Сложен Brexit: Лондон отхвърли предложението на Барние

Има ли надежда за споразумение...
9 мар 2019 15:00, Петя Славова
32
Сложен Brexit: Лондон отхвърли предложението на Барние
Снимка: Reuters

Британският министър за Brexit Стивън Баркли отхвърли новото предложение на европейския главен преговарящ Мишел Барние за решаване на основния препъникамък в процеса на развода - т. нар. предпазен механизъм за ирландската граница, предаде ДПА.

Вчера Барние каза, че ЕС ще позволи на Великобритания да излезе едностранно от митническия съюз, при запазване на другите елементи от предпазния механизъм, предвиден за избягване на възстановяване на контрола по границата между британската провинция Северна Ирландия и Република Ирландия.

Още по темата

По същество предложението се свежда до това Северна Ирландия да напусне ЕС заедно с останалата част от Обединеното кралство, но да остане част от общия европейски пазар, докато Брюксел и Лондон договорят търговско споразумение. Тази идея обаче вече бе отхвърлена от Великобритания, предаде БТА.

"Сега не му е времето за повтаряне на стари аргументи", написа британският министър за Брекзит в Туитър, отговаряйки директно на европейския главен преговарящ в социалната мрежа. "Великобритания представи ясни нови предложения. Сега трябва да договорим балансирано решение, което да може да работи и за двете страни", призова Баркли.

Заместник-лидерът на Демократичната юнионистка партия (ДЮП) Найджъл Додс също отхвърли категорично предложението на европейския главен преговарящ.

То "не е нито реалистично, нито функционално", каза Додс, чиято малка северноирландска формация крепи в британския парламент правителството на малцинството на консерваторите. Той се аргументира, че предложението на Барние "не зачита факта, че конституционно и икономически Обединеното кралство е едно цяло".
Лидерката на Камарата на общините Андреа Ледсъм пък каза, че е дълбоко разочарована от брюкселското предложение, предаде Ройтерс.

"Има все още надежда, но трябва да кажа, че съм дълбоко разочарована от онова, което чухме като предложение от ЕС. Питам се каква ли игричка играе ЕС", каза Ледсъм.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Оказва се ,че албионци са добри дипломати но на дългосрочни формати.Ненадминати са."Но вкъщи ли е Тинка,вижте другата картинка".На къси дирек-тни раздумки,освен бруталност,нямакакво да предложат.Пепитените сакавадят пищов.Джентълмени сър.
28
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Отива се към обединение на двете Ирландии и референдум за отцепване на Шотландия. Крайно време беше.
27
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Най лошото ще брюкселските зелки да клекнат под натиск и да удлетеорят исканията на повредените английски мутанти.
26
2
 
6
 
! Отговори
11 преди 5 години
Тез вече не са грам интересни, боли *** шпека.
25
10
 
4
 
! Отговори
аааааа преди 5 години
Така мислят се напуска новия гей-съюз СССР-2.МЕРКЕЛ ДА НЕ ИМ ПРАТИ ТАНКОВЕ КАКТО СССР ПРАЩАШЕ НА НЕПОСЛУШНИТЕ?!
24
3
 
17
 
! Отговори
357 преди 5 години
Питали се, каква ли игричка играе ЕС сега. Според мен игричките са при тях с този театър в парламента им.
23
2
 
38
 
! Отговори
M.I.C. преди 5 години
Бива, бива, ама чак толкова...Не. Те поискаха да излизат. Сега щели да излязат, когато ЕС им предложи "всички привилегии на света..." Били разочаровани. Хубаво го каза Юнкер едно време: "англия се държи все едно ЕС излиза от нея, а не обратното"
22
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Фараж оплете конците и се скри. Така с времето на отлагане още повече се забъркват нещата. И може да се стигне ирландия да се обедини , както и Шотландия да излезе от кралството и да приемат ?
21
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Какво стана с Гибралтар? И там нещо имаше хър-мър.
20
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Що се притесняват. Нали Големият вожд отвъд Голямата вода обеща да помага.
19
4
 
28
 
! Отговори
Гледна точка преди 5 години
Питам се каква ли игричка играе ЕС", каза Ледсъм.Що не си зададе въпроса :" Каква игричка ирае Фараж с този референдум...?".Сега чак взеха да ревът като напитени монахини.
18
35
 
7
 
! Отговори
V преди 5 години
ЕС е потъващ кораб . Тия дето го напуснем последни ще се удавим ;) Те не водят до европейски доходи ,а само до европейски цени ;)
17
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хонда и Тойота ще им кажат сбогом,БМВ също и те като истински англичани ще произвеждат автомобили с парни двигатели.Защото двигателите на Дизел и Ото са немски,а асинхронният двигател е измислен от Никола Тесла-все чужденци към които островитяните таят скрита ненавист.Брекзитът ще ги върне в 18 век,обаче те са горди англичани и това тях не ги смущава.
16
1
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не само не искат да си платят сметката. Опитват се да докарат нещата дотам, че даже да им платим за да се махнат. Нарича се "изнудване"
15
1
 
15
 
! Отговори
бай ганю преди 5 години
британците са прекалено разглезени и свикнали да им се играе по тяхната свиркaте не искат да разберат че избора им да излязат е свързан с последствия и жертви и се опитват така да издокарат всичко че все едно да не е имало земетресение след цунамитокакто каза доналд туск : представата за излизането на британците е основано на някакви илюзии как може това да се случи а не на реалности,в момента играта е на котка и мишка кой с какво ще излзе по малко губещ след развода
14
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ингелизите като едни опитни колониалисти искат само позитивите от ЕС...............а не искат да имат никакви задължения и отговорности!! И все руснаците са им виновни.................аман от техните лъжи и манипулации!!Англия..............вън от ЕС!!!
13
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Английски тарикати..............станаха нагли и нахални вече, никой не ги иска в ЕС!!!
12
2
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Питам се каква ли игричка играе ЕС", каза Ледсъм.Ей на това му се вика "***", на чист английски.
11
6
 
15
 
! Отговори
АнонимеН преди 5 години
БРИТАНИЯ Е КОКОШИ ТРЪН ЗА ЕС И АКО СИ МИСЛИТЕ, ЧЕ ЩЕ СЕ МАХНЕМ ЛЕСНО ЛЪЖЕТЕ СЕ!
10
1
 
41
 
! Отговори
гуню преди 5 години
Германия ги изигра, хехе. Сега не искат да се махат. На колене, ингилизи. Сега чак разбраха, че са нежелани.