"Папата на Хитлер" или "Спасител на евреите" е Пий XII?

Ватикана разсекретява архивите си за Втората световна война
Обновена: 6 мар 2019 07:53 | 5 мар 2019 21:25, Нели Христова
26
"Папата на Хитлер" или "Спасител на евреите" е Пий XII?
Снимки: Reuters

Шест месеца преди началото на Втората световна война, начело на Ватикана застанал Еудженио Мария Джузепе Джовани Пачели, по-познат като папа Пий XII.

Дълго време обаче той е познат с прякора Папата на Хитлер, тъй като така и не се противопоставя на депортирането на евреи от Рим към Аушвиц. Всъщност, публично Пий XII не казва и думичка срещу нацистите.

Но според историците, духовникът е използвал задкулисна дипломация, която е спасила множество животи.

Коя от двете версии е вярна, ще разберем съвсем скоро, тъй като папа Франциск обяви, че ще разсекрети архивите на Ватикана за периода 1939 – 1958 година. Те включват хиляди писма и речи, които ще хвърлят светлина върху позицията на Пий XII относно фашизма в Германия и Италия.

Според Франциск, неговият предшественик е бил "покровител на евреите“ и често е съден прекалено жестоко.

"Без съмнение, в моменти, които са били трудни за християнската и човешка предпазливост, за някои това би изглеждало като сдържаност. Но всъщност всичко е било опит да се хвърли светлина върху хуманитарни инициативи със скрита, но активна дипломация в период на мрак и злоба, с надеждата да бъдат отворени сърцата“, казва папа Франциск относно Пий XII.

Процедурата по събирането на цялата информация не само от тайните архиви, но и от различните офиси във Ватикана отнема 12 години и неуморния труд на 20 човека. Бял свят ще видят 68 тома сборници, 538 отделни плика, всеки от тях по различна тема или институция, 76 написани ръчно от папата речи , 5 100 плика с писма от папските представителства.

Еврейските организации реагираха с възторг на новината, тъй като от десетилетия се опитват да достигнат до тези документи. Обичайно, Ватикана чака да минат 70 години от управлението на даден папа, за да отворят архивите свързани с него, но заради напрежението, под което е подложена църквата, папа Франциск решава да избърза.

Официалната дата, в която документите ще станат достъпни е 2 март 2020 година.
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До кирилчоТи си се объркал,при социалистическите държави и КПартия не са преследвани евреи, напротив,дори бяха на пиедистал!
20
3
 
1
 
! Отговори
кирилчо преди 5 години
Товарищ Сталин, вь большой учений, во всех науках просто корифей, а я простой советский заключеной, не комунист и даже не еврей
19
2
 
2
 
! Отговори
Стамат преди 5 години
Хайде и днес да се посополявим за евреи. От доста време не бяхме го правили!
18
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До човекКомунистите кога са гонили евреи?Ти нещо си се объркал.Комунистите не са гонили евреи или някой друг,не са преследвали никого,я пак си пусни интернационала и виж,че са се борили за социална справедливост.
17
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Ром"сАбе стига с тая мантра,първото оригинално християнство е православното и е въведено официално и организирано като религия на Балканите - в Константинопол!Това са историческите факти,а не измишльотините!
16
9
 
2
 
! Отговори
Ром"с преди 5 години
Еми местните-силните винаги търсят вината в своята неудовлетвореност в слабите ,а както знаем евреите никога не са имали своя страна и винаги са живеели между другите народи и затова все те са виновни във всичко.А и евреите дават Христос,христианството ,библитята ....а след това се отказват от христианството и това също играе роля в ксенофобията на другите народи към евреите.(Зная за банките и заемите с голямите проценти,но защо стават евреите банкери .......?)
15
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Проекта Хитлер, е вечната наработка на Ватикана, с нови действащи лица. Преди това Наполеон, а преди него кръстоносни походи, и т.н.Евреите са илюзия, върху която се фокусира вниманието за да не се разбере истината.Те, не са това което ни се предлага днес.
14
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
2018 бяха 6млн 2019 са 10млн колко ще са през 2020г това е въпрос от еврогеиската зорош организацията който спомене по малко от 14млн холоукоз е антисимид и нацис разбирай родолюбец
13
1
 
17
 
! Отговори
човек преди 5 години
А, някой зава ли си въпроса, аджеба, що все ереите гонят ? То ги гониха египтяни, то римляни гониха ги фашисти и комунисти........ И сега, като се замисля, повечето народи също мразят евреите. Та, какво ги прави толкова специални, та именно тях все ги гонят и унищожават, пък те се умножават и завладяват държави (за пример САШ и неговият държавен резерв, и половината Палестина, където си направих с чужди пари държавичка ) Ако някой може, да ме светне що така става, че аз не мога сам да се сетя
12
4
 
22
 
! Отговори
шибaняка преди 5 години
Евреите са виновни за много злини по света.
11
2
 
14
 
! Отговори
Додо преди 5 години
А нещо за Холокоста и десетте милиарда евреи ще даваш ли?
10
3
 
11
 
! Отговори
муспи преди 5 години
До Анонимен - "Еврейските организации реагират с възторг на новината, тъй като от десетилетия се опитват да стигнат до тези документи"?! Вижда се от пръв поглед - провинциална поръчкова статия. Тези дето владеят ППА-тата (Парите, Правителствата и Армиите на света) и вдигат и този пазарен шум с не обявени още цели или от скука, сети се сам читателю - стоят настрана. Както винаги потърпевши, страдащи, бедни.
9
7
 
7
 
! Отговори
alex преди 5 години
и абслоютно случайно хиляди нацисти са се укрили в Южна Америка дето там наистина са по католици от Папата........
8
2
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Както винаги, плачем на чужди гробове. Наскоро имаше годишнина от големия глад в Украйна, в който са умрели (да не кажа - изядени) от глад доста българи. Колко медии отразиха това? Аз даже са съмнявам, че някой изобщо знае за какво иде реч. А геноцида над тракийските българи? А избитите след 9-ти септември? Но на чужди гробове ревем, та се късаме. Раздайте по едни виртуални кърпички след тази новина.
7
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пий аж и се весели...
6
4
 
38
 
! Отговори
Боже !!! преди 5 години
До Анонимен"А Франциск трябва да бъде запомнен като Папата на Меркел, тъй като така и не се противопоставя на емиграцията на талибани от Близкия Изток към Европа"да се противопостави !!!!!!!!??????че той церемоняло ми краката на "бежанците" на връх Велик Ден на площада пред Сан Марко !!!!!!!!!!
5
5
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Дълго време обаче той е познат с прякора Папата на Хитлер, тъй като така и не се противопоставя на депортирането на евреи от Рим към Аушвиц."А Франциск трябва да бъде запомнен като Папата на Меркел, тъй като така и не се противопоставя на емиграцията на талибани от Близкия Изток към Европа.
4
5
 
27
 
! Отговори
Пак Еврейски Лъжи ! преди 5 години
не се ли запитахте как стана така че ВСИЧКИ концентрационни лагери са били на територията на Полша и Беларус (по онова време окупирана от Полша)аз ще ви кажа:Полша строи концентрационни лагери от края на 1-вата световна воина !!!любимеца на анти-Руската пропаганда - укропа Степан Бандера е лежал например почти 3 години в Полски концентрационен лагер за организиране на бунт срещу по онова време Полската власт в Украйна така наречения Холокост е ЛЪЖА за да се събуди съчувствие
3
10
 
17
 
! Отговори
Професор Тюхчеф преди 5 години
кажете за хората спасили руснаците от концлагерите на Сталин
2
5
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Има документ на Червения кръст, който казва - в лагерите на нацистите са загинали около 480 хил. души, от които 270 хил. евреи. Как се унищожават 6 милиона при това през онези години? Да са имали държава и да са били накуп, да ги атакуваш и избиеш, а то...да ги събираш из Европата и транспортираш по лагерите...много е раздута тази цифра.