Борисов: ЕС е най-доброто място за живеене, безалтернативно!

Премиерът 2 пъти за 10 дни говорил с Мей по нейно искане
14 мар 2019 17:52, Елка Василева
197
Борисов: ЕС е най-доброто място за живеене, безалтернативно!
Снимка: МС

„Европейският съюз е най-доброто място за живеене. Европейският съюз е мястото, което е безалтернативно – и свободата на словото, и демокрацията, и върховенството на закона. Затова ние винаги сме се стремили да има Brexit със сделка или договор. Да има правила“. Това заяви премиерът Бойко Борисов в изказването си на Седмия глобален бакински форум в Азербайджан, цитиран от правителствената пресслужба.

В обръщението си към участниците във форума българският министър-председател акцентира, че само в последните 10 дни два пъти е говорил с британския премиер Тереза Мей по нейно искане.

„С колегите от ЕС положихме огромни усилия – с Жан-Клод Юнкер, Таяни, Доналд Туск. Всички се съгласихме отново да дебатираме“, подчерта премиерът Борисов.

Още по темата

Той обаче добави, че към днешна дата надали има някой, който да е оптимист по темата и ако се стигне до Brexit без сделка, това касае милиони хора, като последствията ще са много тежки за всички.

В изказването си министър-председателят Борисов се спря на резултатите от Българското председателство на Съвета на ЕС. Той подчерта, че докато страната ни е била начело на ЕС, се даде голяма перспектива на Западните Балкани. „И в политическо отношение, и по отношение на НАТО, и в инфраструктурно отношение – за изключително важните европейски коридори номер 4, 8 и 10, по които активно се работи в момента“, обясни премиерът Борисов. Той изтъкна още важността на състоялия се форум 16 плюс 1 в София, както и на провелата се във Варна среща между ЕС и Турция.

Българският премиер подчерта ключовата роля на нашата страна за решаването на проблема, трупан с десетилетия, между Гърция и сегашната Северна Македония заради името й. „Положихме огромни усилия, направихме компромиси, но първо - България и Скопие като подписахме Договор за добросъседство. Ратифицираха го парламентите и това даде възможност вече да се водят разговорите между Гърция и Северна Македония“, припомни премиерът Борисов.

„Аз съм убеден и всички трябва да работим за среща НАТО-Русия. По-възрастните от нас помнят чудовищната надпревара във въоръжаването, в ядрените оръжия преди години“, каза още в изказването си в Баку министър-председателят.

Той бе категоричен, че надпреварата във въоръжението винаги е пряко свързана със социалните системи. „Колкото повече пари отделят бюджетите за въоръжение, толкова по-малко има за социални дейности. И в края на краищата носят смърт“, добави премиерът Борисов.

Той акцентира, че неслучайно в момента България няма нито един конфликт със съседи в Европа и в света. „Можем да кажем, че днес с всеки един от нашите съседи имаме прекрасни взаимоотношения и те са именно на това позовани – добросъседство, взаимна изгода, уважение, религиозни, културни и всякакви ценности“, добави премиерът Борисов.

Той изтъкна също прекрасните отношения с Азербайджан и с президента Илхам Алиев. Днес двамата ще разговарят за възможността за участие на Азербайджан в европейския газов хъб „Балкан“. „Казва се Балкан – всички  го има за свой, така няма да се говори за турски, български, сръбски, черногорски, албански поток. Балкан е символ на Балканите и мисля, че ще се приеме много добре“, завърши премиерът Борисов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


197
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
132
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
един професор преди време каза че 80%от населението ни е от ...като го гледам тоя и се сещам за професора- то е така ама защо точно те трабва да са управляващитеееех къде си бай ***- толкова си ми симпатиченна фона на днешната действителност
131
21
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А кое е най-доброто място за живеене на русофилски лузъри?
130
1
 
21
 
! Отговори
логопед преди 5 години
Бокича обърка безперспективно с безалтернативно .
129
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Европейският съюз е най-доброто място за живеене.===И ОТ ЕС ИМАМЕ САМО ПОЛЗА....ТОЛКОВА ПОЛЗА ЧЕ И ЗА КРАДЕНЕБАЯ ОСТАВА АКО НЕЩО НЕДОВИЖДАТЕ...
128
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 140Защото към момента им е по-изгодно да си плащат вноската в европейския бюджет, да изпълняват това което им се нареди и на практика да нямат собствена външна политика, а митническата им политика да е на 90% подчинена на европейската.В България това би се нарекло колониализъм, но на хората не им пука от определения.Норвегия също е така. Също и някои малки държавици като Сан Марино например.
127
19
 
8
 
! Отговори
Гост преди 5 години
Добре че се смилиха от Европа та ни приеха преди 15години, че иначе трябваше да ни копаят гроб със старите лопати и кирки от соц.време.
126
1
 
21
 
! Отговори
К преди 5 години
Ама много си е т.. Ъп нашетчкия!!!
125
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да ама и двете откават членство в ЕС що така!?
124
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До тайнаСещаш ли се че Исландия и Швейцария са придатъци на ЕС?
123
1
 
16
 
! Отговори
тайна преди 5 години
В двете преки демокрации Швейцария и Исландия се живее най-добре като цяло разбиране за добре!
122
1
 
9
 
! Отговори
бай Даньо преди 5 години
Ако ЕС не е най-доброто то кое САЩ , Китай, Япония, Русия? За последното не питам сериозно... Другари , ДОРИ България сравнена с САЩ има някой предмиства какво да говорим Германия и Франция....Начи убиствата на глава от населението в БГ са 5 пъти по малко от САЩ! Социалното неравенство в САЩ е нечувано, 3 ДУШИ (никакви проценти!) на върха притежават колкото 50% от населението... Детската смъртност у нас е по ниска, по малко хора загиват на пътя, наркомания, 3 мил. бездомни, 3 мил. в затвора...
121
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Баце, бежанците защо бегат от България, като е убаво место? България в ЕС или е?
120
1
 
14
 
! Отговори
Гост преди 5 години
Тотално изпростелия българин само да можеше да се погледне отстрани!Жалко за свестните хора в тази страна. Диктатура ви трябва на вас
119
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименА защо има визов режим? Нали сме пълноправен член на ЕС и НАТО, а САЩ имат договор за безвизов режим с ЕС. За България защо не го спазват, българите нещо втора категория хора ли са, че договорите с тях може и да не се спазват?
118
0
 
12
 
! Отговори
до гледна точка преди 5 години
що за девил си ти не знам , но Газпром търси пазари да продава и печели а не да спира кранчета. Тез кранчета само в твоя мозък се въртят. Защо за Германия газа е два пъти по евтин, защото те гарантирано изкупуват дори в аванс в пъти пивече от Бг количества газ.
117
1
 
7
 
! Отговори
ЕС преди 5 години
ауф Вийдазеен!
116
0
 
19
 
! Отговори
Скептик преди 5 години
500 ЕГН-та са получили 20 милярда от ЕС. Как няма да е добро място.
115
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Молдовци и азери ли ще водиш , Тикво ? Сирийци и други бягащи от .... война ,бягат и от България , както нашите деца и внуци !!!!
114
5
 
5
 
! Отговори
v преди 5 години
най-доброто място за живеене - САЩ, Нова Зеландия, Сингапур, Австралия?Не?
113
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ние сме в ЕС.И в НАТО също.За какво ти е на тебе безвизов режим ве ***?Карай си москвича и по тихо.