700 000 подписа под петиция за оставане на Острова в ЕС

Иска се правителството да изтегли заявлението за напускане
21 мар 2019 21:00, Елка Василева
19
700 000 подписа под петиция за оставане на Острова в ЕС
Снимка: архив, Reuters

Повече от 700 000 души подписаха вече петиция, поместена вчера на сайта на британския парламент, с искане правителството да оттегли заявлението си за излизане от Европейския съюз и да остане в блока, предаде Ройтерс.

Само за няколко минути петицията събра хиляди подписи, след като късно снощи министър-председателката Тереза Мей направи телевизионно обръщение. Тя упрекна законодателите, че не са успели да се споразумеят по стратегия за Brexit и призова парламента да направи окончателен избор. Крайно време е да вземем решение", каза Мей на британците и добави: "Аз съм на ваша страна".

Говорител на камарата на общините каза, че парламентарният сайт се е сблъскал с "технически проблеми", заради значителното и продължително натоварване на системата", предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Още по темата

Сред подписалите е и актьорът Хю Грант. "Подписах като всеки разумен човек в страната. Налице е извънредна ситуация", написа Грант в Тwitter.

Петицията бързо надхвърли 100 000 подписа, нужни, за да бъде проведен дебат в парламента.

"Правителството многократно е заявявало, че напускането на ЕС е "желание на народа". Трябва да сложим край на това изтъкване, като докажем силата на сегашната обществена подкрепа за оставане в ЕС", пише в текста, придружаващ петицията. Втори референдум "не би могъл да бъде организиран, затова гласувайте сега", призовава документът.

Инициаторка на петицията е Маргарет Ан Георгиаду. "За много хора е сега или никога", обясни тя пред Би Би Си.

Георгиаду каза, че след референдума през юни 2016 г., на който 52 процента се обявиха за напускане, гласът на привържениците на оставане в ЕС като нея е бил заглушен, а те са били пренебрегнати.

Британските депутати не можаха да се споразумеят по условията за напускането, което накара министър-председателката да поиска от Брюксел отсрочване на Brexit до 30 юни.

Тези седмица парламентът в Лондон отхвърли възможността за втори референдум за Brexit.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
2
 
0
 
! Отговори
ГОСТ преди 5 години
Мисля, че всички забравиха защо бе искан Брекзит, преди да се подиграваме.Меркел искаше да поемат "бежанци" колкото им каже.Щурмуваха им тунела откъм Франция.Свободното придвижване трябва да е само за граждани на ЕС, и отказ за всички останали. Имате въображение какво и на каква цена се удържа към момента.
17
0
 
0
 
! Отговори
Iva преди 5 години
Петицията вече събра над 2 милиона и 300 хиляди гласа и хората гласуват за отмяна на член 50 и за оставане в ЕС. Масово англичаните неискат да се напуска съюза. Но не всички имат възможност за онлайн гласуване.
16
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
британците гласуваха масово за напускане на прогнилия от корупция ЕС. Само че на еврозелките и БГ лакеите им нр им изнася.
15
1
 
2
 
! Отговори
Гост преди 5 години
До asДалече си от истината
14
3
 
3
 
! Отговори
ss преди 5 години
никой нормален Брит не иска да напуска, имам колеги на острова, не им харесва тоя брекзит ама хич, решават вместо тях пенсионери и кухи глави, бесни са
13
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Британците направиха голяма глупост с този референдум. Това е все едно да искаш една трудна математическа задача в едно училище да се реши с референдум от учениците. Задачата може да бъде решена само от най-подготвените един двама ученика а те едва ли ще надделеят над останалите 500 ученика ако решението бъде подложено на гласувапе.
12
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Само повторен референдум може да извади Великобритания от задънената улица в която я натикаха хора слабо информирани и запознати с истинските проблеми на Брекзита. Не може с мнозинство от 1.5% да искаш такава съдбоносна промяна при условие че 24 часа преди референдума 20% от гласуващите не са били на ясно как ще гласуват на другия ден. Това беше пример че не всичко може да се решава с референдум. Сложните задачи се решават не от неинформираните и незнаещите а от най-информираните и най-знаещите.
11
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
мизерникът Бай *** седнали да давам акъл на богатите англичаниСмех
10
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ха ха700 от 60 000 000Смешници ***
9
5
 
4
 
! Отговори
Русонефил преди 5 години
Всички на московската хранилка пробутват опорката, че били малко противниците. А колко повече бяха привържениците? След този двугодишен цирк и след като най-активните привърженици като плъхове напуснаха кораба на брексита е сигурно, че двата процента в повече на привържениците на брексит отдавна са се стопили. Затова и агентите на Москва се хвърлят тук и другаде по форумите да защитават излизането, че да не се объркат сметките на Путин
8
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хахахаха това е 1.1% от населението не си мислете че нещо ... поредната прекопирана статия с празно съдържание.
7
4
 
10
 
! Отговори
Наблюдател преди 5 години
Капка в морето от гласове.
6
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Британците искат час по скоро да излизат.Сега ако има референдум ще е 70 на 30 за излизане. Това ви го казва човек който живее и работи с тях от много време. Няма по- заблудени и зомбирани хора. Пропагандата по време на соца в Бг ряпа да яде,тук медиите направо промиват мозъците на местните
5
0
 
3
 
! Отговори
бла бла преди 5 години
аха глесай ти, да не говорим за Исландия
4
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Малко е късно. Все пак 17,5 милиона гласуваха за излизане. Да ходят да намерят онези с авобуса на който пишеше 350 милиона седмично за здравеопазването и 30 милиона хора от България и Румъния дето щели да отидат. После да ми приказват за фейк новини.Тази петиция е трябвало да я направят преди 2 години, а не сега, когато плебса се усети, че ще пътува в Европа през крив макарон. То може да е и за добре. И без това пако-, афро-, арабо- и плебсобританци не са притрябвали.
3
12
 
5
 
! Отговори
Пропаднала корyпция преди 5 години
Отчаяната пропаганда на брюксел да запази цялостта на прогнилия oт корyпция съюз. Нещо на съветска диктатура намирисва от старите страни-членки.
2
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
приемете че излизат решено е.
1
4
 
5
 
! Отговори
бай ганю преди 5 години
колко лесно би било вътрешно политическото решение ако тази страна беше диктатура.един от горе удря по масата и казва тъй да бъде от утре и край на сагата онзи от горе не го интересува има ли недоволни и на кого е угодено и не е точка налага ти се да бъде ето така и толкозехх сложно нещо е демокрацията но за сега няма измислено по добро от нея както е казал чърчил