Борисов: ЕС е най-доброто място за живеене, безалтернативно!

Премиерът 2 пъти за 10 дни говорил с Мей по нейно искане
14 мар 2019 17:52, Елка Василева
197
Борисов: ЕС е най-доброто място за живеене, безалтернативно!
Снимка: МС

„Европейският съюз е най-доброто място за живеене. Европейският съюз е мястото, което е безалтернативно – и свободата на словото, и демокрацията, и върховенството на закона. Затова ние винаги сме се стремили да има Brexit със сделка или договор. Да има правила“. Това заяви премиерът Бойко Борисов в изказването си на Седмия глобален бакински форум в Азербайджан, цитиран от правителствената пресслужба.

В обръщението си към участниците във форума българският министър-председател акцентира, че само в последните 10 дни два пъти е говорил с британския премиер Тереза Мей по нейно искане.

„С колегите от ЕС положихме огромни усилия – с Жан-Клод Юнкер, Таяни, Доналд Туск. Всички се съгласихме отново да дебатираме“, подчерта премиерът Борисов.

Още по темата

Той обаче добави, че към днешна дата надали има някой, който да е оптимист по темата и ако се стигне до Brexit без сделка, това касае милиони хора, като последствията ще са много тежки за всички.

В изказването си министър-председателят Борисов се спря на резултатите от Българското председателство на Съвета на ЕС. Той подчерта, че докато страната ни е била начело на ЕС, се даде голяма перспектива на Западните Балкани. „И в политическо отношение, и по отношение на НАТО, и в инфраструктурно отношение – за изключително важните европейски коридори номер 4, 8 и 10, по които активно се работи в момента“, обясни премиерът Борисов. Той изтъкна още важността на състоялия се форум 16 плюс 1 в София, както и на провелата се във Варна среща между ЕС и Турция.

Българският премиер подчерта ключовата роля на нашата страна за решаването на проблема, трупан с десетилетия, между Гърция и сегашната Северна Македония заради името й. „Положихме огромни усилия, направихме компромиси, но първо - България и Скопие като подписахме Договор за добросъседство. Ратифицираха го парламентите и това даде възможност вече да се водят разговорите между Гърция и Северна Македония“, припомни премиерът Борисов.

„Аз съм убеден и всички трябва да работим за среща НАТО-Русия. По-възрастните от нас помнят чудовищната надпревара във въоръжаването, в ядрените оръжия преди години“, каза още в изказването си в Баку министър-председателят.

Той бе категоричен, че надпреварата във въоръжението винаги е пряко свързана със социалните системи. „Колкото повече пари отделят бюджетите за въоръжение, толкова по-малко има за социални дейности. И в края на краищата носят смърт“, добави премиерът Борисов.

Той акцентира, че неслучайно в момента България няма нито един конфликт със съседи в Европа и в света. „Можем да кажем, че днес с всеки един от нашите съседи имаме прекрасни взаимоотношения и те са именно на това позовани – добросъседство, взаимна изгода, уважение, религиозни, културни и всякакви ценности“, добави премиерът Борисов.

Той изтъкна също прекрасните отношения с Азербайджан и с президента Илхам Алиев. Днес двамата ще разговарят за възможността за участие на Азербайджан в европейския газов хъб „Балкан“. „Казва се Балкан – всички  го има за свой, така няма да се говори за турски, български, сръбски, черногорски, албански поток. Балкан е символ на Балканите и мисля, че ще се приеме много добре“, завърши премиерът Борисов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


197
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
92
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хо-хо-хо-хо-хо-хо-хо................този започва да ми прилича на Кашпировски!!! И той така, със сладки и безмислени приказки успиваше хората, но бързо му мина модата!!!
91
1
 
23
 
! Отговори
Любопитен преди 5 години
Дали е случайно,че Баце е развил афинитет към ислямски страни?А и конушмакът с ДПС....Намирисва ми на циркумцизия!
90
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ЕС но без България в това число
89
2
 
12
 
! Отговори
8 преди 5 години
И какво му хубово скъпотия пари няма
88
2
 
25
 
! Отговори
Гербераст - комунист преди 5 години
Баце, след твоето 10 годишно управление като "европейски премиер" на европейска България, е редно да се оттеглиш към Белене и да си получиш наградата за неуморния труд.
87
2
 
13
 
! Отговори
ПроСоТо преди 5 години
мда,четете бръщолевиниците на тоя лунатик....Как не ви омръзна да се САМОНАКАЗВАТЕ, като му обръщате внимание?..Та "Бик бродерс" е по-интересен за вас бе,не разбрахте ли?
86
1
 
12
 
! Отговори
Европейски Съюз преди 5 години
Кончита Вурст
85
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Европа е най-доброто място за живеене, но ЕС- не!
84
3
 
9
 
! Отговори
Мултикулти мен преди 5 години
В ЕС сме мулти-култи, йе йееее, хайде всички, хайде всички на гей-парад!
83
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Абе,на тозза това,колко хубаво място била кошарата ЕС,ДЪЩЕРЯ МУ НЕ ЖИВЕЕШЕ ЛИ В фащ?Защо тя е избягала толкова далече от това толкова хубаво място за живеене и особено от *** Територия,чиито управляващ е той самият?!
82
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Европейският съюз е най-доброто място за живеене. Европейският съюз е мястото, което е безалтернативно и свободата на словото, и демокрацията, и върховенството на закона."Бойко, не те ли е срам да го казваш това при положение, че България също е част от ЕС, а нито едно от изброеното го няма у нас, предвид, че вече 10 години си на власт?
81
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всеки един българин член на ЕС във всеки момент може да бъде арестуван и екстрадиран с белезници в САЩ. Достатъчно е само някой щатски прокурор да издаде заповед за арестуването му заради нарушение на някой абсурден местен закон и васалното правителство в София е длъжно да го арестува достави в САЩ.
80
2
 
13
 
! Отговори
бабето Меркел преди 5 години
изчезна от новините и ти скоро ще изчезнеш барабар гнусния ти ЕС !!!
79
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Европейският съюз е най-доброто място за живеене---ТИКВА КОГАТО ТИ СЛОЖИ ПРАНГИТЕ ЕВРОПРОКУРАТУРАТА ЩЕ ВДИГНА КУПОНЩЕ ЛЕЖИТЕ С ЦАЦАРОВ
78
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В ЕС България е слугинята. Гледат на нас с високомерно презрение. Вече 10 години ни използват и си играят игрички с нас - това го заяви в прав текст дори самият Борисов да се сложи пред изборния матреял, ама сега са му наредили друго да говори. Бъдещето на България е с Русия в Евразийския икономически съюз - там са суровините на света, там са нашите пазари, там е даже и нашият етнокултурен код.
77
15
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
отказ от всякаква етническа идентичностотказ от политическа идентичностотказ от културно-религиозна идентичностотказ от държавна идентичност-----ТОЧНО ТАКА; ДЕМОКРАЦИЯ, ДЪРЖАВИ БЕЗ ГРАНИЦИ И ВИСОК СТАНДАРТ ЗА ВСИЧКИНЕЩО ДРАЗНИ ЛИ ТЕРУСИЯ Е БЛИЗО - ТИЧАЙПрочети още на: https://dnes.bg/eu/2019/03/14/borisov-es-e-nai-dobroto-miasto-za-jiveene-bezalternativno.404607#comment-newest
76
4
 
18
 
! Отговори
Агенция Бухал преди 5 години
От повечето коментари до тук, Бойчо губи изборите.
75
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Европейският съюз е най-доброто място за живеене---ТИКВА , Я ДА ЧУЕМ ЩО С ЦАЦАРОВ СЕ ОПИТАХТЕ ДА САБОТИРАТЕ КЪОВЕШИ ?
74
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Британец е уволнен защото е изразил мнение срещу гей-пропагандата в училищата."Това трябва да е "свободата на словото" в ЕС, за която говори Боцко.
73
2
 
11
 
! Отговори
Най-доброто място преди 5 години
Толерантност и евроатлантически ценности:отказ от всякаква етническа идентичностотказ от политическа идентичностотказ от културно-религиозна идентичностотказ от държавна идентичност