 56.Тази "изключителна" румънка беше уволнена за превишаване на правата си, наклепа доста хора със съмнителни доказателства, само и само да се покаже голям герой в борбата с корупцията. И колко струва според румънците е ясно, след като се кандидатира и за президент, но получи смешните 4%.
52
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Според мен е от унгарски произход с тая фамилия, ако не е на мъжа и.
51
14
 
5
 
! Отговори
Паисий преди 4 месеца
Няма ли някой да открие, че Лаура е всъщност българка. Поне по лелейчина линия. То Румъния си е била България през повечето историческо време
50
5
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
За пръв път българи искат румънци на пост. Доста показно за работата на тая жена. Красота
49
3
 
37
 
! Отговори
С НЕТЪРПЕНИЕ ЧАКАМ преди 4 месеца
Лаура Къовеши да погне българските депутати
Ще и помогна
48
5
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Само Лаура