Спорни реформи: Деветте години власт на Орбан в Унгария

През последните години той взима нови и нови противоречиви мерки
21 мар 2019 22:00, Елка Василева
104
 Спорни реформи: Деветте години власт на Орбан в Унгария
Виктор Орбан. Снимка: архив, Reuters

Унгарският премиер Виктор Орбан - националист и консерватор, чиято партия ФИДЕС е със замразено членство в дясната Европейската народна партия (ЕНП) заради провокациите му срещу Брюксел, взема през последните години нови и нови противоречиви мерки. Те бяха посрещнати с безпрецедентно неодобрение от Европейския парламент, който през септември заяви, че се погазват "ценностите" на ЕС, пише Франс прес.

Американският мозъчен център "Фрийдъм хаус" впрочем определи неотдавна Унгария като единствената само "частично свободна" страна от ЕС с оглед "многократните атаки" срещу "опозицията, медиите, религиозните групи, неправителствените организации, съдилищата, кандидатите за убежище и частния сектор".

Нарушаване на баланса на властите

Завърнал се на власт през 2010 г., Орбан се залови с мащабно преразглеждане на конституцията, увековечило в нея ценности като "християнството" и "традиционното семейство".

Още по темата

Реформата засилва влиянието на правителството върху правосъдието и циментира властта на партията му ФИДЕС над институциите и медиите, повечето контролирани от близки до него хора. Правата на Конституционния съд бяха ограничени, а тази зима се появиха и специални съдилища за деликатни въпроси като обществените поръчки и спорните въпроси, свързани с избори. Това подхрани страховете от нови посегателства върху независимостта на правосъдието.

Избори по поръчка

Освен това Орбан наложи гласуване в един тур, като по-голямата част от депутатите се избират на мажоритарен принцип. Това облагодетелства неговата партия при липса на единни кандидати на опозицията.

Съчетани с отслабването на медийния плурализъм, "враждебната и сплашваща риторика" и "прекомерните" разходи на кабинета за предизборни кампании, тези мерки създават "неблагоприятен климат" за справедливи избори, сочат оценки на Европейския парламент.

С резултат от 49,3 на сто във вота за Държавното събрание (парламента) през април 2018 г. Орбан спечели квалифицирано мнозинство от две трети, което му даде възможност да продължи институционалните си реформи.

Корупция

"Сериозни нарушения" и "конфликти на интереси" в процедурите за възлагане на обществени поръчки, изкуствено раздути бюджети, преференции за хора, близки до властта - много са обвиненията във връзка с управлението на държавните средства в тази страна, в която 4,4 на сто от БВП идват от европейските структурни фондове, а корупцията е широко разпространена.

Университети и НПО на прицела на властта

С натиска и разнообразните ограничения, наложени на висшето образование, Унгария се опълчва "срещу правото на академична свобода", заяви Европейският парламент.

Обект на особено силни атаки, Централноевропейският университет, създаден от американския финансист Джордж Сорос и мразен от Орбан, заяви, че миналата година е бил принуден да премести повечето си програми във Виена. Говорейки за опасенията си, ЕНП подчертава, че се тревожи за съдбата на този университет.

Наричани от властта "чуждестранни агенти", правозащитните НПО, бранещи по-специално мигрантите, бяха същевременно обложени със специални данъци и задължени да се впишат в специален регистър. Подпомагането на мигранти може да бъде наказано с лишаване от свобода.

Малтретиране на мигранти и клошари

"Автоматично поставяне под стража" на кандидатите за убежище, възможност за безсрочни арести, побои в полицията - Европарламентът заяви, че действията на Унгария спрямо мигрантите са в противоречие със законите на ЕС. Както и отказът на Будапеща да изпълнява квотите за приемане на мигранти, определени от общността.

Страната бе заклеймена и заради отношението към ромското си малцинство, а също така по повод забраната бездомници да спят по улиците и да влизат в някои публични пространства.

Кампания срещу ЕС

Ето капката, заради която според ЕНП е преляла чашата: въпреки че Унгария е сред основните получатели на европейски фондове, Будапеща лансира през февруари мащабна кампания срещу Европейската комисия, като я обвини, че заедно със Сорос насърчава миграцията.

Специални критики бяха отправени срещу шефа на европейската изпълнителна власт Жан-Клод Юнкер - виден член на ЕНП. Европейската народна партия осъди тази "кампания с фейк новини", настоя Унгария да я спре и да поднесе извинения. Но поднесените от Орбан извинения бяха частични и сметнати за "недостатъчни".
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


104
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
80
0
 
32
 
! Отговори
Един преди 5 години
Удри, бай Орбане, по тая либeрална ...!
79
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Орбан е пич на място!Друго нямам какво повече да кажа за него!
78
1
 
32
 
! Отговори
Михал преди 5 години
До Анонимен 68 За тебе келепир няма. Дори 69 годишна стойностна жена няма дори да те погледне с този акъл който демонстрираш. Като обиждаш жените, означава, че не уважаваш майка си. Жената е свещена независимо на какво възраст е. *** е този, който гласува за ***. Много сте, но това не пречи да сте с изкривено мислене. Демокрацията е истинска, когато е власт на образованите. Сегашната демокрация е власт на тълпата, което я прави антипод на името си.
77
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Сата Н. "Хората не са зайци да ги храниш и чифтосваш."Или мисленето ти е деформирано или си неумел манипулатор. Животните и човека се размножават по един и същи начин. Разликата е, че човека е отговорен! Колкото по високо стои в интелектуално отношение, толкова по отговорно подхожда към бъдещето на поколенията си. Гледан от този аспект, проблема трябва да се решава интелектуално. Да не се позволява на интелектуално непълноценни индивиди, да имат повече деца от колкото могат да изгледат.
76
0
 
32
 
! Отговори
Славчев преди 5 години
До Сата Н. 64. Сорос не може да е диктатор, понеже няма политическа власт. Той е аморален индивид с много пари(с "недоказан" произход), корумпиран и корумпиращ елемент, който не трябва да излиза от затвора. Орбан има зад себе си властта, дадена му от унгарския народ и единствения насител на християнските и европейски ценности. В момента ЕС липсват християнски ценности, което означава, че има криза на ценностната система.
75
3
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не, не разводнявам нищо.Аз пишех по същество, докато малоумникът Присмехулник ме сравни с дявол, а себе си с Евангелист. После каза, че нищо не бил сравнявал. След малко пък каза, че да, сравнявал е и наистина се смята за Евангелист. Все едно слушам Бунджулов или Жан Виденов, марксистите заллухави...
74
3
 
41
 
! Отговори
до Сата Н. преди 5 години
Повече ... отколкото ми харесваПрав е колегата..Вие "прогресивните" освен да се гушкате по гарите с афганистанци и африканци ... разводнявате иначе интересни теми с мултикултурните си забежки.
73
5
 
32
 
! Отговори
Сата Н. преди 5 години
Сериозно ли?Досега колко от моите коментари сте прочели?
72
1
 
39
 
! Отговори
Присмехулник преди 5 години
започвате ужасно да разводнявате темата, госпожо ***-манипулаторе на "прогресивните" сили. тук не обсъждаме многониката ви личностна омраза (хейтърство) към нашия свят, а съвсем други неща.и да, щом така ви харесва, сравнявам това, което пиша с евангелие. нещо против свободата на словото, а толерантните?
71
4
 
35
 
! Отговори
до Сата Н. преди 5 години
Вашите коментари се открояват с несвързаност .. и интелектуална емболия...ако не друго - така човек по лесно ви различава
70
5
 
32
 
! Отговори
Сата Н. преди 5 години
Как да не е сеавнение, ти точно това каза:сата н. ме цитира като дявола евангелието Ако визираш мене като дявол, то своите глупости си сравнил с Евангелие. Или не можеш да съобразяваш и такива елементарни неща?
69
1
 
35
 
! Отговори
Присмехулник преди 5 години
това е израз, а не сравнение, госпожо манипулативен *** сата н. като: черен петък, бял ден... но не се притеснявайте, на вас няма да ви вземам пари за начални уроци от съжаление.
68
4
 
34
 
! Отговори
до Сата Н. преди 5 години
Вие с менталните проблеми ... пишете само през Уикенда ... или целоседмично??Специално вие/ти - навсякъде сте/си осмиван и подиграван.Вече знам защо
67
5
 
31
 
! Отговори
Сата Н. преди 5 години
Не се ли надценяваш, сравнявайки глупостите си с Евангелие?
66
1
 
37
 
! Отговори
Присмехулник преди 5 години
сата н. ме цитира като дявола евангелието, или като дойче веле фактите. нищо ново за троловете на левотроцкистките диктатори (мн.ч), които искат да изхвърлят орбан от енп и ес за да угодят на спонсора си - председател сорос (ед. ч.)после ми говорят и за борба с фейк нюз. смешно, нали.. хахахааа
65
4
 
35
 
! Отговори
До АНОНИМЕН 7 преди 5 години
До АнонименГрешиш. ББ е българският Пол Пот.
64
10
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
При раждането на първо дете погасяването на заема ще се отлага с три години, появата на второ дете ще означава опрощаване на 1/3 от заема, а при раждане на трето дете той ще отпада изцялоКакъв ми е келепира, че някаква *** кукувица ще се омъжи на 39 г и ще роди 3 късни деца, които ще имат същия дебилен манталитет като майка си? Човек, който до 40 не е създал семейство, а на 40 се жени само за помощи, какъв е?
63
6
 
35
 
! Отговори
бай ганю преди 5 години
страхотен реформатор лика прилика с бойко по отношение реформи все едно четем за страхотните положителни неща които се случват у нас ,на които може дори развита страна да завиди,направо ще им се вдигне стандарта на унгарците по високо от швейцарците както у нас се получи.със приуритетите си орбан е на прав път за повишаване качеството на живот сигурно западняците завиждат че орбан ще ги изпревари и за това му правят подсечка
62
11
 
32
 
! Отговори
Сата Н. преди 5 години
Всички схеми за увеличаване на раждаемостта водят до това, че се размножават повете хора, които иначе са непригодни генетически, физически или умствено и съответно дават дефектно поколение. Хората не са зайци да ги храниш и чифтосваш. Ако подхождаш като към зайци, трябва да почнеш да им избираш и назначаваш и партньорите.
61
2
 
44
 
! Отговори
равносметка преди 5 години
От мненията във форума около 90% са на страната на Орбан. Правете си заключения за настроенията на българите!