Европарламентът смята, че в Русия се перат пари

Пропуски в законодателството създават опасения у евродепутатите
14 мар 2019 22:11, Йовка Димитрова
39
Европарламентът смята, че в Русия се перат пари
Снимка: архив, Ройтерс

Евродепутатите смятат, че Русия трябва да бъде включена в списъка на държавите, където законите позволяват пране на пари и финансиране на тероризъм.

Още по темата
Те включиха позицията си в резолюция, гласувана днес в Страсбург.

Според парламента в руското законодателство за борба с прането на пари и финансирането на терористични групи има съществени пропуски. Те подчертават, че няколко парламентарни комисии са изразили опасения по тях и призовават при оценката на Русия да се включи и последна информация за “Перачницата на Тройката”, която бе публикувана наскоро.

С резолюцията депутатите се произнесоха по предложения от Европейската комисия списък от 23 държави, чиито банкови транзакции и сметки на граждани трябва да се проверяват стриктно от европейските банки, агенции за недвижими имоти и други компании за евентуално пране на пари и финансиране на терористи. Това става по силата на най-новите промени в европейското законодателство.

Списъкът обаче беше отхвърлен единодушно от страните членки на 7 март, тъй като според тях Европейската комисия не е дала възможност на включените в списъка страни да се поправят и не е изслушала аргументите им.
Евродепутатите, които приеха позицията си с внушително мнозинство, изразиха съжаление за решението на страните членки и похвалиха Комисията за “точните критерии”, използвани за създаването му.

Те смятат, че страните от черния списък са упражнили дипломатически натиск и лобиране, но че те не би трябвало да попречат на евроинституциите да се борят с прането на пари и финансирането на тероризма.

Парламентът препоръчва на Комисията да отдели повече пари и хора, които да работят върху новата проектолиста. Според тях новата методология, която ще се използва за подбора, този път не бива да разчита само на външни източници. Еврокомисията беше критикувана, че е заложила главно на оценки на МВФ и на информация за скандали за пране на пари, за да състави отхвърления вече списък. Сега тя трябва да предложи нов.

В отхвърления вече черен списък бяха включени Афганистан, Американска Самоа, Бахамите, Ботсвана, Северна Корея, Етиопия, Гана, Гуам, Иран, Ирак, Либия, Нигерия, Пакистан, Панама, Пуерто Рико, Самоа, Саудитска Арабия, Шри Ланка, Сирия, Тринидад и Тобаго, Тунис, Американските Вирджински острови и Йемен.
 


39
Още от ЕС
Да бъде създаден европейски самолетоносач? Това е химера!
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
0
 
2
 
! Отговори
тя преди 1 седмица
То да беше само в Русия , ама пране пада навсякъде ! Все Русия им се върти в празните глави!
30
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
В САЩ печатали пари, а Русия ги перяла, то тва не е санкции, а обида?

хах, много са гадни джендърите, ама обичат зелено на готово
29
0
 
1
 
! Отговори
Seriously? преди 1 седмица
И какво като е изборен сезон? Защо точно вмера решили да го гласуват, докато Англия напускала? News too much?
28
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До Анонимен 27
Изборен сезон е
27
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Ей, не спират да ръчкат с пръчки в бърлогата на Баба Меца.
До кога ли ще изтрае?
26
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Трябва да си ненормален за да мислиш, че в Русия не се перат милиардите на олигарси, терористи, диктаторски режими та даже и на наши въшкари.
25
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
И какво сега Русия като не се "поправяла" и "перяла пари" ще пратите самолети да я бомбардират като Либия ли? Ами хайде пратете да видим какво ще стане 15 минути след това
24
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Кой пере пари, кой - ла.йняните си гащи...
23
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
ИЗРАЕЛ, ЛОНДОН, ОБЕДИНЕНИ АРАБСКИ ЕМИРСТВА, МОНАКО, АНДОРА, ШВЕЙЦАРИЯ, ЛЮКСЕМБУРГ, СЕЙШЕЛСКИ ОСТРОВИ, КАЙМАНСКИ ОСТРОВИ, ИРЛАНДИЯ, МАЛТА, КИПЪР, САМОА (САЩ), ПАНАМА, ГУАМ (САЩ), ОСТРОВИТЕ КУК, САН МАРИНО, ГИБРАЛТАР, БАХАМСКИ ОСТРОВИ, БЕРМУДСКИ ОСТРОВИ, МАЛДИВСКИ ОСТРОВИ, МОНТСЕРАТ...
22
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
САН МАРИНО, ШВЕЙЦАРИЯ, ЛОНДОН, САНТА ЛУСИЯ, ОСТРОВИТЕ КУК, ОСТРОВИТЕ МАРШАЛ, ГРАНАДА, АНДОРА, БАРБУДСКИ ОСТРОВИ, БАХРЕЙН, МАЛДИВСКИ ОСТРОВИ,, МОНАКО, ЛИХТЕНЩАЙН, ВИРДЖИНСКИТЕ ОСТРОВИ (САЩ), АРУБА, САМОА(САЩ), БАРБАДОС, МАКАО, ПАЛАОС, ТРИНИДАД И ТОБАГО, ОБЕДИНЕНИ АРАБСКИ ЕМИРСТВА
21
17
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Тероризма в света се финансира от Москва още от 20-те години на миналия век. Да си припомним терористичния акт в църквата Свети Крал София с 213 жертви, част от тях задушени със сярна киселина. Факт който е известен от 95 години, но западняците се правят на разсеяни и чакат Русия да се поправи и с *** упоритост изслушват едни и същи руски аргументи вече цели 60 години.
20
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
ЛОНДОН, ДЪБЛИН, ГУАМ (САЩ), ИЗРАЕЛ, СИНГАПУР, МОНАКО, ШВЕЙЦАРИЯ, ЛЮКСЕМБУРГ, ЛИХТЕНЩАЙН, ФИЛИПИНИТЕ, КОСТА РИКА, ПАНАМА, СЕЙШЕЛСКИ ОСТРОВИ, КАЙМАНСКИ ОСТРОВИ,ГИБРАЛТАР, БАХАМСКИ ОСТРОВИ, МАЛТА, МОНТСЕРАТ
19
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
"Списъкът обаче беше отхвърлен единодушно от страните членки на 7 март, тъй като според тях Европейската комисия не е дала възможност на включените в списъка страни да се поправят и не е изслушала аргументите им."

Трябва да си документиран клиничен идиoт за да вярваш че Русия и КНДР ще се поправят или пък да изслушваш аргументите им.
18
0
 
8
 
! Отговори
???????????????????? преди 1 седмица
ГИБРАЛТАР (АНГЛИЯ), КИПЪР, ШВЕЙЦАРИЯ, ЛОНДОН, ДЪБЛИН, ГУАМ(САЩ),ФРАНЦИЯ, ПУЕРТО РИКО (САЩ), ФРЕНСКА ПОЛИНЕЗИЯ, МАДЕЙРА, ИЗРАЕЛ
17
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
БЕРМУДСКИ ОСТРОВИ, СЕЙШЕЛСКИ ОСТРОВИ, КАЙМАНСКИ ОСТРОВИ, ГИБРАЛТАР, ЛОНДОН, АНДОРА, ОСТРОВИТЕ ВИРХЕН(АНГЛИЯ), ЛИХТЕНЩАЙН
16
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
САЩ, МОНАКО, ГИБРАЛТАР (АНГЛИЯ), АНДОРА
15
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Ъ
14
3
 
10
 
! Отговори
Шопо преди 1 седмица
А кой бомбандира мирните жители на Белград ? А ? Бандюги европейски !!!
13
2
 
11
 
! Отговори
Активист на БКП преди 1 седмица
Хубаво ! А Роман Абрамович в Лондон на баба си кюлотите ли пере ?!
12
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
ЕП смята, че в Русия се перат пари??? Интересно заглавие. Ахахах! При все, че Русия пък от своя страна най-вероятно смята, че е Европа се перат пари. Публична тайна са за хората, имената на европейските фирми в които се перат точно руски пари. И службите в Европа угодно си затварят очите, защото най-вероятно им се дава процент. А оставете другото, ами даже тия европейски фирми имат шефове и собственици, които са със силни американски приятелства. Лични приятелства. ;)))