Борисов за Буров: Той пръв прозира, че бъдещето на България е Европа!

В ЕП в Брюксел бе открито пространство, наречено на българския държавник
Обновена: 21 мар 2019 15:06 | 21 мар 2019 15:00, Елка Василева
143
Борисов за Буров: Той пръв прозира, че бъдещето на България е Европа!
Снимка: МС

Една историческа несправедливост беше изтрита. Атанас Буров пръв прозира, че нашето място е в Европа, заяви премиерът Бойко Борисов в Европейския парламент в Брюксел. Там за първи път бе открито пространство, което ще носи името на български държавник – Атанас Буров. Бяха открити  бронзов бюст и мраморна плоча на негово име.

"Буров пръв прозира, че бъдещето на България е Европа. Той е личен приятел с посланика на СССР, защото знае, че нашето геостратегическо място е такова, че и с великата сила Русия не трябва да се караме, а да бъдем в добри прагматични отношения, но нашата пъпна връв трябва да бъде Европа - така, както е днес“, посочи премиерът.

„Разделението в България продължава - тези, които приложиха геноцида срещу българския народ и изтребиха цялата интелигенция 1944-1945 г. по лагерите в Белене, Скравена, Ловеч, ги няма и днес“, отбеляза Борисов по повод отсъствието от церемонията на евродепутати от БСП.

„Сиреч никой не иска да се помирява. Техните деца и синове напъват да дойдат като троянски коне в ЕП и към ден-днешен“, допълни Борисов.

„Забравихме ли колко семейства бяха унищожени и че живеехме в страх? Те живееха на "Оборище" и "Позитано". В село Банкя ни казваха, че английски не трябва да се учи, а партийният секретар - още е жив и здрав, Радев, казваше, че двигателят на Мерцедес не е добър", заяви премиерът.

„БСП не се е отказала от името си и историята си“, каза той.

В церемонията участваха и председателят на ЕП Антонио Таяни, председателят на групата на Европейската народна партия Манфред Вебер и евродепутатът Андрей Ковачев. 

Таяни определи Буров като един от най-важните български политици, една от ключовите български политически фигури, с водеща роля в утвърждаването на страната ни в региона. Буров винаги действаше в интерес на своята държава и на Европа, той бе човеколюбец, защитник на демокрацията и противник на тоталитаризма, добави председателят на ЕП.

Вебер посочи, че Буров се е борил за свободна и демократична Европа. Днес си спомняме, че сме наследници на силни личности, създали днешна Европа, каза той. Вебер постави Буров редом до Конрад Аденауер и Робер Шуман.

Ковачев коментира, че с днешната церемония се извършва малка справедливост спрямо поколения българи, искали България да бъде част от семейството на свободните и демократични европейски държави, откъснати за десетилетия от тоталитарния режим.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


143
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
77
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"В ЕП в Брюксел бе открито пространство, наречено на българския държавник"---Бе, какво е това "открито пространство", бе! Площад ли, детска площадка ли, някой от паркинЗите ли, цветна градинка ли ... :)
76
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Боко пак лъже!Още Възрожденците ни са мечтали България да заприлича на европейските цивилизовани държави!
75
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
е това за Т.Живков ме развесели....
74
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Saschto sega se seti i hovori6 sa burov a ne kato besche bkp 4len i ohrana na jivkov selendura kurupziata v gerb e isvesna i na eu darjavite usa zvetsnov 6 apartm. Ot kade be.badchta mu prost schofior na jivkovia genr schopov vilite ot kade sa be zvetelina borislaviva koi i dade bk kosctrambata ot bkp sem donosnika nadjagarov jivkov vejdi bkp sekretarka za4eva sa koi burjua govorisch sa margenite da 4erepa sa madjo da djurov luksnov mutrite pavlov iliev tn sram ti sa burov da govori6
73
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До бай Спиро"Пиниза е, че всички цвъкащи във форума или въобще не знаят кой е Атанас Буров или знаят, че бил някъв банкер."---Ти, пък, бай Спиро! То, Боко Тиквуня не знае кой е Атанас Буров, та форумците, дето са скарани с българския език ли да знаят? :)Виж, тези, които са слушали "словото" на Тиквата при откриването, 100 % знаят повече за рода банкери Бурови. Колко ли са се подсмивали като са слушали наш Боко? :)
72
12
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
бреее много сте налазили мрежата бе кому,,,,ти мръсни
71
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Буров е построил жп линията София Кюстендил която линия и след 100 години още е в експлоатация. В задачата се пита какво ще останат от парчетата магистрли след 100 години.
70
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Точно два месеца по-късно - на 12 юни Цветан Цветанов става горд собственик на гигантски апартамент, в който го отвежда ВИП асансьор. Най-смущаващото съвпадение обаче е в това, че строителната фирма Артекс, от която вторият в ГЕРБ купува жилището, е тази, която първа подава сигнал срещу Иванчева и Петрова за забавени преписки.
69
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
тиквенико отдавна не знае какво говори но днес вече изби рибата ама тотално я изби
68
3
 
12
 
! Отговори
Прах в очитe преди 5 години
Биби, фани прочети какво е писано за А.Буров, какво е споделил , и фани сравни къде е разликата от сега и тогава, преди повече от 100 г..Той(Буров) поне си е признал какви са ги вършили на гърба народен, как и какви управници е имало,ама кой да чете...Жалко е,че от 30 г който и да захапе кокала, все ни дърпа към онова време, и все комунисти обвинява за всичко,а въпреки яростната офанизва по заличаването на спомени от преди 30-40 г, народа взе все повече да съжелява за "онова"време......
67
4
 
19
 
! Отговори
До 76 преди 5 години
Да Герберите, ако не се махат скоро на народа ще му прелее чашата с увеличение на горива или сметки и ще им трябва мавзолей.
66
4
 
12
 
! Отговори
1 преди 5 години
До Анонимен-58,и то много умен,щом казва,че Буров бил убит,а той почива,през 1954година в Пазарджик,от естествена смърт,но може в романа "Винету",който е прочел да пише друго.
65
2
 
15
 
! Отговори
1 преди 5 години
До Знаем ги тия, Баце,да прав си Буров е бил милионер,а цветан Рокфелеров,какъв е,че си купува апартамент с асансьор.
64
2
 
20
 
! Отговори
Тхвйййск преди 5 години
Бойко на теб никой няма да ти направи паметник , защото ти и новите ти колеги от СДС с Костов, оглозгахте държавата и в момента от ГЕРБ крадете, като за последно, защото виждате, че това ви е последният мандат.
63
13
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
След тези думи на Борисов *** се гърчат като червеи каквито са си
62
2
 
7
 
! Отговори
За какво говори този преди 5 години
Ама те и руснаците са европейци, даже повече от някои ислямизирани членки или кандидат членки! Русия е тази със световните писатели химици композитори и учени в различни области, не България... Ти кажи за апартаментите на гербаджиите, като се почне с горанов и се стигне до ай ти то на герб от предизборния щаб!
61
2
 
12
 
! Отговори
ВРАГ НА НАРОДА преди 5 години
Имало е такова понятие едно време. И сега като го гледам ТИКВАТА, като гледам ЦВЪКО и цялата гербаджийска ШАЙКА почвам да си мисля, че тогава са били по-искрени и такива като тях направо си заслужават този епитет. ГЕРБ е ВРАГ НА НАРОДА
60
17
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Браво Борисов добре им го каза
59
5
 
15
 
! Отговори
ТИКВАТА преди 5 години
винаги когато се чувства притиснат почва да разказва лакърдии за дядо си убит УЖ от комунистите. То, ако беше тъй как баща му стана ПОЛКОВНИК в МВР, а той офицер в МВР, комунист. Нали всички занем, че се проверяваше до девето коляно и в БКП НЕ СЕ ПРИЕМАХА синове на врагове на НАРОДА
58
4
 
15
 
! Отговори
ТИКВАТА КОМУНИСТ преди 5 години
ЦАЧЕВА партиен секретар, ЦВЪКО баща в ДС, той шофьор в ДС, СПАС ГЪРНЕТО- ПОЕТ КОМУНИСТ, Агент НИКОЛАЙ пръв ГЕРБЕРУНДИЙ. И ако тези краякат за БЕЛЕНЕ и СКРАВЕНА ... КОЙ би им повярвал. Че те са УТАЙКАТА на БКП, кариеристи за които идеите нямат значение. Важното е апартаментите, паричките в ПАНАМА, нали другарю Борисов.