България на дъното в ЕС по брой иновативни предприятия

Евростат: Най-много са регистрирани в Белгия и Португалия
13 мар 2019 10:22, Елка Василева
34
България на дъното в ЕС по брой иновативни предприятия
Снимка: архив, Reuters

България е в последната тройка страни на ЕС с най-нисък дял иновативни предприятия в Евросъюза, показват данни от анализ на Евростат за проучването на иновациите в общността през 2017 г.

У нас едва 27 процента от общия дял на предприятията развиват някаква ефективна иновационна дейност при среден показател за ЕС от 51 процента високотехнологични предприятия. Зад нас са само Полша - 22 процента и Румъния - 10 процента предприятия в областта на научно изследователската и развойна дейност /НИРД/.

Въпреки сравнително ниския дял иновативни предприятия България е страната в ЕС с най-висок годишен растеж на бюджетните разходи за иновативна дейност - около 30 процента, докато страни като Люксембург и Исландия са с показатели от около 2 процента, но въпреки това са в челната десетка на иновативните страни в общността.

Според данни на НСИ общите разходи у нас за иновативна дейност през 2017 г. са били близо 760 млн. лева, от които 530 млн. са били предназначени за икономическата дейност на предприятия, други 170 млн. - за държавния сектор, около 43 млн. лева - за висшето образование и др.

От тези бюджетни средства за НИРД най-голяма част са били разпределени за Югозападния район на страната - близо 530 млн. лева, а най-малко - за Северозападна България - близо 30 млн. лева.

Най-много иновативните технологии са се ползвали в преработващата промишленост, като за този сектор са били заделени 180 млн. лева. Други 170 млн. лева са били за предприятия в сферата на съобщенията или за събиране и разпространение на информация - 170 млн. лева.

Най-много иновативни предприятия са регистрирани в Белгия и Португалия

Най-висок процент иновативни предприятия спрямо общия дял на предприятията е регистриран в Белгия и Португалия - съответно по 68 процента, отчита Евростат.

Други страни с високо развити технологични предприятия са още Финландия, Люксембург и Германия - по 64 на сто, Австрия, Холандия и Великобритания - с по 60 на сто дял високотехнологични предприятия и др.

В дъното на тази класация са Румъния - 10 на сто, Полша - 22 на сто, България - 27 на сто, Унгария - 29 на сто, Латвия, Литва и Малта - с по 30 на сто дял на иновативни предприятия.

Общо в ЕС през 2017 г. е имало над 46 000 предприятия за високотехнологично производство, разпределени в няколко ключови категории - аерокосмонавтика, електроника и съобщения, компютърни технологии, военна промишленост и др.

Оборотът на високотехнологичните производства в Германия възлиза на 121 млрд. евро, като във Франция оборотът е бил 68 млрд. евро и в Италия - 44 млрд. евро.

Добавената стойност е била разпределена по подобен начин, като участието на Германия бе най-високо в размер на 43 млрд. евро, следвана от Франция и Великобритания - съответно с 20 млрд. и 17 млрд. евро.

Разходите в ЕС за високотехнологични производства възлизат близо на 200 млрд. евро, като най-висок дял в страните е отбелязан във Великобритания - 14 млрд. евро, Германия - 12 млрд. евро, а най-нисък в Кипър - едва 4 млн. евро.

Инвестициите в научни изследвания, развитие, иновации и умения представляват ключова област в политиката на ЕС, тъй като тя е от съществено значение за икономическия растеж и са основни фактори за засилване на конкурентоспособността и създаване на по-ефективни и добре платени работни места в общността, отчита анализът, цитиран от БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
0
 
1
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 5 години
Да не забравяме доктор Ружа и брат й!
29
0
 
3
 
! Отговори
V преди 5 години
Най голямата иновация която ти дава предимство в България е как да не плащаш заплати и ток .Ако реализираш това не ти трябват иновации :))) Който администрира системата (герб) може да изчисти бизнеса от тия и да даде шанс на иновациите .Но това не е възможно с МРЗ 560 лв . В источна Европа МРЗ то е между 500 - 600 евро .Това означава че България не е източно европейска ,а африканска държава ,по заповед на герб
28
0
 
7
 
! Отговори
неее.. преди 5 години
До ГанчУнееее, на първо място сме по смърнтост, болни от рак, инфаркт, инсулт и корупция - всички други са далече зад нас
27
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За българските "бизнесмени" приоритетите са:1. Хотел по крайбрежието/планината2. Мол3. ЧалготекаСчитатат се за върх в бизнеса. До там им стига акъла.
26
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
кви са тиа иновативни предприятиа и кво произвеждат ?
25
0
 
9
 
! Отговори
ГанчУ преди 5 години
България винаги ще е на дъното.То не става само крадете и далавери да въртите.
24
0
 
10
 
! Отговори
Петко преди 5 години
Да ама сме първенци по износ на леки жени и измамници и крадци!
23
1
 
12
 
! Отговори
Анти ГЕРБ преди 5 години
Тази "новина" не ни я казвайте на нас. Ние го знаем. Кажете го на Бойко ефенди.
22
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
израелците искали да експериментират върху гоите и ЕС да им плаща ли? ми май по добре не а?
21
1
 
12
 
! Отговори
Българин преди 5 години
България на дъното по иновативни предприятия!България на дъното по доходи в ЕС!България на дъното при съдебната, здравната, образователната и култирната системи!България на дъното в ЕС по свобода на словото!Но България е на едно от първите места в ЕС по корупция по всички етажи на властта!Коя партия викате била най-малкото зло??? Отговор - никоя от последните 30г!!!Трябва коренна промяна драги сънародници!Задължително гласувайте, дори и да зачеркнете бюлетината!
20
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Къде е Гешев да се самосезира къде и защо са изтекли толкова пари ,а сме на последно място !Или по интересни ,оперативно интересни са лица за които някой има интерес да бъдат финансово и психологично смачкани!
19
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
По какво не сме на дъното? За страната и народа говоря, не за управляващите!
18
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Я да включат в изследването и всички "иновации" в усвояването на средства, всички "иновации" в телефонните измами и всякакъв род тарикатлъци, мушенгии и зулумлуци и тогава да видят на кое място сме.
17
0
 
9
 
! Отговори
шматка преди 5 години
До 1Не съм съграсен че политиците са глупави и некадърни.По скороКорумпирани политициГлупав народНекадърни бизнесмениТова е формулата гарантираща трагедия
16
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Полша вече е в Г20 на нак сишните икономики ...тук смърди на Олгинска хибридна мухал
15
11
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Сериозно ????не че му има нещо на Люксембург много добра държавичка си е ама само иновациони предприятия прави сън не спи ... Аман от поредната руска хибридщина Москва трябва да изгори
14
0
 
7
 
! Отговори
Инджинер Ганю Ганев преди 5 години
Маке, чушкопека не е иновация, аз ти говоря за тройния чушкопек. Това е иновация....също както и газовата горелка за пържене на чушки върху тенекия...пак наше българско изобретение...
13
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ами кой да инвестира в иновативни предприятия !?...Бенчев ли, Баневи ли, Арабаджиева ли, Митьо Очите ли,...!Тя я ги погледнете само !...от тях скри самодоволство, похотливост, чалга, сладострастие, сребролюбие и безметежност. Такива хора са консуматори, а не инвеститори....на тях им дай лъскави, скъпи и маркови коли, яхти, самолети, апартаменти, хотели, палати, замъци,...!С тези бляскави вещи те се идентифицират, те нямат умствения багаж за да инвестират в "иновативни предприятия" !
12
0
 
5
 
! Отговори
от македонец преди 5 години
до 12 не е вярно, чужкопека е измислен от нас, както и лютеницата!!
11
0
 
13
 
! Отговори
Скептик преди 5 години
Еврофондовете са извор на корупция. Един от източниците е Иновации. За тях ЕС плаща, парите се "усвояват" а дейност няма. Така е по всички източници. ЕС е корумпиран. Техните фондове генерират единствено имотни балони защото всичко накрая се пренасочва в имоти. Имотната мафия е на власт в България с подкрепата на ЕС, ЕП и др.....