Европарламентът смята, че в Русия се перат пари

Пропуски в законодателството създават опасения у евродепутатите
14 мар 2019 22:11,
39
Европарламентът смята, че в Русия се перат пари
Снимка: архив, Ройтерс

Евродепутатите смятат, че Русия трябва да бъде включена в списъка на държавите, където законите позволяват пране на пари и финансиране на тероризъм.

Още по темата
Те включиха позицията си в резолюция, гласувана днес в Страсбург.

Според парламента в руското законодателство за борба с прането на пари и финансирането на терористични групи има съществени пропуски. Те подчертават, че няколко парламентарни комисии са изразили опасения по тях и призовават при оценката на Русия да се включи и последна информация за “Перачницата на Тройката”, която бе публикувана наскоро.

С резолюцията депутатите се произнесоха по предложения от Европейската комисия списък от 23 държави, чиито банкови транзакции и сметки на граждани трябва да се проверяват стриктно от европейските банки, агенции за недвижими имоти и други компании за евентуално пране на пари и финансиране на терористи. Това става по силата на най-новите промени в европейското законодателство.

Списъкът обаче беше отхвърлен единодушно от страните членки на 7 март, тъй като според тях Европейската комисия не е дала възможност на включените в списъка страни да се поправят и не е изслушала аргументите им.
Евродепутатите, които приеха позицията си с внушително мнозинство, изразиха съжаление за решението на страните членки и похвалиха Комисията за “точните критерии”, използвани за създаването му.

Те смятат, че страните от черния списък са упражнили дипломатически натиск и лобиране, но че те не би трябвало да попречат на евроинституциите да се борят с прането на пари и финансирането на тероризма.

Парламентът препоръчва на Комисията да отдели повече пари и хора, които да работят върху новата проектолиста. Според тях новата методология, която ще се използва за подбора, този път не бива да разчита само на външни източници. Еврокомисията беше критикувана, че е заложила главно на оценки на МВФ и на информация за скандали за пране на пари, за да състави отхвърления вече списък. Сега тя трябва да предложи нов.

В отхвърления вече черен списък бяха включени Афганистан, Американска Самоа, Бахамите, Ботсвана, Северна Корея, Етиопия, Гана, Гуам, Иран, Ирак, Либия, Нигерия, Пакистан, Панама, Пуерто Рико, Самоа, Саудитска Арабия, Шри Ланка, Сирия, Тринидад и Тобаго, Тунис, Американските Вирджински острови и Йемен.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
11
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Европарламентът смята, че в Русия се перат пари--ха "добро утро, минке!"е па елате по черноморието да видите - 300 хиляди имота на олигарси, техни роднини или подставени лица ... мина то е яко с "ариел", при това - повече от веднъж!бг е най-корумпираната страна и всички се държат, защото падне ли едно звено - политат всички в бездната!никакво евро не трябва да им давате на тия дс- разбойници, набримчени като свински черва с другарите от кей джи би... яко набримчени!
8
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И аз пера пари. Вчера например изпрах 10 лв, забравени в джоба на панталона ми. Чакам резолюция от европарламента.
7
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хи-хи-хи-хи-хи-хи-хи.............."списъка на държавите, където законите позволяват пране на пари и финансиране на тероризъм" ТРЯБВА ДА ЗАПОЧНЕ С краварията!!!!!!!!!! Ха-ха-ха..............Мили Боже, ШИЗОФРЕНИЗМА ЗАВЛАДЯВА еуропката!!!!!!
6
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тук са допуснали една грешка,а тя е,че МВФ е в частни ръце,а не в държавни,всички се страхуват от МВФ,но общо взето такава е схематаРоль МВФ в геополитике - https://youtube/watch?v=wF0f1ebDwn8
5
4
 
1
 
! Отговори
бай ганю преди 5 години
едва 20% са в изредения официален списък
4
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Както гласи една българска поговорка "Не гледай сламката в чуждото око,а погледни гредата в своето!"на немски и руски език -Всемирный Банк и МВФ - это инструменты для колонизации стран [Голос Германии]https://youtube/watch?v=C6WlDL19uvI
3
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тези завидяха.
2
3
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В ЕС хич не се перат пари от третия свят.
1
22
 
7
 
! Отговори
Калгон преди 5 години
Откриха топлата вода!