Евролидерите обсъждат "дълго отлагане" на Brexit

Мишел Барние зове да се готвим за хаотична раздяла
14 мар 2019 15:03, Йовка Димитрова
27
Евролидерите обсъждат "дълго отлагане" на Brexit
Снимка: БТА

Европейските лидери започват да обсъждат ще приемат ли евентуално искане от Великобритания за дългосрочно отлагане на Brexit.

За това съобщи президентът на Съвета на ЕС Доналд Туск, който ще председателства срещата им на върха след седмица в Брюксел.

Туск, който започна от днес обиколка из някои европейски столици за подготовка на срещата, написа, че по време на нея “ще апелирам към лидерите на ЕС-27 да бъдат отворени за дълъг период, ако Обединеното кралство счете за необходимо да преосмисли стратегията си за Brexit и да изгради консенсус около нея”.

Обиколката на Туск започна днес от Холандия, а през следващите дни той ще се види с президентите и премиерите и на Германия, Франция, Ирландия и Словакия.

Още по темата

Председателят на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер също държи връзка с лидерите, каза негов говорител. Той обаче отказа да уточни посланието, което той им отправя.

Ако Великобритания поиска отлагане на влизането в сила на Brexit на 29 март, тя трябва преди тази дата да изпрати писмо на Туск, с което предлага срок и мотиви за действието си. А решението се взема с единодушие от лидерите на оставащите 27 държави.

Главният преговарящ на ЕС за Brexit Мишел Барние предупреди обаче, че еврочленките трябва да засилят подготовката си за хаотична раздяла, веднага след като снощи британският парламент гласува, че излизането не може да стане без правила.

Очаква се днес Камарата на представителите в Лондон да гласува дали да се търси удължаване на преговорите и отлагане на напускането.

“ЕС направи всичко по силите си, за да подпомогне сключването на Споразумението за оттегляне. Безизходицата може да бъде решена само в Обединеното кралство”, смята Барние.

В понеделник Юнкер и Тереза Мей договориха нови правни уверения, че ЕС ще приложи само в краен случай и за ограничен период предпазната клауза за оставането на Северна Ирландия в европейския митнически съюз. Те обаче не се оказаха достатъчни за британските депутати и те за втори път отхвърлиха сделката за условията по раздялата, договорена между британското правителство и ЕС. Снощи депутатите гласуваха и за напускане без сделка. Тази вечер те ще се произнесат дали да се иска отлагане на Brexit.
 


27
Още по темата: ВеликобританияЕСBrexit
Още от ЕС
Да бъде създаден европейски самолетоносач? Това е химера!
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До шматка 20
Пътищата в Англия са винаги равни, качествени и много здрави, за разлика от оаканата ни "държава" с прозвище лайнария благодарение най-вече на лайнарците в БГ парламента!
Смилайте се, смилат ви пък дано по бързо се събудите!
22
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
GOVEDATA VAN
21
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Който влезе в този гнил съюз - излизане няма, брюкселските хрантутници трябва да папкат .
20
5
 
1
 
! Отговори
шматка преди 1 седмица
До 10

Ти си гледай пътя докато караш колелото с пратките че да не се пребиеш някъде
19
2
 
1
 
! Отговори
шматка преди 1 седмица
Клекнаха
Така и предпорагах
18
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До Анонимен 17

Никой вас не ви пита, от сральоумници природата няма нужда!
17
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
UK ВЪН от Европа. Още малко ще ви изчакаме до 29 март 2019.
16
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Никакво отлагане! Трябва да са се махнали преди евроизборите.
15
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До АнонимеН 13
Важното е че ще намалеят евро субсидийте за полайнарената България от "истински" български родолюбци. Тенията е била винаги България, защото освен да смуче за друго не става! Смучат оправниците и ребром - народа!
14
2
 
6
 
! Отговори
Ром"с преди 1 седмица
Тези са по-непоследователни дори и нас и Бойко с неговото сутрин имаме Белене и Юпоток,вечер нямаме АЕЦ и ЮП ,ДОКАТО НЕ ДОЙДЕ Хитлерито на Клинтън и издръпа ушите на ББ и той каза-нема ЮП.... . Може да спрете да ни информирате какво става с тоя Брексит,а то става все по циркаджийски ,а направо ни осведомете кога напуснат ЕС,АКО ТОВА СТОРЯТ!
13
7
 
10
 
! Отговори
АнонимеН преди 1 седмица
БРИТАНИЯ Е ТЕНИЯ ЗА ЕС И ЕДИНСТВЕНИЯ НАЧИН ДА СЕ МАХНЕ Е НАСИЛСТВЕНО!!!!
12
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До АнонимеН 8

Айде под покровителството на мюфтиите, под расото!
11
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До АнонимеН 9

Гледай плочките на Графа за да не се спънеш в перките!
10
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Пратете българските журналисти на Strutton Ground да снимат как се полагат плочки в Англия! Качество, красота и истински стоунмейсън умения и майсторлък! Улицата (еднопосочна) се намира на около 6 минути пеш от мястото пред парламента където издават репортажите. По това може да съдите че Англия ще се оправи при всяко едно положение за разлика от полайнарената България, където едно редене на плочки става с нечовешко усилие и скапано изпълнение! Едни плочки не можем да спретнем на Графа, сральовци
9
7
 
11
 
! Отговори
АнонимеН преди 1 седмица
БРИТАНИЯ Е НАПЪЛНО ОПОЗОРЕНА ПРЕД ЦЕЛИЯ СВЯТ И СИ ГО ЗНАЕ И ТАКАВА ЩЕ СИ ОСТАНЕ ЗАВИНАГИ!!!!!
8
10
 
14
 
! Отговори
АнонимеН преди 1 седмица
НИТО ФАЩ Е ДЕМОКРАЦИЯ КЪДЕТО ИЗБИРАТ ПРЕЗИДЕНТ КОЙТО ИМА 2 МИЛИОНА И 800 ХИЛЯДИ ГЛАСА ПО-МАЛКО ОТ ПРЕТЕНДЕНТА СИ НО Е ПРЕЗИДЕНТ!

НИТО БРИТАНИЯ КЪДЕТО ПРЕЗИ 3 ГОДИНИ НАСЕЛЕНИЕТО КАЗА, ЧЕ ИСКА ДА ИЗЛЕЗЕ ОТ ЕС А ВЧЕРА МЕЙ ОБЯВИ, ЧЕ ПЕТ ПАРИ НЕ ДАВА КАКВО МИСЛИ НАСЕЛЕНИЕТО И , ЧЕ ВСИЧКО Е БИЛО ТЕАТРО И НЯМА ДА ИЗЛЕЗНАТ А ЩЕ ИМА НОВ РЕФЕРЕНДУМ!!

ТОЛКОВА ЗА НАПЪЛНО ОПОЗОРЕНАТА ПИОНКА МЕЙ ОЩЕ ОТ САМОТО СИ НАЧАЛО НЕ СЪМ И ВЯРВАЛ НИКОГА ТЯ СЛУЖИ НА КРАЛСКОТО СЕМЕЙСТВО НЕ НА НАРОДА!
7
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Хайде,стига вече,на сапунен сериал го обърнахте,следим серия 498 от сапунката
"Брекзит - то би ор нот то би" или се женете или се развеждайте!
Вече втръсва!
6
2
 
12
 
! Отговори
За преди 1 седмица
Британците не искат да платят сто милиарда евро и всячески се мъчат да излезнат"сухи"от водата.Европейците пък се чудят как и от къде да покрият"мокрото"да след отсъствието им.Вече взе да ми писва и от едните и от другите,така както ми бе писнало и от СССР и Запада.Да се сгромолясват по-скоро че да си гледаме работата.И без това файда нямаме нито от едните нито от другите.Само гюрюлтия вдигата вече две години.Дано накрая нас не ни изкарат виновни и да поискат ние да им платим сметката.
5
1
 
6
 
! Отговори
трън преди 1 седмица
И в крайна сметка ще излязат без сделка.
4
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Помня снимката-карикатура на Великобритания от учебника си по история, във връзка с влизането в ЕС. Представляваше жена, която сакън да не си намокри полата като се топи в Ламанша. Явно и в обратната посока пак ще е така.