2465 бежански молби са подадени в България през 2018 г.

"Амнести интернешънъл" вини София, че гони дирещите закрила
14 мар 2019 19:07, Йовка Димитрова
7
2465 бежански молби са подадени в България през 2018 г.
Снимка: архив, Reuters

580 800 нови молби за убежище в ЕС са подали в Съюза през миналата година, съобщи европейската статистическа служба Евростат. 2465 от тях са заведени в България. Те представляват 0,4% от регистрираните в ЕС нови молби за предоставяне на убежище.

Както в ЕС, така и у нас кандидатите за закрила са по-малко, отколкото за предходната година с 11 на сто в Съюза и с 29% у нас.

Най-много от новите кандидати за бежанци в ЕС продължават да са сирийците - 80 900, следвани от афганистанците 41 000 и иракчаните - 39 600.

Всеки трети кандидат е подал молбата си в Германия, всеки пети - във Франция, а един от десет - в Гърция и в Испания, отчита Евростат. Най-слаб е интересът към прибалтийските републики и Словакия, където между 100 и 200 човека са поискали бежански статут.

878 600 молби, подадени в предходните години, все още очакват произнасяне на властите, почти половината от тях са регистрирани в Германия.

Междувременно правозащитната организация “Амнести интернешънъл” публикува доклад за нарушения на човешките права на бежанците по Балканския маршрут и особено в Босна и Херцеговина и Хърватия.

В него се казва, че хората са принудени да излагат на опасност живота си, да търпят насилие и лишения, тъй като властите в Гърция и в България отказват да регистрират молбите им за убежище.

Организацията описва така положението на бежанците: “Това пътуване не е лесно. След като преди това са влезли в ЕС от Гърция и България и след като унизително са отхвърлени от системата за предоставяне на убежище там, хората напускат ЕС и продължават пътуването си по Балканския маршрут. За да стигнат до Словения или Италия, където започва зоната за свободно движение на ЕС Шенген, те трябва да преминават през гъстите гори на Хърватия, бързо течащи реки и на някои места и през минни полета.”

Според “Амнести” в момента около 5500 души се намират в босненски градчета в близост до границата с Хърватия, без достатъчно храна и лекарства.

Организацията съобщава за многобройни случаи на бити и ограбвани хора от страна на хърватската полиция.

Европейската комисия коментира, че наблюдава засиленото движение в региона през последните седмици, но “като цяло ситуацията остава стабилна”.
“Комисията оказва съдействие, където е необходимо”, коментира неин говорител.

125 служители на европейската гранична служба се намират в региона и са готови да се намесят при нужда.

Според европейското законодателство кандидатите за убежище трябва да подадат молби за предоставянето на статут в първата европейска страна, в която влизат и тя трябва да им предостави условия да изчакат тяхното разглеждане.

 


7
Още от ЕС
Да бъде създаден европейски самолетоносач? Това е химера!
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
1
 
1
 
! Отговори
Пешо преди 1 седмица
Уууужас! 2000 души! Край! Завладяха ни! Съсипаха държавата! Три блока от Дружба са причина да мразим с пяна на устата и да виждаме апокалипсис. Но иначе ние като отидем в чужбина и се чудим що не ни приемат за равни...
5
0
 
5
 
! Отговори
Присмехулник преди 1 седмица
"Според европейското законодателство кандидатите за убежище трябва да подадат молби за предоставянето на статут..." за лични документи очевидно нищо не се споменава. те за това 50% от "бежанците" са родени на 1.1. и са под 18 години, но за това време са успели да станат инженери и академици... не всеки го умее този висш пилотаж.
4
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Направо към Словения и Хърватия да се научат да карат велосипед
3
0
 
13
 
! Отговори
Съгласен с 1 преди 1 седмица
Дреме ми на шнура и на мене !
2
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Коя държава не си мечтае тайно Амнести и Хелзинския комитет да я сочат за отрицателен пример АХАХАХхахахХАХхахАХ
1
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
"Амнести интернешънъл" вини София, че гони дирещите закрила"

Дреме ми на шнура за мнението на амнести.