ЕНП замрази членството на унгарската партия ФИДЕС

Орбан: Няма да променя политиката и политическия си подход
21 мар 2019 08:45, Елка Василева
52
ЕНП замрази членството на унгарската партия ФИДЕС
Виктор Орбан. Снимка: Reuters

Европейската народна партия (ЕНП) замрази за неопределен срок членството на унгарската партия ФИДЕС. Това съобщи председателят на ЕНП Жозеф Дол.

Решението е било прието със 190 гласа "за" срещу три "против". По силата на това решение ФИДЕС няма да участва в партийните заседания, няма да има право на глас и няма да може да излъчва кандидати за партийни постове.

Председателят на парламентарната група на ЕНП в Европейския парламент Манфред Вебер уточни, че на заседанието на държавните и правителствените ръководители от ЕНП в четвъртък унгарският премиер Виктор Орбан няма да има право да присъства. ЕНП ще създаде комисия, която да наблюдава дейността на ФИДЕС и да препоръча по-нататъшни стъпки.

По думите на Вебер преговорите с партията на унгарския премиер са били честни и открити, но продължаването им е било невъзможно. Той уточни, че "има надежда за бъдещето", особено по въпроса със съдбата на Централноевропейския университет в Будапеща. Вебер отбеляза, че членството в ЕНП е свързано със споделянето на общи ценности. По неговите думи поведението на ФИДЕС напоследък няма нищо общо с програмата на ЕНП.

Още по темата

Вебер заяви, че чл.7 от договора за ЕС - лишаване от право на глас в общностните институции при липса на законност - не е достатъчен. Той настоя занапред ЕС да обвързва спазването на върховенството на закона с отпускането на средства от общностния бюджет заради "днешната европейска действителност".

На последвала пресконференция Орбан съобщи, че е бил готов да напусне ЕНП, но остава и ще подкрепя Вебер като кандидат на ЕНП за следващ председател на Европейската комисия. Той отрече да е водил кампания срещу настоящия председател на комисията Жан-Клод Юнкер. Орбан добави, че очаква докладът на комисията на ЕНП за дейността на ФИДЕС да бъде готов след изборите за евродепутати. Според него изводите в доклада ще бъдат положителни.

Съперниците ни не биха могли да получат по-голям подарък. Основният въпрос беше дали можем да победим социалистите и да останем най-голямата група в ЕП, коментира той.

Няма да променя политиката и политическия си подход. Полските и унгарските представители в ЕНП оставаме зад европейските ценности, но сме срещу миграцията и за защита на християнските ценности, обобщи Орбан, цитиран от БТА.
 


52
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вива Орбан!
43
0
 
2
 
! Отговори
тя преди 1 година
Защо от ЕНП се плашат от различно мнение ! Няма никаква свобода ! Хванати сме за гърлото от източния блок и ха гъгнеш , ха санкции ! Простотия до шия !
42
1
 
1
 
! Отговори
Скоро преди 1 година
До Мда: Абсолютно! Сорос е илюминат и целта им е да промият Европа и да я ислямизират.. На мен ми е много интересно друго защо Католическата църква мълчи по въпроса с Ислямизацията в Европа? Защо не брани така яростно вярата като в средновековието където изби 20 милиона интелигенция и истински духовници?
41
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Как Европейска Народна Партия и част от нея ФИДЕС най-добре се справя как Народна партия с народната си политика и програмата за народа си,те пък взели,че замразили членството й,ще плаща,а ще няма право на глас,без да гледат и огледат неоправията на други що се пъчат за таквиз в програмите си и политиките си народни,уж за народа,а тесни,че още се цепят на леви и десни,червени и сини по спектър,а ако се подредят по спектър от миналото как се развило народните партии са в самия център,а не десни.
40
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ФИДЕС защо не се присъедини към блока на Европейските консерватори, където си й е мястото?
39
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
СЛЕД ОРБАН ПОЗНАЙТЕ,КОЙ СЛЕДВА?
38
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен

До 34
Човекът спасява страната си. Защо смяташ, че всички, подобно на нас трябва да свалят гащите си?
37
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ДО 34ИСТИНСКИ ДУМИ, БРАВО ЗА ТОВА,КОЕТО НАПИСА!
36
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 34 Анонимен
ежедневното дрогиране е изгладило мозъчните ти гънки другарю Гендар Сороски
35
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тук няма да прочетете новината, че Турски Поток е вече на сушата на турска територия и се свръзва към турската газова мрежа
34
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Руската гнидa Орбан и партията му Фидес изхраваща се с рубли ги вкараха в европейския фризер. Сега кой ще руши ЕНП и ЕС? Може би Бойко ще натоварят с тая отговорна антиевропейска задача от Москва. Само че Бойко е много страхлив, страх го е от студа страх го е от замразяването както на членството така и на еврофондовете. Нали знаете че който плаща той поръчва музиката, само че оркестъра на Орбан е застанал на грешнния площад, изгониха да свири на Червения площад където му е мястото.
33
9
 
6
 
! Отговори
АнонимеН преди 1 година
КОЙТО Е С КОМУНИСТИЧЕСКА РУСИЯ Е ВРАГ НА ЧОВЕЧЕСТВОТО И СЛУЖИ НА ДЯВОЛА!!!
32
10
 
4
 
! Отговори
niki преди 1 година
Унгарския Бойко, какво толкова му харесвате не разбирам. Същия мазен лъжец, същите похвати, същата липса на топки в реалния живот, а на приказки е повече супермен и от наш Боко...
31
5
 
3
 
! Отговори
Орбане преди 1 година
Добре ти я вкараха тая кубинка в зъбите. Сега помълчи малко. Всъщност не се обаждай повече.
30
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Мда 28
Ха-ха-ха.........как на "КОГО СЛУЖИ енп"........на меките китки, на КОГО другиго!!!! Хи-хи-хи-хи.......и тия тръгнали да се дръвчат на руската армия!!!! Боже, Боже...........я по-добре да свалят ДОБРОВОЛНО чоропогащниците......
29
1
 
5
 
! Отговори
Любопитен преди 1 година
До Анонимен
Да не би Заев да е българолюбец?Ако е такъв,старателно го прикрива с гадни номера...
28
1
 
25
 
! Отговори
Мда преди 1 година
Оказва се,че най-големия проблем за ЕНП е отношението на Орбан към имиграцията и Сорос-две доказано вредни за Европа неща!Пита се в задачката-на кого аджеба служи ЕНП,щом това им са приоритетите?????
27
17
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
да припомня на хората - не се връзвайте на руските хибридчици, които възхваляват мекерето на путин! той укрива в момента българомразеца груевски от справедлив процес в братска македония!
26
4
 
8
 
! Отговори
Ха-ха преди 1 година
До Анонимен
"Орбан отива в ПЕС,където му е мястото!"
Знаеш ли въобще какво е ПЕС-тия са по-големи джендъри и от ЕНП.
25
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ОРБАН ОТИВА В ПЕС,КЪДЕТО МУ Е МЯСТОТО!