Палестински бежанци се жалят от условията в България

Европейският съд разреши на мигранти да не се връщат у нас
19 мар 2019 22:00,
51
Палестински бежанци се жалят от условията в България
Снимка: архив, Булфото

Палестински бежанци се позовават на лошите условия в България, за да искат да не бъдат връщани от Германия, където са се преместили, след като са получили бежанска закрила у нас.

Това става ясно от мотивите на Съда на ЕС, който днес се произнесе по група дела на бежанци, настояващи да не бъдат връщани в държавите, където са се регистрирали първоначално, както изисква европейското право.

На палестинци без гражданство, пребивавали в Сирия, е предоставена субсидиарна закрила в България, а на руски гражданин, който твърди, че е с чеченски произход, е предоставена такава закрила в Полша. След като новите молби за убежище, които тези лица подават в Германия, са отхвърлени, те сезират германските съдилища, като посочват, че в България и в Полша те са заплашени от “опасност от нечовешко или унизително отношение”.

Германските магистрати поискали становище от европейския съд “дали възможността за отхвърляне на подадена молба като недопустима отпада, когато условията за живот на лицата, ползващи се от субсидиарна закрила в държавата членка, предоставила тази закрила, трябва да се считат за нечовешко или унизително отношение или когато на тези лица не се предоставя социална закрила, гарантираща жизнения им минимум, или им се предоставя такава социална закрила, но в силно ограничена степен в сравнение с други държави членки”.

Европейският съд смята, че такива жалби срещу връщане в първата страна по регистрация трябва да се разглеждат от съответния съд, който трябва да прецени дали действително съществуват системни или общи, или засягащи определени групи лица недостатъци в системите за предоставяне на убежище.

Според европейското право мигранти, регистрирани в една държава и преместили се в друга, трябва да бъдат връщани в шестмесечен срок в първата, която е компетентна да разглежда молбите им за убежище. Ако те са се укрили, срокът се удължава на 18 месеца.

Ако съдът прецени условията като особено сериозни, той може да остави мигранта в държавата, в която той се намира и да не го връща в първата еврочленка, която го е приела, решиха днес магистратите на ЕС. Като “особено сериозни” те  определят условията, когато “поради безразличието на органите на държава членка лице, което е напълно зависимо от подпомагането с публични средства би се оказало в положение на крайна материална нищета”, така че да не може да задоволява потребностите си от храна, лична хигиена и дом, би увредило физическото или психическото му здраве или би довело до несъвместимо с човешкото достойнство влошаване на положението му.

Ако се касае само за по-ниски помощи, жалбите не бива да се уважават, тъй като според европейското право всички еврочленки изпълняват законовите изисквания на ЕС и на ООН за предоставяне на бежанска закрила.

Веднъж върнати в първата държава, в която са подали искане за бежански статут, властите трябва да подновят разглеждането на молбите им за закрила, ако това не е сторено, постанови Европейският съд.

В пика на мигрантската криза ЕС разреши временно заловените в Западна Европа бежанци да не бъдат връщани обратно в Гърция, тъй като тя не успяваше да се справи с притока на мигранти. Впоследствие отстъпката беше премахната. Германия сключи двустранни споразумения с Италия, Испания и Гърция за автоматично връщане на влезлите през техните пристанища мигранти до 48 часа след влизането им на германска територия. България отказа такава договорка.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


51
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
0
 
2
 
! Отговори
тя преди 5 години
Човек когато спасява кожа едва ли ще има каквито и да е претенции ! Това не са бежанци!
31
0
 
1
 
! Отговори
тя преди 5 години
А такава соц- закрила гарантираща жизнения им минимум ще има ли за българските пенсионери?
30
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Предлагам целия народ да избягаме от хунтата на Бойко в Германия, за да не ни тритира тук унизително и нечовешко. Тогава Меркел-кукловода му ще го свали от власт и ще се върнем в Свободна България.
29
0
 
2
 
! Отговори
редно е преди 5 години
Германия да ги върне в Палестина.
28
0
 
5
 
! Отговори
ен преди 5 години
българите не живеят добре дето са си в държавата бежанците искат да живеят по-добре от местните айде обратно от където са дошли
27
0
 
22
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 5 години
И каква стана тя? Меркел ги покани, посрещахте ги с плюшени меченца? Сега осъзнахте ли какъв таралеж си сложихте в гащите? А едно време българите ни връщахте с черен печат в паспортите.... Хранете си ги тия, сега, и бъдете благодални на Сащ, че разбунтуваха 25-30 гдини света, и осигуриха свежа кръв, която да движи икономиките, а според Меркел и даже според Кунева -да облагородят нацията с внасянето на нови гени.
26
1
 
23
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 5 години
Ами бегайте в Израел, те са богати ...
25
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За хора, които бягат от смъртта, Всякакви други условия ще изглеждат райски.Чувал съм от хора, преживели блокадата на Ленинград, че са щастливи, че са останали живи. Останалото за тях не е важно.
24
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
марш, на ивицата газа ! там се живее чудесно, що щат из европа.
23
2
 
22
 
! Отговори
Да си стоят преди 5 години
в Германистан, там им е мястото, и да раждат много деца ислямчета за германската джамахирия
22
1
 
25
 
! Отговори
Помните ли преди 5 години
Бойко казваше, че няма да приеме връщането на бежанците, а ето, че германския съд връща бежанци и ако тези не се бяха оплакали нямаше и да разберем. Със сигурност връщат най калпавите, които не им трябват или са престъпници.
21
2
 
31
 
! Отговори
Fck преди 5 години
Нашите пенсионери живеят в по голяма мизерия и с по малко месечни "помощи". Така ,че щом реват да си ходят дома не у Германия. Ааххаха всеки знае да ходи там ама скоро Германия ще се кръсти Арабия. Съжалявам Германския народ ще страда заради уруспията Меркел.
20
2
 
27
 
! Отговори
postradal pasi преди 5 години
Отнемат парите на пенсионерите а на недоволните емигранти ги тъпчат с пари
19
5
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Смятайте колко сме зле щом бежанците искат да бягат.
18
1
 
26
 
! Отговори
Е и? преди 5 години
Те и българите се жалват!
17
1
 
13
 
! Отговори
БРАВО преди 5 години
Добра Договорка с Германия - в България има условия да избягат тези Терористи , там поне ще ги затворят доживот .
16
2
 
2
 
! Отговори
Стоянов преди 5 години
До АнонименНакои не видяха иронията в поста ми. Но така е , подкрепям ти мнението на 100 %.
15
3
 
15
 
! Отговори
ТАРАНТ преди 5 години
Като им се явим с М16 и от колата гърми Караджичу води србе свое веднага ще им харесат условията в България
14
4
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да си ходят в Палестина/Израел, там ги черпят с ...олово.
13
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Добре - вижте колко народ имаме! Безлатна работна ръка, органи експерименти, войски, даже и прислуга ... ниии па нищу ни правими!!! Защо, защо, защо ?!!?!