ЕНП замрази членството на унгарската партия ФИДЕС

Орбан: Няма да променя политиката и политическия си подход
21 мар 2019 08:45, Елка Василева
52
ЕНП замрази членството на унгарската партия ФИДЕС
Виктор Орбан. Снимка: Reuters

Европейската народна партия (ЕНП) замрази за неопределен срок членството на унгарската партия ФИДЕС. Това съобщи председателят на ЕНП Жозеф Дол.

Решението е било прието със 190 гласа "за" срещу три "против". По силата на това решение ФИДЕС няма да участва в партийните заседания, няма да има право на глас и няма да може да излъчва кандидати за партийни постове.

Председателят на парламентарната група на ЕНП в Европейския парламент Манфред Вебер уточни, че на заседанието на държавните и правителствените ръководители от ЕНП в четвъртък унгарският премиер Виктор Орбан няма да има право да присъства. ЕНП ще създаде комисия, която да наблюдава дейността на ФИДЕС и да препоръча по-нататъшни стъпки.

По думите на Вебер преговорите с партията на унгарския премиер са били честни и открити, но продължаването им е било невъзможно. Той уточни, че "има надежда за бъдещето", особено по въпроса със съдбата на Централноевропейския университет в Будапеща. Вебер отбеляза, че членството в ЕНП е свързано със споделянето на общи ценности. По неговите думи поведението на ФИДЕС напоследък няма нищо общо с програмата на ЕНП.

Още по темата

Вебер заяви, че чл.7 от договора за ЕС - лишаване от право на глас в общностните институции при липса на законност - не е достатъчен. Той настоя занапред ЕС да обвързва спазването на върховенството на закона с отпускането на средства от общностния бюджет заради "днешната европейска действителност".

На последвала пресконференция Орбан съобщи, че е бил готов да напусне ЕНП, но остава и ще подкрепя Вебер като кандидат на ЕНП за следващ председател на Европейската комисия. Той отрече да е водил кампания срещу настоящия председател на комисията Жан-Клод Юнкер. Орбан добави, че очаква докладът на комисията на ЕНП за дейността на ФИДЕС да бъде готов след изборите за евродепутати. Според него изводите в доклада ще бъдат положителни.

Съперниците ни не биха могли да получат по-голям подарък. Основният въпрос беше дали можем да победим социалистите и да останем най-голямата група в ЕП, коментира той.

Няма да променя политиката и политическия си подход. Полските и унгарските представители в ЕНП оставаме зад европейските ценности, но сме срещу миграцията и за защита на християнските ценности, обобщи Орбан, цитиран от БТА.
 


52
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
ааоааха ха ха ха аааххх ! Каква диктатура само ! Какво беше това евроатлантическа демокрация , че нещо не схващам ? При демокрацията няма ли всеки свободно мнение или трлябва да се подчинява на някакви измислени правила на малка група избрана незнайно от кого ? И забележете какво казва тоя Вебер .Щяло да има напредък за университета на сорос в унгария. Ето кой финансира тази жендипартия ЕНП.
23
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Любопитен
Баце е главувал, както са му наредили...
22
2
 
13
 
! Отговори
А бе преди 3 месеца
Хайде да се разберем-имиграционното нашествие нещо добро ли е?Щото ако ония джендъри смятат така-айде нема нужда!
21
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Гледна точка
къде я видя таз демократична организация? евро*ейският съюз е по-скоро тоталитарно-комунистически.
20
1
 
13
 
! Отговори
Любопитен преди 3 месеца
А Баце как е гласувал?Едва ли за Орбан....
19
15
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Орбан и Унгария вън от ЕС ВЪН!
Да правят съюз с GB те сега се чудят какво да правят!
18
1
 
22
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 3 месеца
Браво Орбан ти показа какъв трябва да е всеки държавник да мисли за интересите на собственият си народ , не на началниците от Брюксел. Я вземи напусни ЕС да видиш как ще почнат да ти се молят да останеш, защото няма да има кой да им внася за чиновниците.Ти си политик за пример не като наш Баце да обича само да го потупват по рамото и да не му пука за хората.
17
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Нормално е при демокрацият тези които не са съгласни и имат друго мнение да бъдат стигматизирани и изхвърляни зад борда.
16
3
 
8
 
! Отговори
Гледна точка преди 3 месеца
Орбан трябва да бъде заменен от партийно послушен след няколкомесечни протесто щедро финансирани от джоба на европейските данъкоплатци

Това да не ти е пазара в Обеля?

Има толкова много други партии като не му отърва на Орбан да напуска и ЕНП и ЕС, никой не го задържа. За това е СЪЮЗ, защото има СПОДЕЛЕНИ ценности!
Ако някоя държава изповядва фашизъм има ли място в демократична организация?
15
1
 
10
 
! Отговори
Морски преди 3 месеца
ГЕРБ не са и фирма,ГЕРБ са Мафия.
14
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
а, кво стана с демокрацията? Кво ще излезе сега, че Орбан и партията му са фалшифицирали изборите, наложили са цензура, военен диктат. Орбан трябва да бъде заменен от партийно послушен дж**ър след няколкомесечни протесто щедро финансирани от джоба на европейските данъкоплатци?
13
3
 
15
 
! Отговори
Морски преди 3 месеца
Малко са истинските политици като Орбан.
12
2
 
16
 
! Отговори
Морски преди 3 месеца
ЕНП както и целия ЕС за създадени с цел подтискане и погубване на народите.
11
9
 
5
 
! Отговори
Гледна точка преди 3 месеца
На последвала пресконференция Орбан съобщи, че е бил готов да напусне ЕНП, но остава и ще подкрепя Вебер като кандидат на ЕНП

Орбан и той като Сидера и Марешки е голяма политическа про.ту.ка. Вчера каза, че ако му замразят членството ще напусне ЕНП и се подхилкваше ехидно, а сега щял да подкрепя Вебер. Вебер е най - безкомпромисният политик в ЕС - това на Орбан не му ли беше ясно!?
10
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Като заговорят за християнски ценности хора в действията, на които няма нищо християнско е лицемерие
9
3
 
0
 
! Отговори
Вуте преди 3 месеца
Нишо Ве барато,тамън ша мисли,че е чужда...
8
6
 
22
 
! Отговори
Случаен минувач преди 3 месеца
Харесвам Виктор Орбан! Човекът показва, че има топки. Той никога няма да признае третия пол, няма да допусне всякаква *** да влиза свободно в държавата му. Кога у нас такъв управник, кога?
7
17
 
4
 
! Отговори
точно така преди 3 месеца
До Вуте

Орбан има голям проблем!Да не му изтръпне ръката от голямото местене!:)))
6
3
 
16
 
! Отговори
баба мара преди 3 месеца
орбан ще си разплете чорапите енп наи крад=ливата парите отиват за германия и
за франция за останалите трохите от масата
5
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Герб не са партия. Те са фирма!