Проевропейските партии: Замразяването на Орбан е трик

Социалисти, либерали и зелени критикуваха решението на ЕНП
21 мар 2019 12:12, Йовка Димитрова
25
Проевропейските партии: Замразяването на Орбан е трик
Виктор Орбан. Снимка: БТА

Най-големите проевропейски партии в ЕС критикуваха решението на ЕНП да замрази временно вместо да изключи партията на унгарския премиер Виктор Орбан ФИДЕС.

Социалистите, либералите и зелените коментираха като половинчато и слабо решението, което предвижда временно отнемане на правото на глас, участието в срещите на ЕНП и издигането на членове на ФИДЕС на партийни постове в европейската християндемократическата партия.

Трите политически семейства са най-големите проевропейски сили и предвид очакванията ЕНП и социалистите да загубят представителност в следващия Европейски парламент, естествени потенциални съюзници на десноцентристите.

Още по темата

Лидерът на либералите в Европарламента Ги Верхофстат нарече решението на ЕНП “политически трик, който е срам за Европа”. Според него половинчатата мярка показва, че “ЕНП винаги ще поставя парламентарните си членове пред европейските интереси”.

Верхофстат намира ограниченията, наложени на ФИДЕС, за твърде ограничени и показващи, че “ЕНП не се интересува от върховенството на правото, демократичните принципи и независимостта на съдебната власт и медиите, а само от себе си”.

Разочарование изрази и лидерът на социалистите в Европарламента Удо Булман. Според него действието срещу ФИДЕС е закъсняло и показва, че “орбанизацията” на ЕНП е твърде напреднала и ще е трудно да бъде изкоренена.

Неговият съпартиец Ищван Уихей добавя, то не решава проблема и че докато партията не бъде изключена от ЕНП, “както ЕС, така и най-голямото европейско партийно семейство ще бъдат заложници на мръсните политически игри на Орбан и неговите последователи”.

За европейските Зелени замразяването на членството на ФИДЕС е печелене на време преди европейските избори.

“Защитата на върховенството на правото и европейските демократични ценности не могат да бъдат компрометирани чрез политически трикове”, заяви съпредседателката на групата в Европарламента Ска Келер.

Вторият съпредседател на Зелените Филип Ламберт смята, че е срамота, че ЕНП се е задействала, едва когато нейни членове са били сложени на плакати, а не когато са били затваряни вестници и университети и съдии са замествани с партийни назначения.

ЕНП реши в сряда временно да замрази членството на партията на Виктор Орбан, докато комисия от мъдреци начело с бившия белгийски премиер и председател на Съвета на ЕС Херман ван Ромпой оцени обвиненията срещу ФИДЕС за отклоняване от принципите на християндемокрацията. Срок за доклада на мъдреците не беше поставен. Това стана възможно, след като 13 партии, членуващи в ЕНП, настояха да се разгледа положението на унгарската управляваща партия в политическото семейство. Те бяха подтикнати от кампанията на Орбан, на която членуващият в ЕНП председател на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер бе сложен на плакати по унгарските улици заедно с американския финансист Джордж Сорос като привърженици на миграцията, на която унгарският премиер е категоричен противник.


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
5
 
8
 
! Отговори
СТИГА ЛЪЖИ преди 1 месец
Не симпатизирам на Орбан но не съм и от враговете му

Обаче Д.Сорос и С"оросоидите унищожиха свободата и демокрацията по цялата планета а ползите от техните фондации са нулеви

Австралиеца БРЕНДЪН ТАРАНТ няма нищо общо с държавата Нова Зенландия освен това е бивш австралийски комунист,по-късно става австралийски НЕОЛИБЕРАЛ то ест *** то ест близнак на известния у нас австралиец Джон Пол Фрийкок-Фрииман

Брендън Тарант е терорист-с"оросоид като причината е 11 септември 2001

Позор за запада
2
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"решението, което предвижда временно отнемане на правото на глас, участието в срещите на ЕНП и издигането на членове на ФИДЕС на партийни постове в европейската християндемократическата партия."

"Демокрация" по европейски. А в европарламента е още по-голяма порнография.
1
2
 
27
 
! Отговори
бай Пешо преди 1 месец
Орбан трябва да е президент на ЕС!