На Острова ще избират: Сделката на Мей или отлагане на Brexit

"Индипендънт": Вариантът напускане на ЕС без сделка отпада
27 фев 2019 19:35, Елка Василева
16
На Острова ще избират: Сделката на Мей или отлагане на Brexit
Снимка: архив, Reuters

Сега британските депутати трябва да избират между сделката на премиерката, ревизирана от главния прокурор Джефри Кокс, и отлагане на Brexit с непредвидими последици.

Всъщност това е точно обратното на предишната правителствена политика. Променя се изборът, пред който са изправени депутатите: сега те ще трябва да избират между сделката на премиерката Тереза Мей, ревизирана от главния прокурор Джефри Кокс, или отлагане на Brexit с непредвидими последици.

Това, което Мей няма да каже, е, че вариантът за Brexit без сделка вече не е на дневен ред. Тя продължи да твърди: "Смятам, че ако се наложи, в крайна сметка ще превърнем варианта без сделка в успех".

Това обаче няма да се случи, а онези консервативни депутати, които искат напускане без сделка, започват да го осъзнават., пише в."Индипендънт".

Още по темата

Премиерката най-накрая, с голямо закъснение, скъса с твърдолинейните евроскептици сред редовите депутати от нейната Консервативна партия. Те сега ще трябва да решат дали да застанат зад Джейкъб Рийс-Мог, който заяви преди няколко седмици, че ако не може да има Brexit без сделка, той би приел сделката на премиера пред оставането в ЕС, или зад Борис Джонсън, който веднъж се изказа колоритно, че сделката е толкова лоша, че по-скоро би предпочел оставането в ЕС.

Като цяло обаче твърдолинейните привърженици на Brexit бяха "кучетата, който не посмяха да лаят" в отговор на изявлението на Мей. Техният гняв, че са предадени - нещо, което вероятно отдавна са знаели, че ще стане - изглеждаше доста сподавен. Или може би те осъзнават - макар че, признавам, това изглежда малко вероятно - че премиерката просто е нямала друг избор освен да се подчини на волята на Камарата на общините като цяло, където привържениците на Brexit без сделка са доста малко малцинство.

Мей беше пределно ясна, като каза, че ако на 12 март загуби гласуването за своята сделка, ще даде на Камарата на общините да се произнесе на 13 март по въпроса дали иска напускане без сделка. Тя нямаше нужда да казва, че резултатът от вота ще бъде отрицателен. Мей просто заяви, че ако това се случи, тогава ще постави на 14 март пред депутатите за гласуване въпроса дали искат удължаване на срока на действие на чл. 50. Тя подчерта, че това не е онова, което би желала, и заяви, че то няма да промени вариантите пред парламента, а само ще отложи взимането на решение. И Мей разкритикува лидера на лейбъристката опозиция Джереми Корбин за обратния му завой в подкрепа на втори референдум, уверена, че и за това в Камарата на общините (все още) няма мнозинство.

Премиерката призова депутатите да не гласуват за поправката на Ивет Купър утре ("Връзването на ръцете на правителството чрез искане за промяна на дневния ред на парламента би имало значителни последствия за начина, по който се управлява Великобритания"), но Купър не звучеше като убедена: "Ако нямаме прието законодателство, какви гаранции имаме, че правителството ще спазва каквито и да било решения на депутатите?", попита тя.

Сега това едва ли има значение.

Дали властта е ръцете на Купър или Мей, изборът е един и същ: депутатите ще трябва да избират между сделка и отлагане. И в двата случая парламентът ще отхвърли варианта без сделка.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Брекзит няма да има - всичко беше един фарс да се договорят по добри условия с брюксел - блъфа не мина и сега се чудят как да го изиграят...
11
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Все ми е едно,те да си решават сами,това е тяхната държава!След като са против миграцията ,да направят нещо,да не се повтаря историята с бежанците,вместо да стоят със скръстени ръце и чакат,да направят закони с които неевропейски граждани да нямат същите права и да се охраняват границите около ЕС!Но ЕС трябва да се запази на всяка цена!Това ще е от полза и за самите тях.
10
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
+ и - без свободни съчинения и психози. Има доза притеснение. Имат деца малки, теглилки са кредити, бизнес - гледайте си тука рахата... Днес и утре в бг има изригвания. Приятна нощ!
9
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това на практика ще е вторият брекзит.Първият е бил през 286-та година когато Британия се е отцепила от Римската империя.И след 10 години пак са били част от нея.Интересно сега колко ли ще изтраят.
8
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Там скоро всичко ще се срине, защото икономиката през годините се е ориентирана в услуги и прекупуването на стоки от бивши колонии или от майната си. Европейския пазар, макар и 500 милионен е относително платежоспособен, всравнение с другите. Австралия, Щатитите, Канада... едва ли толкова лесно ще ги допуснат масово на пазарите си, а и те имат връзки и потенциал да си внасят сами. Всъщност европейците задават по-високо качество на живот в срения покупателен диапазон.
7
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
*** петнистите още ли са в ЕС? тцтц
6
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
юдео-масонскиярептилски (елит) ще зачете резултатите от референдума в Ингилизия,колко и ги зачете във Франция и Холандия за въвеждането на еврото и конституцията на ЕС,която мина като Лисабонски договор.ПОне едно е хубаво,че вече и децата разбраха ,че най голямата измама е така наречената западна9свобода и демокрация) дето никога не ги е имало
5
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
To be or not to be, that is the question. Въпрос отпреди 400г и май ще продължи още толкоз.
4
17
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Брюкселските зелки се опитват да направят напускането да бъде с колкото може по-тежки условия, за да бъде за урок на други кандидати за exit. Защото, ако англичаните се измъкнат лесно и покажат, че може и без ЕС и други държави ще я последват и край с ЕС.
3
15
 
7
 
! Отговори
Brei преди 5 години
Тука на референдума кво стана...гласувахте и какво от това...смешна държавицаА там поне си изпълняват това което са обещали..
2
6
 
29
 
! Отговори
ОРАКУЛА ОТ ДЕЛФИ преди 5 години
БРИТАНИЯ НЯМА ДА НАПУСНЕ ЕС!НА ОСТРОВИТЯНИТЕ ИЗОБЩО НЕ ИМ СТИСКА ДА ГО НАПРАВЯТ.ЩЕ СЕ СРИНАТ КАТО ИКОНОМИКА МОМЕНТАЛНО!ГАРАНЦИЯ!!!!!!!!!!!!!!!!!11
1
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Великобритания е едно малко островче в северния атлантик и не могат да решат 2 години.