ЕС склонен на отлагане на Brexit... Но с условия

Мей трябва да прокара сделката през британския парламент
20 мар 2019 22:30,
26
ЕС склонен на отлагане на Brexit... Но с условия
Снимка: Съвет на ЕС

Европейският съюз би бил склонен на кратко удължаване на срока за напускането от Великобритания на ЕС, но с условия. За това съобщи председателят на Съвета на ЕС Доналд Туск, обявявайки, че е получил писмото на британския премиер Тереза Мей с молба за отлагане на Brexit до 30 юни.

"Въз основа на консултациите, които проведох през последните дни, съм убеден, че кратко удължаване би било възможно, но при условие за положителен вот на споразумението за напускане" от британския парламент, заяви тази вечер в Брюксел Туск.

Още по темата

Сделката между британското правителство и ЕС, уреждаща условията за раздялата, беше вече два пъти отхвърляна от британските депутати, веднъж с рекордно за историята на Обединеното кралство мнозинство.

Туск обаче подчерта, че въпросът със срока на отсрочката на Brexit остава отворен, тъй като отваря "поредица от въпроси от правно и политическо естество". Тъкмо това ще обсъждат европейските лидери в четвъртък вечер - през първия ден от срещата на върха в Брюксел.

Председателят на Съвета на ЕС изрази увереност, че и второто искане на Тереза Мей - страните членки да одобрят допълнителните гаранции за предпазната клауза за ирландската граница, договорени в Страсбург между нея и Жан-Клод Юнкер, също е възможно. Според Туск те не създават допълнителни рискове. Страсбургските договорености бяха преценени като недостатъчни от британска страна.

Доналд Туск отхвърли подхвърлената тази сутрин идея на председателя на Еврокомисията Юнкер ЕС да забави отговора си на искането на Лондон за отлагане, като се събере извънредно следващата седмица - само дни преди 29 март, за да реши дали е съгласен с удължаването на Brexit.

Той посочи, че ако британският парламент одобри условията за раздялата идната седмица, европейските лидери могат да приемат отлагането на Brexit може и на подпис. Ако Лондон обаче не удоволетвори европейското искане, нова среща не се изключва, добави председателят на Съвета.

Туск повтори почти буквално думите на германския канцлер Ангела Меркел, казани вчера, че ЕС ще се опитва до последно да получи позитивен вот в британския парламент за договорените условия за напускане. Те предвиждат Великобритания да продължи да спазва европейските правила през следващите 2 г. по време на т.нар "преходен период", като така позволи на бизнеса и гражданите да се адаптират към новите отношения, а на институциите да договорят бъдещия характер на връзките между ЕС и Обединеното кралство.

В писмото си до Туск, изпратено днес, Тереза Мей мотивира искането си за отлагане на Brexit с недостатъчното време споразумението за напускане да бъде одобрено от двете камари на британския парламент до полунощ на 29 март, когато Обединеното кралство би трябвало автоматично да престане да е член на ЕС.

В писмото британският премиер уверява, че ще поиска от депутатите в Камарата на общините трети път да гласува договорената от нея с ЕС сделка за раздялата. Тя не се ангажира кога това ще се случи, само обещава да е възможно най-скоро.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
0
 
! Отговори
Цинично преди 5 години
До До никиТова в литературата се нарича хипербола. Фараж няма такова влияние върху британската политика, всъщност върху ничия политика. Камерън направи референдума от горделивост и глупост, иначе Фараж и досега щеше да си драпа за излизане, докато самият се урежда с германски паспорт чрез жена си, за да остане
20
0
 
0
 
! Отговори
кики преди 5 години
Само след няколко месеца тази вмирисана еврокомисия ще се изтече в канализацията
19
0
 
0
 
! Отговори
До ники преди 5 години
Ама не е провал а безотговорност, не им де занимава с европа и ЕС, някои политици им пуснали референдум, че уж икономиката щяла да бъде по добре без ЕС, а дали би била по добре е спекулативен аргумент, за сега не е особено по-добре, но пък те продължават да упорстват, защото Фарадж ги плюе и ги кълне яко в Европарламента и в UK като го слушат ноб стоп и почват да искат да напускат, но истината е че ги мързи
18
2
 
2
 
! Отговори
ники преди 5 години
Провалът си е на Великобритания, не разбирам в какво се е провалил ЕС?!Разбирам, че руските *** трябва да си заработят мизерните копейки, ама поне пишете някакви смислени работи, а не пълни глупости
17
2
 
2
 
! Отговори
Евролюб преди 5 години
До Анонимен 20защо това да е провал на ЕС. Това е провал на Великобритания. ЕС си е взел всички решения, но не може да процедира напред, тъй като Лондон се държи така, сякаш не знае какво иска. Британският парламент гласува както срещу сделката, така срещу излизане без сделка - т.е. нито един от двата възможни изхода не им харесва, а трети няма. ЕС е виновен за много неща, но не и за този финален фарс
16
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тази сладникава сага започва да дразни всички. Явно нещата не отиват на добре. Ако по този проблем не могат да вземат решение цели 2 години, как ли ще могат да решат в бърз порядък в бедствени ситуации? Пълен провал е този ЕС! Основната им грижа са парите, а не гражданите на Европа!
15
3
 
10
 
! Отговори
Гост преди 5 години
До номер 2Когато в Европа е имало култура и цивилизация, на Британските острови са грухтели с нечленоразделни звуци,яли са гълъби с перушината и са се чифтосвали по кръвна,права,крива или каквато и да е линия.После убиват и ограбват част от Азия,Америка и Африка и стават " великата"Британия
14
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Стана като Дързост и красота.
13
1
 
12
 
! Отговори
ДртПрч преди 5 години
Абе никакво отлагане!Да си спестим взаимно агонията!
12
0
 
13
 
! Отговори
za GB преди 5 години
Това е началото на края на Великобритания!Ще си останат само Британия!Пък и както казват руснаците.........."Англия е само един остров!"
11
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Никакво отлагане на Брекзита за тия тарикати-англичаните!Да се махат от ЕС!По-добре без тях!!
10
11
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това полско сламено човече е доста противно. Почти колкото ишиаса.
9
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Най-важото условие:1.Безмитна доставка на шотландско и ирландско уиски за Европарламента.
8
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ЕС мекотели,
7
5
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако ние Бьлгарите бяхме поискали да се махнем от евросьюза досега 5 пьти да са ни изгонили по бьрзо! Ама нали рижавите са по богати тьй че...
6
5
 
10
 
! Отговори
Ес преди 5 години
Ес е много здрав от преди , щото е най оборотен в светът , съкращетиния в Автоинудстрията и проблемите с дизел и миграцията и Брексити мрексити, банкови кризи и т.н , не може го бутнеш , маи се сещам как финансовият министър на Германия каза , ние мои си купим и гърция и преди време хоп 320 милярда дълг го нямаше. С 1 бутон , тъй че ако не е ЕС , в България да е мн по лошо , и драскачите по доло ЕС ако се разпадне граноцата с ориента ще е австрия
5
2
 
2
 
! Отговори
ЛОШО до 5 преди 5 години
Днес . Брюксел.Удължаване .
4
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ЛОШОЕС Отстъпи ?--кога ? къде ? как ?
3
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Мей трябва да прокара сделката през британския парламент--ей сега вече короната е в ъгъла - или предварително ще одобри сделката и тогава, ще има техническа отсрочка или ба-хура ...
2
23
 
10
 
! Отговори
ЛОШО преди 5 години
ЕС Отстъпи ?Става все по-лошо да живееш в ЕС .