Спорни реформи: Деветте години власт на Орбан в Унгария

През последните години той взима нови и нови противоречиви мерки
21 мар 2019 22:00, Елка Василева
104
 Спорни реформи: Деветте години власт на Орбан в Унгария
Виктор Орбан. Снимка: архив, Reuters

Унгарският премиер Виктор Орбан - националист и консерватор, чиято партия ФИДЕС е със замразено членство в дясната Европейската народна партия (ЕНП) заради провокациите му срещу Брюксел, взема през последните години нови и нови противоречиви мерки. Те бяха посрещнати с безпрецедентно неодобрение от Европейския парламент, който през септември заяви, че се погазват "ценностите" на ЕС, пише Франс прес.

Американският мозъчен център "Фрийдъм хаус" впрочем определи неотдавна Унгария като единствената само "частично свободна" страна от ЕС с оглед "многократните атаки" срещу "опозицията, медиите, религиозните групи, неправителствените организации, съдилищата, кандидатите за убежище и частния сектор".

Нарушаване на баланса на властите

Завърнал се на власт през 2010 г., Орбан се залови с мащабно преразглеждане на конституцията, увековечило в нея ценности като "християнството" и "традиционното семейство".

Още по темата

Реформата засилва влиянието на правителството върху правосъдието и циментира властта на партията му ФИДЕС над институциите и медиите, повечето контролирани от близки до него хора. Правата на Конституционния съд бяха ограничени, а тази зима се появиха и специални съдилища за деликатни въпроси като обществените поръчки и спорните въпроси, свързани с избори. Това подхрани страховете от нови посегателства върху независимостта на правосъдието.

Избори по поръчка

Освен това Орбан наложи гласуване в един тур, като по-голямата част от депутатите се избират на мажоритарен принцип. Това облагодетелства неговата партия при липса на единни кандидати на опозицията.

Съчетани с отслабването на медийния плурализъм, "враждебната и сплашваща риторика" и "прекомерните" разходи на кабинета за предизборни кампании, тези мерки създават "неблагоприятен климат" за справедливи избори, сочат оценки на Европейския парламент.

С резултат от 49,3 на сто във вота за Държавното събрание (парламента) през април 2018 г. Орбан спечели квалифицирано мнозинство от две трети, което му даде възможност да продължи институционалните си реформи.

Корупция

"Сериозни нарушения" и "конфликти на интереси" в процедурите за възлагане на обществени поръчки, изкуствено раздути бюджети, преференции за хора, близки до властта - много са обвиненията във връзка с управлението на държавните средства в тази страна, в която 4,4 на сто от БВП идват от европейските структурни фондове, а корупцията е широко разпространена.

Университети и НПО на прицела на властта

С натиска и разнообразните ограничения, наложени на висшето образование, Унгария се опълчва "срещу правото на академична свобода", заяви Европейският парламент.

Обект на особено силни атаки, Централноевропейският университет, създаден от американския финансист Джордж Сорос и мразен от Орбан, заяви, че миналата година е бил принуден да премести повечето си програми във Виена. Говорейки за опасенията си, ЕНП подчертава, че се тревожи за съдбата на този университет.

Наричани от властта "чуждестранни агенти", правозащитните НПО, бранещи по-специално мигрантите, бяха същевременно обложени със специални данъци и задължени да се впишат в специален регистър. Подпомагането на мигранти може да бъде наказано с лишаване от свобода.

Малтретиране на мигранти и клошари

"Автоматично поставяне под стража" на кандидатите за убежище, възможност за безсрочни арести, побои в полицията - Европарламентът заяви, че действията на Унгария спрямо мигрантите са в противоречие със законите на ЕС. Както и отказът на Будапеща да изпълнява квотите за приемане на мигранти, определени от общността.

Страната бе заклеймена и заради отношението към ромското си малцинство, а също така по повод забраната бездомници да спят по улиците и да влизат в някои публични пространства.

Кампания срещу ЕС

Ето капката, заради която според ЕНП е преляла чашата: въпреки че Унгария е сред основните получатели на европейски фондове, Будапеща лансира през февруари мащабна кампания срещу Европейската комисия, като я обвини, че заедно със Сорос насърчава миграцията.

Специални критики бяха отправени срещу шефа на европейската изпълнителна власт Жан-Клод Юнкер - виден член на ЕНП. Европейската народна партия осъди тази "кампания с фейк новини", настоя Унгария да я спре и да поднесе извинения. Но поднесените от Орбан извинения бяха частични и сметнати за "недостатъчни".
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


104
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
3
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ИЗВОДЪТ Е СЛЕДНИЯ:АКО НЕ СЛУШАШ ТИЯ ОТ БРЮКСЕЛ ЩЕ ТИ ИЗКАРАТ КАТО ОБРАН, ЕРДОГАН И Т.Н. ТОВА Е! АКО НЕ ИМ СЛУШАШ ЗАПЛАШВАТ ТЕ))ЛЕКА НОЩ
19
15
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Като ги гледам някои коментари тука, оставам с впечатлението, че тоя Сорос, сън не го лови човека... Денонощно мисли как да напакости на добрата Унгария и на още по-добрата България. Планове му се въртят в главата, за друго не мисли, даже не му остава време да се нахрани като нормалните хора...===МААААНИ НАПРАВО ПРИ ПАТ КВАТНЕ ЗНАЯТ КЪДЕ ИМ Е ИНТЕРЕСА, НЕ ЗНАЯТ ЧЕ БЪЛГАРИЯ Е В ЕВРОПАТИПИЧНА РУСУФИЛЩИНА,,,,
18
12
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Като ги гледам някои коментари тука, оставам с впечатлението, че тоя Сорос, сън не го лови човека... Денонощно мисли как да напакости на добрата Унгария и на още по-добрата България. Планове му се въртят в главата, за друго не мисли, даже не му остава време да се нахрани като нормалните хора...
17
13
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ФИДЕС Е ЗАМРАЗЕНА СЪС 190 ГЛАСА "ЗА"И......3 "ПРОТИВ"13 ПАРТИИ9 ДЪРЖАВИ;зАПАДА ПОЗНАВА ФАШИСТИТЕ
16
18
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
въпреки че Унгария е сред основните получатели на европейски фондове, Будапеща лансира през февруари мащабна кампания срещу Европейската комисия, като я обвини, че заедно със Сорос насърчава миграцията.---СМЕХОТВОРНИЯ ФАШИСТ СЕ ОПИТА ДА МЕНТИ И ГО ЗАКОВАХА...
15
13
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Орбан си отива. Народът на Унгария е срещу него и скоро ще го свали от власт.Така ще стане с всички слуги на Русия в Европа...---КВО НЕ ВИ ХАРЕСВА БЕ РУСУФИЛИФАШО ОРБАН ГО ЗАМРАЗИХА ДОКАТО СЕ ОПРАВИ;СПРЕ ДА БЪДЕ ФАШИСТ, ДИКТАТОР И РУСКИ СИМПАТИЗАНТФАКТ
14
15
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Унгария изостана с 15 години благодарение на него. Вие кво сте видели от Унгария, като сте ходили само в Будапеща? Никой не го иска там този.
13
3
 
49
 
! Отговори
Ясен преди 5 години
Брутално е как агента Николай от 6то на ДС, който сега е пристанал на герберите, постоянно сравнява Тиквуна с Орбан. Ало, това е толкова абсурдно, че даже не е смешно.
12
15
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
унгарския бай *** който много лесно манипулира простоватите чрез не съществуващи опасности от преминаващи транзит бежанци най после започна да получава това което заслужава а то е това което той сам си изпроси и то е самоизолация бавна еднопосочна до като най накрая бъде сменен от вътре===ПА ТОЧНО ТАКА Е....+ ЦЪКАЙТЕОРБАН Е ФАШИСТ ЩОТО Е ФАШИСТ
11
15
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Членството на фашагата е замразено---Това е чудесно
10
6
 
53
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Какво е като пътник, като последните три избори печели с две трети мнозинство? Знаеш ли според социологическите проучвания за следващите избори с колко води пред втората партия? С между 30-40 процента!
9
22
 
39
 
! Отговори
АнонимеН преди 5 години
НЕ САМО ПРИЛИЧА НО ИМА И ИЗЛЪЧВАНЕТО НА ДЕМОН!СЛУГА НА САТАНАТА
8
9
 
52
 
! Отговори
Край преди 5 години
Само да ви кажа че в Будапеща няма НИТО един просяк и не можеш да видиш клошар да рови в кофите. Където има МАЖОРИТАРНИ избори има ЛИДЕРИ където не -има чиновници от меркелски тип.
7
23
 
36
 
! Отговори
бай ганю преди 5 години
унгарския бай *** който много лесно манипулира простоватите чрез не съществуващи опасности от преминаващи транзит бежанци най после започна да получава това което заслужава а то е това което той сам си изпроси и то е самоизолация бавна еднопосочна до като най накрая бъде сменен от вътре
6
29
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ББ е българският Орбан
5
26
 
41
 
! Отговори
Орбан е пътник преди 5 години
Орбан си отива. Народът на Унгария е срещу него и скоро ще го свали от власт.Така ще стане с всички слуги на Русия в Европа...
4
3
 
59
 
! Отговори
Ха-ха преди 5 години
Франс прес-близначето на Дойче веле...Ясна работа-да има чалъм,ще удавят Орбан в плюнки.Обаче и дума не се обелва,що не питат унгарците какво мислят за Орбан!Щото ако те не го искат-няма да устиска дълго!Ама явно не е така.Ако евро-джендърите искат да направят пробив в Унгария,просто не трябва да отварят дума за мигранти и Сорос там,щото предварително ще загубят битката!А самият Орбан не е против Европа,той е против това в което я превръщат!
3
2
 
66
 
! Отговори
Православен преди 5 години
Само това цитирам от нещата на Орбан които направи да видим колко е спорен за Унгарците : В Унгария за трето дете, ако имаш и се осигуряваш, разбира се не трябва само да си като кокошка да снасяш, трябва и да работиш, получаваш 33 000 евро подарък от държавата, безвъзмездно, веднага, плюс още 33 000 евро нисколихвен кредит от 2,5% за срок от 25
2
2
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А деветте години на Бойко Три по-добри ли са?
1
1
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Няма база са сравнение с 9-те години на нашия ***. Слава на Сорос !