Манифестът на Макрон преди изборите: Европа на първо място!

Европа никога не била толкова застрашена, смята президентът
Обновена: 6 мар 2019 07:52 | 5 мар 2019 19:18,
71
Манифестът на Макрон преди изборите: Европа на първо място!
Снимка: Reuters, архив

Европейската комисия споделя възгледите на френския президент Еманюел Макрон за възраждането на Европа, съобщи неин говорител.

"Европейската комисия и Франция" са на една страница за европейския ренесанс, ние водим една и съща битка", заяви говорителян на председателя й Жан-Клод Юнкер.

Той подчерта, че Комисията вече е изпълнила или предложила законодателни инициативи в посоката, изложена от Макрон.

Още по темата

В полунощ френския президент разпространи на официалната страница на Елийсейския дворец 24-те официални езика в ЕС, включително на български, своята визия за възраждането на Европа. Тя е манифест за предстоящите в края на май европейски избори на неговата партия En Marche, която търси привърженици в цяла Европа.

Макрон смята, че "от края на Втората световна война Европа никога не е била така необходима. И така застрашена".

За него основен източник на тревоги са излизането на Великобритания, настъплението на националистите, "които не предлагат решения", както и използването на гнева и невярната информация, вместо фактите.

Според Макрон, за да се преобрази Европа трябва да заложи на засилване охраната на границите си, на развитие на собствена отбрана и на връщането на пътя на прогреса чрез създаване на социален щит за работниците и опазването на природата.

"От 2014 г. президентът Юнкер и неговият екип работят за европейски ренесанс. Eвропейската комисия приветства важния принос към дебата на президента Макрон и твърдата му решимост да посочи и да даде отговор на някои от предизвикателствата към Европа", заяви говорител на Еврокомисията.

Той заяви, че екипът на Юнкер вече е предложил засилване на граничната охрана, увеличаване на правомощията на европейските агенции за убежище и за сигурност на храните. Предлаганият от Макрон Европейски съвет за иновации вече е одобрен и дори има бюджет. В отбраната, вече е създаден фонд за общо купуване и разработване на въоръжение.

Еврокомисията твърди, че от идеите на Макрон вече са изпълнени и затягането на реда за допускане на чужди инвестиции, правото за равно заплащане за еднакъв труд, променена е директивата за командированите работници, защитата на личните данни и се вземат мерки за ненамесата отвън в европейските избори. Направени са предложения за намаляване на въглеродните емисии в съответствия с Парижкия договор за климата.

В обръщението си към европейските граждани френският президент предлага още създаването на европейска агенция за защита на демокрацията, в която експерти от всички страни членки да бдят над честността на изборите и манипулации отвън, европейските партии да не могат да бъдат финансирани от чужбина и да се изкоренят от Интернет езикът на омразата и насилието срещу личността.

Във визията си за възраждането на Европа Макрон предвижда и преосмисляне на Шенген така че "всички онези, които желаят да участвет в него, да изпълняват задължения за отговорност (строг граничен контрол), и за солидарност (една и съща политика за убежище, и еднакви правила за прием и за отказ)". Той предлага създаването на Европейски съвет за вътрешна сигурност, който да координира политиките за опазване на сигурността.

Макрон призовава за затягане на политиките за конкуренцията и за търговията, налагане на санкции и затваряне на предприятия, работещи срещу европейските интереси и приоритети, включително такива, които избягват плащането на данъци. Той смята, че в стратегическите производства и при обществените поръчки трябва да се дават предимства на европейските фирми пред тези, идващи от извън ЕС.

Френският президент призовава за въвеждане на минимална европейска заплата според условията във всяка отделна страна, която да се индексира спрямо поскъпването на живота всяка година чрез колективен трудов договор.

Макрон смята, че Европа трябва да води битката срещу глобалното затопляне, като въглеродният отпечатък на икономиката й до 2050 г стане нулев, а до 2025 г се намали наполовина използването на пестициди. Той смята, че трябва да се създаде Европейска банка за климата, която да финансира прехода към чиста икономика.

Френският президент предлага Европа да сключи "пакт за бъдещето" с Африка и и да подкрепи нейното развитие. Той смята, че цифровите гиганти трябва да се бъдат регулирани, големите платформи - поставени под надзор, а нарушителите на правилата да се санкционират бързо. Макрон предвижда бюджетът на Съвета за иновации да се изравни с американския, за да може Европа да се превърне в технологичен гигант и лидер в развитието на изкуствения интелект. От тези области според него в бъдеще може да се разчита на създаване на най-много работни места.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


71
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Au revoir Макрон......
50
0
 
3
 
! Отговори
LEurope de de Gaulle преди 5 години
До Евролюб: Относно Суджуците и нормалността, която Европа донася тук съм съгласен. Не съм съгласен Европа да се превърне в купчина държавици припкащи около кака Франция спазващи нейния дневен ред. И без това всички Брюкселски институции са доминирани от Французи - виж в нета бройките хора по националности там. Нещото, в което аз врявам е обратното - децентрализацията. Вярвам, че бъдещето е по-скоро на централна и източна Европа, не на западна. Т.е. не посоката в която Макрон накланя везната.
49
0
 
6
 
! Отговори
toddg преди 5 години
Ако поставим Европа на първо място,а не джендърите и гейовете нещата може и да потръгнат.
48
1
 
12
 
! Отговори
Присмехулник преди 5 години
лебедовата песен на макрон и диктатурата на неолиберел-троцкистките извpатеняци - каква красива музика за моите уши!
47
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Макарона отдавна ми прави впечатление с някои не лоши предложения, по вървежен е в пъти о жан мари дьо сад и любимата и книжка "май кампф"
46
2
 
4
 
! Отговори
А-нонимен преди 5 години
Прочетох посланието на Макрон във варианта му на български език и на английски език, публикувани на страницата на френското Президенство. Има малки, но съществени разлики, които на места променят смисъла на цялото послание. Нека някой, който борави с френски, да каже как е в оригинала. Веднага ми идва на ума, че от Стара Европа пак нещо ни баламосват.
45
2
 
6
 
! Отговори
Иво преди 5 години
Майка му ли пише речите т.е. жена му . Кога накрая такива , като тоя , Меркел , Мей , Юнкер които нямат деца много искат , да определят бъдещето на ЕС .
44
1
 
7
 
! Отговори
dmx преди 5 години
В опасност е най-вече олигархичното нищожество Макрон и покровителите му.
43
1
 
8
 
! Отговори
Ха-ха преди 5 години
"От 2014г президентът Юнкер и неговият екип работят за европейски ренесанс."Повече няма нужда да се чете,видяхме им Ренесанса-тотална ислямизация и ци****ция на Европа!И тия ще искат да повторят!?Айде нема нужда!
42
1
 
4
 
! Отговори
Евролюб преди 5 години
До Анонимен 41Много е просто и се нарича френски национален интерес - Меркел си отива, Макрон може да вземе конците на Европа в свои ръце. Това означава, че за французите ще има повече, ще Казват кое и как ще се случва в Европа. умно момче
41
0
 
4
 
! Отговори
Евролюб преди 5 години
До Въпрос 19Не всички европейски държави имат минимална работна заплата. еврокомисията отдавна ги кара да я въведат, но те се дърпат. Например Австрия, Дания, Италия и др. Интересното при Макрон е че иска те да се индексират с инфлацията ежегодно, а не когато на премиера му скимне
40
0
 
4
 
! Отговори
Мариана преди 5 години
До Анонимен 21Жълтите жилетки вече доста оклюмаха, а исканията им се промениха. Да не забравяме, че минималната заплата във Франция е 1600 евро и Макрон им я вдигна със 100. Минималната
39
3
 
3
 
! Отговори
Капитана преди 5 години
До ЕвролюбПрав си, Евролюбе. Ако европейците не ни бяха дали 160 млн за оградата в рейса днес нямаше да се возят по двама а по 20 мигранта. Да не говорим, че накараха турците да спрат да ги пращат към Европа. И това само за миграцита
38
2
 
2
 
! Отговори
Евролюб преди 5 години
До LEurope de de GaulleБългария е заинтересувана от всяка евроцентрична доктрина -независимо германска, френска. Трябва да е западна, за да се въвеждат демократични стандарти. Иначе нивото на местния Суджук го знаем. В международен план също - сами сме трастика на вятъра. В група сме по-добре
37
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Макарона е диктатор.............него не го понасят 1/2 от франсетата, той тръгнал ЕС да оправя, тоя е още по - опасен и от една дърта бабка в Берлин!!ЕС няма бъдеще с такива "лидери"!!!
36
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ЕС тръгна по същиятт път както ЕС....................отделните правителства имат ограничена свобода...............разликата е, , че при СССР командният център беше в Москва, сега е в Брюксел!!
35
8
 
7
 
! Отговори
Европейският съюз преди 5 години
Европейският съюз да не е Съветския съюз ,че да се разпада. Европейският съюз е най-голямото политическо и демократично постижение на човечеството от както свят светува до наши дни. Благодарение на него в Европа вече никога няма да има войни.
34
4
 
9
 
! Отговори
Додо преди 5 години
Макрон е истински Сатанист, окултист и прилежен слуга на Илюминатите и техния Нов Световен Ред! В момента това е вероятно нсй-опасния човек в Европа, а и в света! Бог да го накаже, продадена душа!
33
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Вие го критикувате за меките китки,но има много по-опасни договори и сделки в ЕС,от които наистина може да ви настръхнат косите,прокарвани от разни лобисти.Да не говорим за CETA и други подобни,нанасящи огромни щети на държавите или лишаването на държавите от правото на собствени решения,средства и държава!
32
1
 
8
 
! Отговори
Американ преди 5 години
А кой ще плаща? Господ?"една и съща политика за убежище, и еднакви правила за прием и за отказ""битката срещу глобалното затопляне, като въглеродният отпечатък на икономиката й до 2050 г стане нулев""затваряне на предприятия, работещи срещу европейските интереси и приоритети"