Борисов за Буров: Той пръв прозира, че бъдещето на България е Европа!

В ЕП в Брюксел бе открито пространство, наречено на българския държавник
Обновена: 21 мар 2019 15:06 | 21 мар 2019 15:00, Елка Василева
143
Борисов за Буров: Той пръв прозира, че бъдещето на България е Европа!
Снимка: МС

Една историческа несправедливост беше изтрита. Атанас Буров пръв прозира, че нашето място е в Европа, заяви премиерът Бойко Борисов в Европейския парламент в Брюксел. Там за първи път бе открито пространство, което ще носи името на български държавник – Атанас Буров. Бяха открити  бронзов бюст и мраморна плоча на негово име.

"Буров пръв прозира, че бъдещето на България е Европа. Той е личен приятел с посланика на СССР, защото знае, че нашето геостратегическо място е такова, че и с великата сила Русия не трябва да се караме, а да бъдем в добри прагматични отношения, но нашата пъпна връв трябва да бъде Европа - така, както е днес“, посочи премиерът.

„Разделението в България продължава - тези, които приложиха геноцида срещу българския народ и изтребиха цялата интелигенция 1944-1945 г. по лагерите в Белене, Скравена, Ловеч, ги няма и днес“, отбеляза Борисов по повод отсъствието от церемонията на евродепутати от БСП.

„Сиреч никой не иска да се помирява. Техните деца и синове напъват да дойдат като троянски коне в ЕП и към ден-днешен“, допълни Борисов.

„Забравихме ли колко семейства бяха унищожени и че живеехме в страх? Те живееха на "Оборище" и "Позитано". В село Банкя ни казваха, че английски не трябва да се учи, а партийният секретар - още е жив и здрав, Радев, казваше, че двигателят на Мерцедес не е добър", заяви премиерът.

„БСП не се е отказала от името си и историята си“, каза той.

В церемонията участваха и председателят на ЕП Антонио Таяни, председателят на групата на Европейската народна партия Манфред Вебер и евродепутатът Андрей Ковачев. 

Таяни определи Буров като един от най-важните български политици, една от ключовите български политически фигури, с водеща роля в утвърждаването на страната ни в региона. Буров винаги действаше в интерес на своята държава и на Европа, той бе човеколюбец, защитник на демокрацията и противник на тоталитаризма, добави председателят на ЕП.

Вебер посочи, че Буров се е борил за свободна и демократична Европа. Днес си спомняме, че сме наследници на силни личности, създали днешна Европа, каза той. Вебер постави Буров редом до Конрад Аденауер и Робер Шуман.

Ковачев коментира, че с днешната церемония се извършва малка справедливост спрямо поколения българи, искали България да бъде част от семейството на свободните и демократични европейски държави, откъснати за десетилетия от тоталитарния режим.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


143
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
117
3
 
1
 
! Отговори
Червените са лайна преди 5 години
И преди и сегаПарите на Запад, децата на Запада Само гъзоветеИм обърнати към масква
116
3
 
1
 
! Отговори
Сата Н. преди 5 години
Няма нормален човек, който уважава комунистите. Буров ги е четкал, защото е бил под тяхна власт - интерниран и под надзора на Топалов-Памукчиев.
115
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
O, не, не искам пожарникаря да споменава и Буров, това доживяхме боже опази ....
114
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Има само едно смущаващо обстоятелство - " Всяка цивилизация започва с Теокрация и завършва с Демокрация " , т.е. Бъдещето на България са самите българи .
113
2
 
7
 
! Отговори
Скептик преди 5 години
То сега "цялата интелигенция" - кметове, банкери, прокурори, съдии, депутати, полицаи са свързани в мафиотско източване на средства от ЕС и от БГ. Само с народен съд можем да ги махнем.
112
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 126Той и Соломон Паси беше министър на външните работи, но само лоши неща е причинил на България!Това не е критерий!Разбира се, Буров няма толкова отрицателна роля в БГ-история, но Паси ще остане в нея като един от най-вредните елементи!
111
3
 
2
 
! Отговори
* преди 5 години
Голям прозорливец тоз Буров. Колкото Борисов прозря на 10 ноември 89, че ще стане пръв антикомунист.
110
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Буров е бил два пъти министър, тпчо. Министър на външните работи.
109
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Буров е спорна личност, според мен има много по-заслужили българи от него, които заслужават паметници!!Но нали Буров е банкер, а сега е времето на финансовия капитал!Нищо случайно няма!!!
108
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Забравихме ли колко семейства бяха унищожени и че живеехме в страх? Те живееха на "Оборище" и "Позитано". Ей мъстийо ! Цинично лицемерна ! Питай съджука и цецо .
107
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Коя е тая интелигенция бе амджик оолосу ! Кой ! Кажи ми някой интелектуалец създаден от 90 та насам ? Всички са настоящи са се изградили през комунизма
106
5
 
7
 
! Отговори
българин преди 5 години
В Европа ДА! Но не и с НАТО! Срам и позор е.Един континент.Да "пази" друг! -:)
105
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
пак неверно заглавиеами тя българия по рождение си е в европа бре евроатлантициче сте про-дажни и алчни знаем ама че и сте неграмотни сега го разбираме
104
5
 
11
 
! Отговори
Стана ми смешно преди 5 години
До Анонимен 118Бащата на Кенеди (дето го застреляха) е евреин, един от най-гилемите спекулатори на борсата - завлякал парите на милиони Американци, ощелял след "краха" 1929-31та: веднъж го поканили да открие някакав хотел, Кенеди старши наместо да отреже лентата я намотал внимателно и я прибрал в джоба си - на изумените наоколо казал "може да потрябва за нещо"
103
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Абе, пичове, къде още има рентички за рязане, бе! И реч ще ви произнеса, и за Станишев, и за Орешарски, и за "Позитано"... Само кажете, къде има лентички за рязане, че пак ме засърбяха ръцете! :)
102
4
 
14
 
! Отговори
юдо-масонската преди 5 години
върхушка се опитва да пренапише историята и да изкара Буров толерастБуров е извършлав неща в полза и на Русия и на Германия - истината е че винаги е гледал интереса на България а не е бил марионетка като сегашните ни политици без разлика от коя партия са и без разлика от произхода им в юдо-масонската банда на Соломон Паси мнозинството са българи - предатела нямя раса, партииност и националност !!!
101
3
 
8
 
! Отговори
виж пич преди 5 години
До СтратегМаиката на Хитлер е незаконно дете което се е родило докато бабата на хитлер е била слугиня при едно еврейско семейство - Хитлер по всяка вероятност е 1/4 евреин което по еврейските стандарти го прави евреин Буров както казах е спорна личност - ако не му е пукало за България лесно е можел да избяга на запад - пари не са му липсвали, вместо това остава в България и получава 20 години затвор за анти комунистическа дейност
100
5
 
4
 
! Отговори
Стратег преди 5 години
До Буров еАааааааааа, майка му е била еврейка;))) Нъл тъй? Дай да си говорим, вашите величия, дори не са Българи. По еврейските закони, той си е чист евреин. Сега, че се правил на велик по велик по време на Чаталджанското сражение, то е по-скоро акт да се впише в редиците на героите с цел. Евреите правят всичко с цел.
99
2
 
5
 
! Отговори
Троцки преди 5 години
До СтратегВъзможно ли е да си толкава невеж. Преди да пишеш прочети за Буров.
98
1
 
11
 
! Отговори
Буров е преди 5 години
До Стратегдоста спорна личност пич,един факт за нвего който говори доста споед мен - през воината 1912 Буров, който по това време е депутат в народното събрания се записва доброволец и отива на фронта, където е ранен мислиш ли че някой от сегашните нишожества в парламента би направил нещо подобномайка му е била еврейка, Народния съд го осъжда на 1 година затвор - след това Буров се замесва в нелегална борба срещу партията, а е можел да вдиген гълабите на запад като токова много бивши