Британец за Brexit: Всички ни се смеят, изглеждаме нелепо!

Пресата на Острова: Ние доближаваме пълния разпад
22 мар 2019 11:45, Елка Василева
42
Британец за Brexit: Всички ни се смеят, изглеждаме нелепо!
Тереза Мей. Снимка: Reuters

Тереза Мей не можа да уреди Brexit, така че ЕС трябва да направи това вместо нея, пише в заглавие британският "Телеграф" по повод снощното заседание на Европейския съвет.

Срещата на върха в Брюксел трябваше да мине лесно - все пак британският премиер бе внесла предния ден своята заявка за отлагане на Brexit. На теория тя трябваше да се яви, за да отговори на някои въпроси на европейските лидери и после в 6 ч. вечерта (по Гринуич) всички заедно да дадат триумфални пресконференции, за да обявят споразумението.

Това, разбира се, продължава иронично авторът, е Brexit във версията на Тереза Мей, в която абсолютно нищо не върви по план, нито се случва навреме. Шест часа дойде и си замина. После седем часа, осем, девет... Най-сетне обърканите репортери разбраха - става дума за срока на отсрочката. "Г-жа Мей поиска 30 юни. ЕС предложи 22 май. После г-жа Мей изглежда прекара 90 минути да ги убеждава за повече време. В отговор ЕС предложи още по-малко", констатира авторът. Той изразява разбиране към позицията на европейските лидери, които след като е трябвало да изтърпят час и половина монотонното говорене на Мей, едва ли след това ще бъдат настроени за щедрост.

Още по темата

Brexit не е причината за политическия срив във Великобритания, той е негов симптом, твърди "Гардиън" в заглавие на статия, в която изрежда подигравките по адрес на Тереза Мей от чуждестранни политици. Френският държавен министър по европейските въпроси Натали Лоазо разказва как е кръстила Brexit своя котарак: "Той ме буди всяка сутрин, като мяука, защото иска да излезе. А когато му отворя вратата, се заковава на прага в колебание и ме гледа свирепо, щом го побутна навън".

Холандският премиер Марк Рюте я сравнява с рицаря от скечовете на "Монти Пайтън", чиито крайници са отсечени, но той настоява, че това е само драскотина. А италиански журналисти се присмиват, че по телевизиите в Италия Brexit е в края на новините в раздела за чудати и любопитни вести преди спорта и времето. "Всички ни се смеят. И защо да не го правят, след като изглеждаме нелепо", пише британският журналист.

Според автора на статията в "Гардиън" от тези събития произтичат две кризи. "Първата е свързана изключително с Brexit. При оставащи осем дни до 29 март (първоначалната дата за излизането от ЕС) остава само изборът между "сделка" или "без сделка". Това би било страхотен коз в ръцете на някой извънредно надарен и обаятелен политик. Но Тереза Мей е доказала, че не е нито едно от двете.

Втората криза ще е по-продължителна и ще се прояви в пълно разпадане на дисциплината в Консервативната партия - министри гласуват против правителството, а депутати от задните редове протестират. Това е свидетелство за срив на партийната лоялност, криза на нашата система, на нормите на нашата политическа и електорална култура, която партиите имат в сърцевината си. Ние доближаваме пълния разпад. Грубият въпрос "да останем или да напуснем" винаги ще поражда разделение, ще насърчава ренегатите и ще разколебава умерените", пише "Гардиън", цитиран от БТА.

Смирената Мей се стреми да внесе изменения в сделката си с Брюксел в рамките на 24 "преломни" часа, пише "Файненшъл таймс". Вестникът цитира двама нейни министри, според които, ако Мей изгуби и третото гласуване, тя ще подаде оставка следващата седмица. Тя използва пресконференцията си в Брюксел, за да възстанови някои разрушени мостове и сега нейната политика за Brexit и тонът, с който се изказва, се менят всеки ден и даже всеки час."Очевидно тя е под напрежение", казва единият министър и добавя, че на срещата в Брюксел Мей си е издействала още време, за да опита да възстанови някакво подобие на порядък.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Или както пееха Clash навремето:Should I stay or should I go now? If I go there will be trouble And if I stay it will be double So come on and let me knowShould I stay or should go?
18
2
 
9
 
! Отговори
SS до Анонимен [#14] преди 5 години
SS до Анонимен [#14]Относно "политическата и икономическата тежест" - виж заглавието (а и снимката) по-горе... :)Такава "тежест" буди само бурен и неудържим смях навсякъде
17
3
 
8
 
! Отговори
АнонимеН преди 5 години
До Анонимен 14ПАК СИ СЪНУВАЛА МОКРИ СЪНИЩА, ЧЕ НАГЛОБРИТАНИЯ БИЛА НЯКОЙ В ЕС !!!
16
2
 
10
 
! Отговори
АнонимеН преди 5 години
До към 6ХАРЕСВА МИ ДУМАТА НАГЛОБРИТАНИЯ :D БРАВО ЩЕ Я ИЗПОЛЗВАМ ЗА В БЪДЕЩЕ ВМЕСТО БРИТАНИЯ!
15
4
 
11
 
! Отговори
Киро Скалата преди 5 години
Е, то и на нас отдавна ни се смеят, свиква се..
14
21
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Някои хора изобщо не разбират значението на Великобритания в ЕС и злорадстват че ще излиза. Великобритания е с най-голяма политическа тежест в ЕС и това ще се почуства много остро след нейното излизане. Не е малка и икономическата и тежест но тя в случая не е от такава решаваща важност. Ако след Брекзита разни диктаторчето от изток, от североизток и от Латинска Америка започнат да се будалкат с ЕС недейте да се чудите защо е така.
13
8
 
12
 
! Отговори
към 6 преди 5 години
Нещо не си доразбрал. ЕС на практика подаде ръка на Наглобритания да гласува споразумението за излизане от ЕС до 10 април и, ако не го гласува, (а тя няма да го гласува) Наглобритания няма автоматично да излезе от ЕС на 22 май без споразумение, а ще организира избори за европейски парламант на острова и на практика ще остане в ЕС. Чрез този театър наглобританците искаха да ударят с юмрук по масата, ЕС да си глътне езика и да ги моли да не напускат, а те да постигнат още по-печеливши привилегии.
12
3
 
4
 
! Отговори
АнонимеН преди 5 години
До Анонимен 11И СЕГА СИ С ТОЧНО ТОЛКОВА АКЪЛ КАТО ОНЕЯ ДЕТО СИ ИЗХВЪРЛЯТ ЦЕННОСТИТЕ НА АЛО АПАШИТЕ ПРЕЗ БАЛКОНА
11
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонимеН 5С прямо коя валута се срива еврото точно ?
10
2
 
9
 
! Отговори
SS преди 5 години
тиа гал.фо.ни требва да ги изхвърлят моментално от ЕС. А после, да ги оставят колкото си искат да си се разправят, да разискват, да си се колябаят за каквото си щат, и т.н. След това, да почват ако трябва пак преговори за присъединяаване. Това е начинът!Така де - докога все "последни предложения" и развъртане. Това струва пари на ЕС! Т.нар. "великобританци" (което си е комично отвсякъде) трябва да почнат да си плащат
9
6
 
22
 
! Отговори
АнонимеН преди 5 години
БРИТАНИЯ Е ТУМОР ЗА ЕС И ДОКАТО НЕ СЕ ИЗРЕЖЕ ВСЕ ЩЕ Е ЗЛЕ!!!!ЦЯЛАТА ИКОНОМИКА НА БРИТАНИЯ Е БАЗИРАНА НА БЕЗМИТНАТА ТЪРГОВИЯ С ЕС ОТ КОЕТО ПРАВЯТ ТРИЛИОНИ ОБОРОТ НАЙ-ВЕЧЕ ФИНАНСОВИ УСЛУГИ И 100-ЦИ МИЛИАРДИ ЕВРО ПЕЧАЛБА)!ВПИЛИ СА СЕ В ЕС И НИ ИЗЦЕЖДАТ ЖИЗНЕНАТА ЕНЕРГИЯ!
8
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Британия трябва да бъде ИЗХВЪРЛЕНА от ЕС на 29-ти март!
7
8
 
10
 
! Отговори
До анонимият№-4 преди 5 години
А не допускате ли такъв врариант,че Путин никак не е ***,а са прости тези който мислят,че е ***,а!?)
6
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонимеННещо не си доразбрал. ЕС на практика даде ултиматум на Великобритания да гласува споразумението за излизане от ЕС до 10 април. Ако не го гласува или автоматично ще излезе от ЕС на 22 май без споразумение или ще трябва да организира избори за европейски парламант на острова и на практика да отложи Брекзита за неопределено за сега време.
5
17
 
5
 
! Отговори
АнонимеН преди 5 години
НИЩО ПОДОБНО!!!ВСИЧКИ СЕ СМЕЯ НА ЕС , ЧЕ НЕ ГИ ИЗГОНИ СТАНАХМЕ ЗА СМЯХ!!!ЕВРОТО СЕ СРИВА ОТ ВЧЕРА!!! ЦЕЛИЯ СВЯТ НИ СЕ ПОДИГРАВА !!!НИЩО ЧУДНО ДО КРАЯ НА МЕСЕЦА ДОЛАРА ДА СТАНЕ 1.80ЛВ
4
8
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Британец за Brexit: Всички ни се смеят, изглеждаме нелепо!Смеят ви се на акъла, щото един *** човек като Путин ви прецака.
3
12
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да, британец, за Brexit всички ви се смеят, но за Скрипал ви се смяхме повече и изглеждахте още по-нелепо.
2
16
 
8
 
! Отговори
АнонимеН преди 5 години
ИЗЛИЗАНЕТО БЕШЕ ОФИЦИАЛНО ОТЛОЖЕНО ЗА НЕОПРЕДЕЛЕН ПЕРИОД ОТ ВРЕМЕ!!ЕС ЗАЯВИ, ЧЕ МОЖЕ ДА ИЗХВЪРЛИ БРИТАНИЯ И БЕЗ ДА ПРИЕМАТ СПОРАЗУМЕНИЕТО В ПАРЛАМЕНТА ИМ НО ТОВА НЯМАЛО ДА Е ЧЕСТНО!А В ПАРЛАМЕНТА ИМ ЩЕ ГО ПРИЕМАТ НА КУКУВО ЛЯТО :D---------------ЕС ОФИЦИАЛНО КЛЕКНА ПРЕД БРИТАНИЯ!!!!НИЕ СМЕ ПОСМЕШИЩЕТО НЕ ТЕ!
1
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Помогнаха само да се появи нов глагол в българската лексика "брекзитя" ,т.е. казал си преди час ,че си тръгваш от кръчмата,но поръчваш поне още 3 питиета.:)