В Берлин се жалват: Посланикът на САЩ - комисар на окупационна сила

Той постоянно коментира германската политика и дори си позволява да поставя условия
Обновена: 21 мар 2019 20:37 | 21 мар 2019 20:30, Елка Василева
77
В Берлин се жалват: Посланикът на САЩ - комисар на окупационна сила
Ричард Гренел и Ангела Меркел. Снимка: архив, Reuters

Той не за първи път провокира, коментира и се разпорежда. Американският посланик в Берлин Ричард Гренел редовно създава скандали. Германските политици твърдят, че се държи като "комисар на окупационна сила".

Американският дипломат реагира доста остро на обявения от финансовия министър Олаф Шолц бюджет да отбрана. Съгласно проектобюджета делът на отбранителните разходи трябва да се повиши леко до 1,37 процента от БВП.

Средносрочното финансово планиране обаче предвижда до 2023 година спад в разходите за отбрана до 1,25 процента от БВП. И то въпреки че САЩ отдавна настояват Германия да се ангажира по-силно финансово в НАТО. "Страните-членки на НАТО ясно се задължиха да увеличат разходите си за отбрана на два процента до 2024 година, а не да ги намаляват", заяви Гренел за агенция ДПА.

Намеса във вътрешните работи на Германия

Много германски политици съзират в критиките на американския посланик намеса във вътрешните работи на Германия, пише Дойче веле. Зам.-председателят на партията на Свободните демократи (FDP) Волфганг Кубики дори настоява германският външен министър Хайко Маас незабавно да обяви Ричард Гренел за персона нон грата: „Когато един американски дипломат се държи като върховен комисар на окупационна сила, е редно да усети, че нашата толерантност има граници", заяви Кубики във вторник. Той допълни, че американският посланик нарушава Виенската конвенция, според която един посланик няма право да се меси във вътрешните работи на чужда държава.

Карстен Шнайдер от парламентарната фракция на германските социалдемократи също отхвърля критиките на американския посланик: "Това е тоталното падение на един дипломат. Всичко това напомня за поведението на хлапак", заяви Шнайдер.

Александър Добринт от ХCС заяви, че американското посолство няма право да дава никакви нареждания на управляващите в Германия: „В крайна сметка съставянето на държавния бюджет става въз основа на суверенно решение на Федерална република Германия и на германския Бундестаг. Германското правителство няма нужда от никакви съвети отвън", каза той още.

Постоянните провокации на един дипломат

Историята с американския дипломат си има и предистория. Откакто 52-годишният Гренел беше назначен за посланик в Германия, което стана през май 2018 година, той постоянно предизвиква скандали с това, че коментира германската политика и дори си позволява да поставя условия. Малко след встъпването си в длъжност той заяви, че германските фирми не бива да правят бизнес с Иран, след като САЩ  денонсираха ядреното споразумение с ислямската република.

През февруари 2019 години той отново предупреди Германия и другите европейски страна да не заобикалят американските санкции срещу режима на моллите в Техеран. Освен това Гренел предизвика удивление с думите си, че смята да подкрепя "другите консерватори в цяла Европа", което беше неприкрит намек в подкрепа на дяснопопулистките партии.

Гренел се намеси и по темата за изграждането на газопровода "Северен поток 2". Той заплаши със санкции участващите фирми, защото проектът поставял Украйна в неравностойно положение и засилвал опасността от руска интервенция. А само преди няколко дни посланик Гренел изпрати заплашително писмо до германския министър на икономиката Петер Алтмайер, в което обяви, че ще ограничи достъпа  на германските служби за сигурност до разузнавателни информации от САЩ, ако Германия допусне китайския концерн Хуауей до участие в търга за новата мобилна мрежа 5G.

Само Ангела Меркел успява да запази спокойствие

Една от малкото, които не коментират стила на американския посланик, е канцлерката Ангела Меркел. Затова пък тя коригира изявлението му по същество. Меркел се позова на факта, че Германия постоянно увеличава разходите за отбрана до предвидените за 2020 година 1,37%. Канцлерката подчерта и друго: данните от средносрочното финансово планиране не са показателни, „решаващи са реалните разходи. А те винаги са били повишавани", каза Меркел.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


77
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да се опллачат на посланика на освободителните руски сили от посланика на окупационните сили САЩ. Путин ще ги освободи от окупаторите даже ще им построи безплатен газопровод за безплатна газ.
41
3
 
3
 
! Отговори
JJIvanov warning преди 5 години
Тестове на плодове подадоха страшен ужас за бъдещето.Развиха се специфични плесени по ябълки .Предупредиха че има изпробван вече нов спец наркотик за политици и военни.Цел по лесна термоядрена война..готови са да взривяват термоядрени и по страшни бомби и ракети .вероятно има обсебени спец терористи от червеи мутанти контролирани от холограми в джобни смартфони.
40
0
 
15
 
! Отговори
Щирлиц преди 5 години
Като прочетох заглавието се сетих за една могъща европейска страна,където американското посолче вършеше същите фокуси,при това преди няколко години...Не че сегашният е по-различен,но поне рядко се появява до премиерчето на въпросната могъща страна,за да го надзирава какво,как,и кога да говори.
39
11
 
4
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 5 години
Германия е окупирана и победена страна от втората св.война.и ако на Ссср тя плати стотици милиарди,за да се обедини,от ръката на Америка още яде.изнася за 150 милиарда годишно там и има нахалството да се обажда.
38
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
и там си имат Америка за Германия...зеер гуд фройнд
37
14
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Жалват се комунистите в Германия,реват на умрело,че няма гъзов паток!!!
36
34
 
4
 
! Отговори
БЕЗ КОМЕНТАР преди 5 години
САЩ СПАСИ СВЕТА ОТ ХИТЛЕРИЗЪМ,ОСВОБОДИ ВСИЧКИ ДЪРЖАВИ ОТ СССР И СЕГА ГИ ЗАКРИЛЯ ОТ НОВО РУСКО НАШЕСТВИЕ!!!!!
35
2
 
22
 
! Отговори
Край преди 5 години
А не бе - Американските бази не са окупационен корпус в Германия , а да я пазят от Путин. Русия сама се оттегли от Германия ама Америка не ще.Германия има икономика щото немеца работи, но военно и политически Германия е джудже. Пакистан има ядрена бомба - Германия не. Китай е в космоса а Германия дори няма собствено самолетостроене.Избирателната система на Германия е направена от САЩ така че този народ вече да няма лидер а чиновници тип Меркел.
34
2
 
22
 
! Отговори
Уточнение преди 5 години
До Анонимен 24Щял да се обърне в гроба...Че кой финансира Хитлер, нали същите тези американски евреи !? Те осребриха победата на Русия, извоювана с толкова жертви, взеха златото на Германия уж да го пазят... Че нали те отпуснаха пари по плана Маршал за възстановяването на следвоенна Германия, винаги и когато обаче Германия е послушна и всеки неин канцлер подписва т.нар. Канцлер акт. А той е валиден до края на века. Дано немците успеят да си извоюват независимостта по-рано.
33
31
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Я да млъквате, че ако не бяха USA сега щяхте да свирите частушки на балалайка.....и да спирате Северен паток....съюзът Германия+Русия винаги е означавал само едно нещо ...кошмарна война
32
3
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ЕВРОПЕЕЦ 27Че нали това е задачата - да не се допусне сближаването на Русия и Германия!!! Това е най-големия кошмар на говедцата!!! Всъщност не.........това е по-малкият кошмар....по-големият е към тази двойка да се прибави и Китай!!!!!!
31
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Хюго Бос 28Аллооууу....ти добре ли си бе??? Тоя "посланник" е една напълно мека китка, дето и крачка не може да направи без "мъжа си".............нахален, нагъл, противен, мръсен и подъл!!! Чудя се как и издържат нервите на Меркел и още не го е изхвърлила с мръсните му парцали оттатък голямата локва!!! ОТВРАТ!!! ВЪОБЩЕ ВСИЧКИ кравари ОТДАВНА ТРЯБВАШЕ ДА ГИ НАТИКАТ В АВГИЕВИЯ ИМ ОБОР!!! ГНУС!!!!
30
4
 
7
 
! Отговори
men преди 5 години
а колкото до американците и германците, обонго като идваше да ти набива чомбери май го гледаше либовно и козируваше а агент ерика. сега след 75 години васално робство се сетихте. ефрейски театърчета.
29
1
 
25
 
! Отговори
men преди 5 години
ние какво да кажем за ЕК, ЕСССР, Отворено Общество, Конрад Аденауер и тн
28
4
 
22
 
! Отговори
Ха-ха преди 5 години
Посланикът на САШ Е представител на окупационна сила!Германчетата да си прочетат договорите подписани след капитулацията през Втората световна!Разбира се,могат да претендират за еманципация от САЩ,но трябва да са готови за тежки дни ако наистина искат да го постигнат!
27
6
 
11
 
! Отговори
Хюго Бос преди 5 години
Все пак да уточним, че това е посланик, назначен от Тръмп и от първия ден показа, че не му минават сороскоите простотии. как досега не им пречеше намесата на посланиците, Обамските, че даже и подслушваха Меркел? Изведнъж прогледнаха или защото посланникът е от неправилниата партия, антисоросоидната? Толкова са жалки, като почнат да с еправят на засегнати и обидени на тема нац. достойснтво.
26
5
 
30
 
! Отговори
ЕВРОПЕЕЦ преди 5 години
САЩ освен да се намесват друго могат ли? Германия трябва да търси повече самостоятелност. Заедно с Русия ще бъдат по-силни икономически от когато и да било.
25
1
 
33
 
! Отговори
ПОСЛУШКОВЦИТЕ преди 5 години
Забелязвате ли разликата? В Германия посланникът на САЩ се намесва грубо и агресивно във вътрешните работи и външната политика на страната. ЗАЩО?Елементарно, ЗАЩОТО ВЕЧЕ НЕ СЛУШАТ САЩ за всичко!А ние сме си най-послушните. На послушните НЯМА НУЖДА ДА СЕ ПОВИШАВА ТОН.
24
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В България просто викат Цветанов да го назакусват и после точка по точка изпълняваме това, което американците искат.
23
4
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Германия е бита карта. Всичко при тях е в минало време - индустрия, култура, научни постижения и т.н. Днес само електронна музика и БМВ-та могат да правят. Фюрерът ако ги види какви слуги са станали на Америка ще се завърти 1488 пъти в гроба.