ЕС: Пета поредна година не признаваме анексията на Крим

Европейският съюз подкрепя териториалната цялост на Украйна
17 мар 2019 12:38,
171
ЕС: Пета поредна година не признаваме анексията на Крим
Снимка: Reuters

Пет години след незаконното анексиране на Автономна република Крим и град Севастопол от Руската федерация Европейският съюз потвърждава категоричната си ангажираност с въпроса за суверенитета и териториалната цялост на Украйна, се казва в декларация на върховния представител на ЕС за външната политика и сигурността Федерика Могерини, информира БТА.

Още по темата

ЕС изтъква отново, че не признава и осъжда това нарушение на международното право и остава ангажиран с прилагането на политиката си на непризнаване, в това число посредством ограничителни мерки. ЕС призовава отново държавите членки на ООН да обмислят подобни мерки за непризнаване в съответствие с резолюция 68/262 на Общото събрание на ООН, се казва в документа, разпространен от Съвета на ЕС.

Нарушаването на международното право от страна на Русия доведе до опасно покачване на напрежението в Керченския проток и Азовско море. Необоснованото използване на сила от Русия срещу Украйна на 25 ноември 2018 г. напомня за негативните последици от незаконното анексиране на Кримския полуостров за регионалната стабилност. ЕС отново призовава Русия да освободи безусловно и без повече забавяне незаконно задържаните украински членове на екипажа, плавателните съдове и оборудването, се посочва в декларацията.

Европейският съюз осъжда изграждането на Керченския мост без съгласието на Украйна, което представлява още едно нарушение на суверенитета и териториалната цялост на Украйна. ЕС очаква Русия да гарантира безпрепятствено и свободно преминаване на всички кораби през Керченския проток до и от Азовско море в съответствие с международното право.

В декларацията се посочва също, че ЕС не признава провеждането на избори от страна на Руската федерация на Кримския полуостров и се отбелязва, че нарастващата милитаризация на полуострова продължава да оказва отрицателно влияние върху сигурността в региона на Черно море.

В документа се казва също, че след незаконното анексиране на Крим положението с правата на човека там значително се е влошило и сериозно са били нарушени правата на кримските татари. ЕС подчертава, че на кримските татари, украинците и всички етнически и религиозни общности на полуострова трябва да се гарантира възможността да поддържат и развиват своята култура, традиции от културното наследство, образование и идентичност.

ЕС отново призовава за незабавното освобождаване на Олег Сенцов, Едем Бекиров, Олександър Колченко, Микола Семена, Володимир Балух, Емир-Усеин Куку и на всички лица, задържани на Кримския полуостров и осъдени в нарушение на международното право.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


171
Още по темата: украйнаоонРусияЕСкрим
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
20
 
7
 
! Отговори
Слава Україні преди 5 години
Украйна е Европа, а Крим - Украйна!Завинаги
41
3
 
21
 
! Отговори
Факт преди 5 години
Животът в Крим си върви,джендърите в Брюксел лаят....
40
1
 
13
 
! Отговори
запознат преди 5 години
До привет от Германия,Е като искат да живеят, като плащат някакви символични наеми- така ще е! В България положението на натовските ни офицери да не мислиш, че е кой знае колко по-добро! Имам познат, офицер от БА, който живее в София в стаичка 12кв.м., в която се храни, пере, суши си дрехите, съхранява ги, приготвя си храна и всичко останало! В банята няма да ти казвам каква мизерия е- тавана мухлясъл, плоскостите полепени по стените също, мазилката на коридора пада и т.н.
39
1
 
13
 
! Отговори
8 преди 5 години
Кой ви кара да признавати пората гивеят добре друго не ги интересува ес искаше да има война като донбас щяха да се счастливи
38
22
 
7
 
! Отговори
Жо преди 5 години
РУСИЯ продължава да се изолира от останалия свят, като говори и произвежда само оръжия.Все по-малко държави подкрепят режима на Путин- Ким, Мъдуро, Ердоган. Това трябва да ви говори нещо.
37
2
 
23
 
! Отговори
Даа преди 5 години
До Привета от ГерманияНещо си в грешка или пък гледаш на youtobt кадри от 1998 г или там някъде.Руснаците сега живееят много по-добре от българите, и тези които живееят в чужбина, и от тези които живееят у нас.Руснаците толкова мизеруват,та изкупиха имотите по Черноморието ни,а ние не можем един имот да купим в Крим (там трябва да са много бедни и цените на имтоите трябва да са като Шекер махала(къде се намира тази махала).)
36
0
 
17
 
! Отговори
Наблюдател преди 5 години
Пак двойни стандарти. И Крим и Косово започват с К. И Корнелия също.
35
27
 
6
 
! Отговори
привет от Германия преди 5 години
Путин се прави на тарикат сякаш не му пука и налага контра санкции за да се направи на инат и да демонстрира ,че не му пука , но всичко това рефлектира много негативно на руския народ , гладуват и мизеруват като роми от Столипиново и Шекер махала ! Дори семействата на руските военни мизеруват и живеят по-зле от ромите в България ! Ако не ми вярвате , гледайте и вижте със собствените си очи !Youtube Къде и как живеят офицерите във велика Русия ?!
34
2
 
15
 
! Отговори
House M.D. преди 5 години
Федеричке! Мила моя Могерини! Всички послания до червенотухлената трябва да бъдат подписвани с "Ваш: Симо Хаюха". В противен случай нямат ефект. Освен това, Косово също съществува незаконно, но не виждам да го споменаваш.Колеги, Симферопол е съвременното име на Фанагория. Ерго, ...
33
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Къв българин си ти бе...
32
6
 
11
 
! Отговори
ами преди 5 години
Пета поредна година.....Путин си го мести!
31
4
 
27
 
! Отговори
хохолите капут! преди 5 години
До Анонимен 25КРИМ Е РУСКИ!
30
5
 
33
 
! Отговори
Българин преди 5 години
Путин беше ясен. Крим е руски. Въпросът е затворен.
29
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Браво на Путин!
28
31
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Защо никой не иска да е с Русия , ама никой .В Крим влязоха с автоматите и тогава направиха референдум .От ДНР и ЛНР младите хора се изнесоха в Киев .Където посегнат - безпорядък .
27
3
 
34
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
Какво искат от ЕС истината е че трябва да се върне територията на руснаците до Уман бил съм там 80% в одеска област са руснаци и говорят руски там българите и молдованите са повече от украинците.Защо не пишете и покажете,че на честването 5 години от връщането на Крим към Русия, имаще френска делегация и честваха заедно, е тези французи не са послушници на послушниците отЕС.
26
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Господа от ЕС ,признайте Крим за руски и заживейте мирно и дружно с Русия и света ще стане по-добър ,отколкото да се правите на "демократи" и "борци за свободата"-----------Да, ама нали се сещаш, че някой няма интерес от тази работа и кой е той...
25
4
 
27
 
! Отговори
Далновиден преди 5 години
2050-та година,Брюксел:"Няма да признаем анексията на Крим!Аллах акбар!"
24
30
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
КРИМ НЕ Е РУСКИИ НЯМА ДА БЪДЕ
23
27
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ПУТИН ЗА НИЩО НЕ СТАВАОСВЕН ДА ДЪВЧЕ РАКЕТИ НА ЗАКУСКА, И ДА ТРЕПЕ ХОРАТА