В Берлин се жалват: Посланикът на САЩ - комисар на окупационна сила

Той постоянно коментира германската политика и дори си позволява да поставя условия
Обновена: 21 мар 2019 20:37 | 21 мар 2019 20:30, Елка Василева
77
В Берлин се жалват: Посланикът на САЩ - комисар на окупационна сила
Ричард Гренел и Ангела Меркел. Снимка: архив, Reuters

Той не за първи път провокира, коментира и се разпорежда. Американският посланик в Берлин Ричард Гренел редовно създава скандали. Германските политици твърдят, че се държи като "комисар на окупационна сила".

Американският дипломат реагира доста остро на обявения от финансовия министър Олаф Шолц бюджет да отбрана. Съгласно проектобюджета делът на отбранителните разходи трябва да се повиши леко до 1,37 процента от БВП.

Средносрочното финансово планиране обаче предвижда до 2023 година спад в разходите за отбрана до 1,25 процента от БВП. И то въпреки че САЩ отдавна настояват Германия да се ангажира по-силно финансово в НАТО. "Страните-членки на НАТО ясно се задължиха да увеличат разходите си за отбрана на два процента до 2024 година, а не да ги намаляват", заяви Гренел за агенция ДПА.

Намеса във вътрешните работи на Германия

Много германски политици съзират в критиките на американския посланик намеса във вътрешните работи на Германия, пише Дойче веле. Зам.-председателят на партията на Свободните демократи (FDP) Волфганг Кубики дори настоява германският външен министър Хайко Маас незабавно да обяви Ричард Гренел за персона нон грата: „Когато един американски дипломат се държи като върховен комисар на окупационна сила, е редно да усети, че нашата толерантност има граници", заяви Кубики във вторник. Той допълни, че американският посланик нарушава Виенската конвенция, според която един посланик няма право да се меси във вътрешните работи на чужда държава.

Карстен Шнайдер от парламентарната фракция на германските социалдемократи също отхвърля критиките на американския посланик: "Това е тоталното падение на един дипломат. Всичко това напомня за поведението на хлапак", заяви Шнайдер.

Александър Добринт от ХCС заяви, че американското посолство няма право да дава никакви нареждания на управляващите в Германия: „В крайна сметка съставянето на държавния бюджет става въз основа на суверенно решение на Федерална република Германия и на германския Бундестаг. Германското правителство няма нужда от никакви съвети отвън", каза той още.

Постоянните провокации на един дипломат

Историята с американския дипломат си има и предистория. Откакто 52-годишният Гренел беше назначен за посланик в Германия, което стана през май 2018 година, той постоянно предизвиква скандали с това, че коментира германската политика и дори си позволява да поставя условия. Малко след встъпването си в длъжност той заяви, че германските фирми не бива да правят бизнес с Иран, след като САЩ  денонсираха ядреното споразумение с ислямската република.

През февруари 2019 години той отново предупреди Германия и другите европейски страна да не заобикалят американските санкции срещу режима на моллите в Техеран. Освен това Гренел предизвика удивление с думите си, че смята да подкрепя "другите консерватори в цяла Европа", което беше неприкрит намек в подкрепа на дяснопопулистките партии.

Гренел се намеси и по темата за изграждането на газопровода "Северен поток 2". Той заплаши със санкции участващите фирми, защото проектът поставял Украйна в неравностойно положение и засилвал опасността от руска интервенция. А само преди няколко дни посланик Гренел изпрати заплашително писмо до германския министър на икономиката Петер Алтмайер, в което обяви, че ще ограничи достъпа  на германските служби за сигурност до разузнавателни информации от САЩ, ако Германия допусне китайския концерн Хуауей до участие в търга за новата мобилна мрежа 5G.

Само Ангела Меркел успява да запази спокойствие

Една от малкото, които не коментират стила на американския посланик, е канцлерката Ангела Меркел. Затова пък тя коригира изявлението му по същество. Меркел се позова на факта, че Германия постоянно увеличава разходите за отбрана до предвидените за 2020 година 1,37%. Канцлерката подчерта и друго: данните от средносрочното финансово планиране не са показателни, „решаващи са реалните разходи. А те винаги са били повишавани", каза Меркел.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


77
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
62
0
 
1
 
! Отговори
USA преди 5 години
Немските палячовци вместо да благодарят на САЩ, че ги спаси от комунизъм вирнали носове и мрънкат. Свършиха авантите, от сега нататък ще си плащате. СП2 представлява опасност за сигурността на източноевропейците.God bless America!
61
0
 
1
 
! Отговори
БГ преди 5 години
Съжалявам ,Канцлеракт фройнде.
60
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ОЯДОХА СЕ КОМУНИСТИТЕ ОТ КРАЖБИ ИМ СЕ ВЪЗРОДИ ЧУВСТВОТО НА СВЕТОВНИ ГОСПОДАРИ,Е ДО ТУКА С МЕЧТИТЕ, СЕГА ЗЛАТНАТА РИБКА(САЩ) ЩЕ ВЪРНЕ ДЪРВЕНОТО КОРИТЦЕ НА ЧЕРВЕНАТА БАБКА И ДА СИ СПОМНЯТ ЗАГЛАДНИТЕ КОШКАРСКИ ПАРТИЗАНСКИ ГОДИНИ!
59
1
 
10
 
! Отговори
баба мара преди 5 години
изгонете ги наи после 70 години стигат
58
0
 
6
 
! Отговори
не може да бъде! преди 5 години
Проблемът на г-н Гренел не в това ,че се намесва във вътрешните работи на Германия,а че се намесва недипломатично,непохватно,некомпетентно и твърде грубо-той не е дипломат от кариерата!Освен това той действа общо взето като своя началник Майк Помпео,може би още по-непохватно и грубо!Американските посланици в Германия винаги са се намесвали и във вътрешната ,и във външната политика на Германия,само че досега са го правели доста по-умело и дипломатично!?
57
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
най-накрая си признаха, че са окупирана държава и само се правят и те на "демократи"
56
2
 
17
 
! Отговори
Присмехулник преди 5 години
каква шокираща новина за целия прогресивен свят! изведнъж, американският посланик започнал да се намесва във вътрешните работи на германия, докато досегашните такива направо са били подчинени на германските власти, които не се намесват във вътрешните работи на други държави, като венецуела, да речем.. какво невероятно разкритие на доблестните, "разследващи" журналисти от дойче веле! които е трябвало да напишат оплакване от името на правителството не до берлинския имам, а направо до султана!
55
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
унизителна укопация която германците ще отхвърлят скоро
54
2
 
29
 
! Отговори
ЕВРОАТЛАНТИК преди 5 години
САЩ Е МНОГО НАГЛА ДЪРЖАВА; ЕВРОПА ТРЯБВА ПОСТЕПЕННО ДА СЕ ОТЪРВЕ ОТ НЕЯ
53
2
 
32
 
! Отговори
jimmy преди 5 години
всички вече мразят фащ
52
2
 
25
 
! Отговори
Реалист преди 5 години
До Тръмп, Доналд Дж.Малко е краен и с неточни изводи ... но във фактологията е прав. Освен това Чичо сАМ определя в голяма степен политиката на Германия. Относно газа .. всички купуват от Русия газ и не само ! в което няма лоши .. да вади очите на ЧС но това е положението ... интереса клати феса !!! Ето как един свален самолет от Турция ... руски .. обърна политиката на Русия към Турция и сега какво ... членка на НАТО купува оръжие от Русия която е "враг" на НАТО.
51
0
 
16
 
! Отговори
Кисинджър преди 5 години
До Анонимен Я виж ти как открихме и причината за поканата от страна на Меркел към пострадалите от ислямската пролет!!!
50
2
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ми то от ВСВ Германия си е окупирана по учебник: САЩ държат там бази, личен състав и въоръжение, способни да затрият Германия сто пъти..е как да не е окупирана? На тази окупация се дължи и факта, че цяла Европа от войната насам е просто придатък на САЩ, без европейска армия и без собствена външна политика. Докато не се събудят европейските граждани и не наритат янките обратно през океана, няма как да има независима Европа.
49
3
 
8
 
! Отговори
Iozeff преди 5 години
До Тръмп, Доналд Дж.Болен си Дончо,болен! Нищо не знаеш ти за Германия! Но пък от друга страна и ти не си виновен!*** така те е родила! Aufwiedersehen!
48
5
 
5
 
! Отговори
Тръмп, Доналд Дж. преди 5 години
платените тро лове веднага ме полазиха, цру ми докладва, че цветанов им плащал по 5 стотинки минус и 10 стотинки на коментар. ние затова даваме светлина колко е корумпиран, чрез медия свободна европа - това беше медията с която спосихме и източна европа от тъмнината на сталинизъма!!
47
16
 
2
 
! Отговори
анонимно преди 5 години
Вижте сега, поинтересувайте се и ще разберете. Близо половината от американците са с германско потекло, чистите германци в щатите са над 40 милиона, а има още много със смесен произход, германец плюс нещо друго. Германците управляват света, а в Щатите го правят заедно с евреите, там е голямата разлика. Понял.
46
4
 
3
 
! Отговори
Иван преди 5 години
Когато се позовавате на статия, давайте линк към нея. Този преразказ ми звучи като доста свободен...
45
19
 
4
 
! Отговори
Тръмп, Доналд Дж. преди 5 години
Германия е Предател Номер 1 на Европеидната раса - само за 70 години забравиха, че ако не беше Генерал Маршал, сега или нямаше да ги има или щяха да са по-зле и от Зимбабве, допълнително:* напълниха Европа с Африканци и Ислямисти, смениха демографията завинаги* хем са в НАТО, хем не си плащат, хем купуват газ от Русия - или си с нас или си против нас, другото е жендерско поведение* строят 5G мрежа с Хуавей - технологичното звено на Китайската Червена Армия (дано Ви окупиран-САЩ няма помага)!
44
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да върнат руските военни бази в германия? Това може да се окаже силен геополитически ход на Германия.. ако се екстраполират текущите процеси според футурологията германската нация както и редица други просто нямат бъдеще
43
4
 
29
 
! Отговори
Додо преди 5 години
Германия престана да съществува на 9-ти май, 1945г. Оттогава насам съществува една васална на илюминатския, масонски юдеоционизъм територия, а целта на самото й съществуване бива обявявана на най-официално ниво и без никакво прикритие, като например изказването на Мартин Шулц от Април, 2017г., когато той заяви "единствената причина Германия да съществува днес, е да бъде в полза на Израел"! Толкова по темата!