ЕС: Пета поредна година не признаваме анексията на Крим

Европейският съюз подкрепя териториалната цялост на Украйна
17 мар 2019 12:38, Павел Гълъбов
171
ЕС: Пета поредна година не признаваме анексията на Крим
Снимка: Reuters

Пет години след незаконното анексиране на Автономна република Крим и град Севастопол от Руската федерация Европейският съюз потвърждава категоричната си ангажираност с въпроса за суверенитета и териториалната цялост на Украйна, се казва в декларация на върховния представител на ЕС за външната политика и сигурността Федерика Могерини, информира БТА.

Още по темата

ЕС изтъква отново, че не признава и осъжда това нарушение на международното право и остава ангажиран с прилагането на политиката си на непризнаване, в това число посредством ограничителни мерки. ЕС призовава отново държавите членки на ООН да обмислят подобни мерки за непризнаване в съответствие с резолюция 68/262 на Общото събрание на ООН, се казва в документа, разпространен от Съвета на ЕС.

Нарушаването на международното право от страна на Русия доведе до опасно покачване на напрежението в Керченския проток и Азовско море. Необоснованото използване на сила от Русия срещу Украйна на 25 ноември 2018 г. напомня за негативните последици от незаконното анексиране на Кримския полуостров за регионалната стабилност. ЕС отново призовава Русия да освободи безусловно и без повече забавяне незаконно задържаните украински членове на екипажа, плавателните съдове и оборудването, се посочва в декларацията.

Европейският съюз осъжда изграждането на Керченския мост без съгласието на Украйна, което представлява още едно нарушение на суверенитета и териториалната цялост на Украйна. ЕС очаква Русия да гарантира безпрепятствено и свободно преминаване на всички кораби през Керченския проток до и от Азовско море в съответствие с международното право.

В декларацията се посочва също, че ЕС не признава провеждането на избори от страна на Руската федерация на Кримския полуостров и се отбелязва, че нарастващата милитаризация на полуострова продължава да оказва отрицателно влияние върху сигурността в региона на Черно море.

В документа се казва също, че след незаконното анексиране на Крим положението с правата на човека там значително се е влошило и сериозно са били нарушени правата на кримските татари. ЕС подчертава, че на кримските татари, украинците и всички етнически и религиозни общности на полуострова трябва да се гарантира възможността да поддържат и развиват своята култура, традиции от културното наследство, образование и идентичност.

ЕС отново призовава за незабавното освобождаване на Олег Сенцов, Едем Бекиров, Олександър Колченко, Микола Семена, Володимир Балух, Емир-Усеин Куку и на всички лица, задържани на Кримския полуостров и осъдени в нарушение на международното право.


171
Още по темата: УкрайнаООНРусияЕСКрим
Още от ЕС
Словакия гласува – изборът е либерален критик на правителството
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
132
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
русия е новият световен лидер;ревете западни недоносляци ;европа и америка са вече бита карта и полека се превръщат в помийни ями
131
0
 
5
 
! Отговори
тя преди 4 дни
Кой ли ви търси "признаването"?! "Майната му на ЕС" - кой го каза помните ли ?
130
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Русия е велика сила, Крим е руски, завинаги!
Свикнаха ли западните лицемери в ЕС и слугите им в България?
129
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
И ние не признаваме джендъри
128
10
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
рУслямдия не се интересувала от ЕС..........смееехххххх.
127
14
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Заслужават тотална изолация.
126
3
 
7
 
! Отговори
АВС преди 5 дни
меркел и макрон отказаха на сащ да провацират русия не си пуснаха воената мощ на черно море не е честно заради украйна
125
3
 
16
 
! Отговори
АВС преди 5 дни
коссово може защото сащ помогна на косово на русия нелзя защото взима крим референдума е невалиден --нато остана без крим
124
0
 
12
 
! Отговори
... преди 5 дни
Еврогейския съюз да слуша господарите от Запад и да не се меси, където нито има сили още по-малко качества да се напъва; защото това ще е краят на историята му..Впрочем, той- краят е неминуем, просто...би се ускорил неимоверно!
123
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Тази декларация е смехотворна .
Истински срам за ес .
122
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Eс -- европейска слугиня без собствено
достойнство , изпълняваща заповеди от
една бивша британска колония . Статията
е чиста фалшива новина . Това заявление
от шайка брюкселски бюрократи няма
никаква стойност .
121
2
 
17
 
! Отговори
наблюдател преди 5 дни
А Косово и Северен Кипър може А? ***... Я всеки да си гледа кошарката а?
120
4
 
17
 
! Отговори
Скептик преди 5 дни
Поне Освобождението на България признават ли тези чиновници?
119
2
 
10
 
! Отговори
патриот преди 5 дни
КРИМ Е --БЪЛГАРСКА ТЕРИТОРИЯ НЕКА ОТ ЕС ДА СЕ ИНФОРМИРАТ ОТ ИСТОРИЯ БГ
118
4
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Поредните общи приказки от ЕС хвърлени на вятъра... полза никаква, Крим си е руски
117
5
 
32
 
! Отговори
Крим си е руски преди 5 дни
И да плещите глупости и да не ,истината е следната,КРИМ СИ Е БИЛ РУСКИ,СЕГА Е РУСКИ И ЩЕ БЪДЕ РУСКИ!!!!Българите точим лиги за налата Македония,ам като сме меки джндър китки,само ще си лаем! Другото е жалко,българския военно промишлен комплекс продава нападателни оръжия за украинската хунта,от които умират руски деца!!!За сметкс на това нашите бално санаториуми са пълни с бандеровдски нацисти!А кажете бива ли да бъдем срещу тези които дложиха крсй на турското ни робство?!!??
116
5
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Никой И не ви пита!-:) Крим е руски!
115
1
 
1
 
! Отговори
Гойчо преди 5 дни
Много съм глупав и се подписвам като тя, защото не са ни учили история в училище и още разни такива работи, та в нета поне да се пробвам да наклеветя женките че са тъпи, а аз макар малко по-*** и от тях, въобще това е новия спам от ЕНП, задължават ни мъжете да сме с <100 iq
114
6
 
31
 
! Отговори
тя преди 5 дни
Путин е най- умен , човечен , честен , патриот, обича Родината си и работи за нея! Де да имахме и ние такъв начело на държавата !
113
4
 
22
 
! Отговори
не може да бъде! преди 5 дни
Жалко е,но декларацията на г-жа Маргарини е просто въздух под налягане и мокра плява!?Крайно време е в ЕС да се напънат и да измислят нещо по-стойностно !Стига кухи и шаблонни фрази!...Все пак искам да кажа ,че при напъването може да се случат и други неща/ може да се разкаля терена и да замирише лошо!/,без да се получи желания резултат от страна на ЕС!И това вече се е случвало доста пъти!