ЕС: Пета поредна година не признаваме анексията на Крим

Европейският съюз подкрепя териториалната цялост на Украйна
17 мар 2019 12:38,
171
ЕС: Пета поредна година не признаваме анексията на Крим
Снимка: Reuters

Пет години след незаконното анексиране на Автономна република Крим и град Севастопол от Руската федерация Европейският съюз потвърждава категоричната си ангажираност с въпроса за суверенитета и териториалната цялост на Украйна, се казва в декларация на върховния представител на ЕС за външната политика и сигурността Федерика Могерини, информира БТА.

Още по темата

ЕС изтъква отново, че не признава и осъжда това нарушение на международното право и остава ангажиран с прилагането на политиката си на непризнаване, в това число посредством ограничителни мерки. ЕС призовава отново държавите членки на ООН да обмислят подобни мерки за непризнаване в съответствие с резолюция 68/262 на Общото събрание на ООН, се казва в документа, разпространен от Съвета на ЕС.

Нарушаването на международното право от страна на Русия доведе до опасно покачване на напрежението в Керченския проток и Азовско море. Необоснованото използване на сила от Русия срещу Украйна на 25 ноември 2018 г. напомня за негативните последици от незаконното анексиране на Кримския полуостров за регионалната стабилност. ЕС отново призовава Русия да освободи безусловно и без повече забавяне незаконно задържаните украински членове на екипажа, плавателните съдове и оборудването, се посочва в декларацията.

Европейският съюз осъжда изграждането на Керченския мост без съгласието на Украйна, което представлява още едно нарушение на суверенитета и териториалната цялост на Украйна. ЕС очаква Русия да гарантира безпрепятствено и свободно преминаване на всички кораби през Керченския проток до и от Азовско море в съответствие с международното право.

В декларацията се посочва също, че ЕС не признава провеждането на избори от страна на Руската федерация на Кримския полуостров и се отбелязва, че нарастващата милитаризация на полуострова продължава да оказва отрицателно влияние върху сигурността в региона на Черно море.

В документа се казва също, че след незаконното анексиране на Крим положението с правата на човека там значително се е влошило и сериозно са били нарушени правата на кримските татари. ЕС подчертава, че на кримските татари, украинците и всички етнически и религиозни общности на полуострова трябва да се гарантира възможността да поддържат и развиват своята култура, традиции от културното наследство, образование и идентичност.

ЕС отново призовава за незабавното освобождаване на Олег Сенцов, Едем Бекиров, Олександър Колченко, Микола Семена, Володимир Балух, Емир-Усеин Куку и на всички лица, задържани на Кримския полуостров и осъдени в нарушение на международното право.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


171
Още по темата: УкрайнаоонРусияЕСкрим
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
62
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 56 АнонименТи си изключително зле с мозъка бре ! ходил ли си скоро на психолог ? Аки не, веднага *** за контролен преглед и след това задължително на гинеколог , че нещо си съмнителен
61
2
 
5
 
! Отговори
хохолите капут! преди 5 години
До 44мечти...мечти.....мечти.............
60
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
НИКОЙ НЕ ОБИЧА това човече, никой! да не кажа, че комай това е единственото лице в света, което при провеждане на анкета за "най-омразен човек на планетата след втората св. война" със сигурност ще е 1, а в глобален исторически план - сигурна ще е в топ 5!
59
5
 
10
 
! Отговори
хохолите капут! преди 5 години
До "Слава Укран" - няма такава държава!ХАХАХАХАХАХАХАХАХХАХАХАХХАХАХААААААААААААААААА................
58
1
 
4
 
! Отговори
Фермата преди 5 години
До АнонименДържавата се казва Кипър на български - на някакъв друг език може и да е Кипар !
57
3
 
8
 
! Отговори
Кремал преди 5 години
Ами НАТО да се изтегли зад Ламанша и ще си помисля дали да върна на Украйна членството в СССР !
56
1
 
6
 
! Отговори
В преди 5 години
Ха ха колко важен ес крим и без ес ще живее
55
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Кога минаха 5 години бе? Ееееей, остарехме си...
54
2
 
5
 
! Отговори
До Анонимен 48 преди 5 години
До До Българин 31Езиковеде многоучен, ако знаеш, колко новоруски думи са влезли в българския през XIX и ХХ век, ще се гръмнеш! Най-малко 15% от думите, които мислим за български, са заемки от руския! Темата е дълга и не е за всеки, пък и на мен ми писна да ограмотявам разни!
53
16
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Крим ще му излезе от най-тясното място на товарищ Путин. Колкото признаха балтийските страни в състава на СССР толкова ще признаят и Крим. И без друго разочарованието от Русия в Крим е тотално. Единствено със сила може да бъде задържан Крим в състава на най-неприятната държава за живеене в Европа Русия. Путин направи огромна геополитическа грешка като напълни Крим с оръжие включително и ядрено, Варна е на 5 минути от руски ядрен удар. Това е причината Паси да иска ядрено оръжие и в България.
52
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На мен ми е интересно, че преди около 2 години Борисов рече, че ЕС е прежалил Крим и никой жендер не ще да се възмути от такова предателство на ценностите на Розовата лига! А старши сержант Радев си го знаем!
51
3
 
9
 
! Отговори
Adam преди 5 години
Не подкрепяме и незаконо анексиране на аляска, калифорния, тексас, косово, българиостан и всички анексирани от османската империя държави:)
50
1
 
9
 
! Отговори
До привет от Германи преди 5 години
Не лъжи, че приветстваш от Германия! Тук си, тук си! Я излез на улицата да ръсиш акъл! Не смееш! Дай го този Ютуб! Ако е онзи, украинският, всеки вижда, че е фейк! Германия даде много милиони за направата на жилища за руските военни, които напуснаха Германия. Главболгарстрой построи хиляди къщички като куклички, Симо Пешов се нагушка с много пари - стана милионер.Който иска, може да види руските бази в Арктика "Трилистник" и "Северный клевер" с палмите и басейните! Строят пичовете, защото могат
49
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
жан клод ишиаспутин получава ежедневно по минимум 3 нервни кризи заради нашето решение и сериозно обмисля да се самоубие. стигна се до там че в последното си обръщение към руския народ ни нарече прАссета. ние сме ЕСССР и ще дадем последната капка кръв на евроПейците за да спасим крим, сирийските бежанци от афганистан, мароко и мали и видния демократ макронеца дето путин го атакува с некви руско говорящи жълти клетници
48
3
 
6
 
! Отговори
Фермата преди 5 години
До АнонименКакво е това Кипар ? Може би Кипър - форума май е пълен само с небългарски коментатори !
47
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Вместо да се замислят,какво ще стане с двете Британските воени бази в разделения и окупиран Кипар,след като Британците напуснат ЕС,тия ментални *** са загрижени за Крим.Мен не ме интересуват страни извън ЕС,интересуват ме тези дето са членки на ЕС и гражданите им,тези дето ви плащат заплатите да мислите за тях а не за пияниците укри.Какво ще каже ишиаса по тази тема за английските воени бази в Кипар?
46
3
 
10
 
! Отговори
До “Българин “ 31 преди 5 години
До БългаринТи не си българин, защото не пишеш на български въпросът е закрит е на руски, на български би звучало въпросът е приключен !
45
12
 
4
 
! Отговори
Слава Україні преди 5 години
До БЪЛГАРИЯ МРАЗИ РУСИЯГероям - Слава!Благодарим за подкрепата, български братя и сестри!
44
5
 
4
 
! Отговори
Ха-ха преди 5 години
До Слава УкранСало Украiнi!Сало!
43
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нереде Ямбол,нереде Стамбул.Изобщо,какво ги интересува Крим и Русия.Нито Украйна е в ЕС нито Крим граничи с ЕС.Откъде накъде ще ни е грижа за украински моряци задържани за далавери в Азовско море. То бива типигьозлук,ама това надхвърля всички граници. Ами за Кипар що не ревете бе?Не от 5 ами от 40 години е окупиран.Стига сте ни правили на маймунки.*** с ***.