Кой печели от Brexit? Никой, всички ще загубят

За западната преса това е "задънена улица" и "водевил"
43
Кой печели от Brexit? Никой, всички ще загубят
Снимка: Reuters

Brexit се превърна в ключова дума, която от около три години описва състояние, определяно като криза на Европейския съюз. "Задънена улица", "хаос", "лабиринт", а през последния месец "водевил" и "гротеска" са думите, с които европейската преса описва най-често случващото се.

Още по темата
Междувременно социологическите проучвания в самата Великобритания регистрираха съществена промяна в масовите нагласи по въпроса. Делът на привържениците на Brexit спадна с 11 пункта за сметка на увеличения дял на противниците – с 6 пункта. Почти сигурно е, че ако сега се повтори референдумът от 2016 г., противниците на Brexit ще надделеят.

На въпросите кой би спечелил и кой би изгубил от напускането на Великобритания от ЕС, единственото сигурно е, че обществото ни няма категоричен отговор.

Всеки пети запитан (20,4%) е на мнение, че от Brexit печели предимно Обединеното кралство. Едва 5,6 на сто са тези, които мислят, че от тази ситуация ще спечели Европейския съюз.

Други около 8% пък считат, че и ЕС и Великобритания биха спечелили от напускането на Кралството, сочи проучване на социологическата агенция Афис.

Според данните от допитването все пак най-голяма група респонденти се обединява около мнението, че никой няма да спечели от един такъв разлом – това са малко над 43 на сто от всички запитани. Близо 23 на сто пък нямат мнение по този въпрос.

Реципрочният въпрос – преди всичко кой губи от Brexit, също показва закономерна тенденция. Практически всеки четвърти смята, че и Съюзът, и Островът ще бъдат преди всичко губещи страни от потенциалния развод.

За 23% губещ ще бъде преди всичко Европейският съюз. Значително по-нисък е делът на хората, които смятат, че загуби ще търпи предимно Великобритания.

Отново, всеки четвърти запитан няма мнение по този въпрос, а 14% са на мнение, че нито една от страните няма да претърпи загуби.

И при двата въпроса вглеждането в по-дълбокия разрез на данните показва логична картина – висшистите в по-голяма степен са на мнение, че от предстоящия Brexit всички страни са губещи и практически няма печелещи.

Младите (18-29 години), включително учащите и студентите, определят като основен губещ от Brexit в по-голяма степен ще бъде Великобритания.

Много сходна е картината и сред евро-оптимистите и евро-скептиците, попаднали в извадката. Отново няма съществени разминавания в нагласите, независимо дали част от запитаните вярват или не вярват в Европейските институции, както и дали Европа се движи в правилната или грешната посока.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
5
 
! Отговори
до 16 преди 5 години
Като изкочи мито се ходи и в митницата да се освобождава стоката и са си разправии освен оскъпяването. В такъв случай си намираш пратки от където е по лесно и познай кой губи накрая
20
7
 
6
 
! Отговори
до 15 преди 5 години
Русия наистина има потенциал да спечели защото от ЕС, англичаните са върли противници на Русия ,така че на тях ще им бъде по лесно да работят с Ес без Англия.Но САЩ имат директни икономически печалби от този развод, а не косвени както Русия.Всъщност Англичаните през втората световна война са искали да се присъединят към Нацистите а не да стават съюзници на Русия, но са изчакали да се види накъде духa вятъра и на края са взели решение да се присъединят срещу Нацистите,използвали са вятъра.
19
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Краткосрочно ще има сътресения, но дългосрочно може да е добър избор ако политиците им след това си изиграят добре картите със стратегически партньорства извън ЕС. Ако след 15-20 години ЕС се разпадне ние всички ще го духаме, а англичаните ще ни се смеят. Не подценявайте държавата където за първи път е възникнала индустриалната революция, парламентаризма, бизнеса, средната класа и т.н.
18
7
 
4
 
! Отговори
Митю от Шабла преди 5 години
Британия печели своята свобода и независимост. И то, без да пролива и капка кръв!!! Нямаме си ни най малка представа колко много е това!
17
1
 
13
 
! Отговори
бай ганю преди 5 години
при развода печели само адвоката
16
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Честно казано не ми пука. Мен си ме интересува аз дали губя или не. Доставям си пратки от Англия редовно. Ако цените скочат или изскочи мито, аз ще загубя. А мен ме интересува само това.
15
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Rusia.
14
2
 
14
 
! Отговори
ho преди 5 години
Как така кой печели? Печелят полу човеците обитаващи земите на северо изток от нас...
13
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Има печеливши естествено това са САЩ ,Китай и Русия.Въпроса е доколко Великобритания и ЕС могат да си възстановят загубите които им причинява развода.Икономически и времето отделено за това.Ясно е че ЕС има по голяма способност да се възстанови тези загуби , а Англия по малка.Но имат потенциал да го направят.
12
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 8стара европа НЕ му иска Тръба, с която да се зароби!--а трябва да се има напредвид, че в глобален, дългосрочен план, цената и на нефта, и на газа и на "великото" злато ще пада сериозно и който СЕГА се закове с дългосрочни договори с гъзпром и луков-ойл, ще е сериозно прецакан в бъдеще, плащайки за нещо, което вече, ще е в пъти по-евтино!дългосрочните договори са вредни, за каквото и да се отнасят те!
11
16
 
1
 
! Отговори
7711 преди 5 години
От чисто биологична човешка гледна точка на всеки изход винаги е трудно!? Но, има едно НО! когато на изхода се появи дългоочакваното яйце и хоп в торбата. И Брекзит е същото преносено яйце. Ингилизите трябваше да си тръгнат много много отдавна от потъващия кораб и днес вече да са светлинни години от еврогейблатото. За противниците на идеята Брекзит - Англия е живяла стотици години извън подобно недоносено създание, била е империя и само за 20-30 години в този упадъчен съюз успя да разбере че мяс
10
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Гледна точкаПечелят единствено тези които пожелаха слаб ЕС, слаба GB - Русия, американските републиканци в обкръжение на Тръмп и тези около Фараж!--по простичко казано - групата "червения щит", т.е. на "старата световна олигархия" фенове на златото, нефта и газа, т.е. на отмиращите евергоизточници!
9
2
 
13
 
! Отговори
:))) преди 5 години
Brexit=Пусни ме,гони ме,хвани ме...пълна чалгария.
8
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До РаботникПутин--това го знаят и децата в началните класове!пyт-кин иска да е в "Европа" (въпреки, че се намира ва азиатската, вмирисана, алкохолизирана ***), но неще в ЕС, защото там ще трябва да спазва "общите правила" и няма да може "да удря по масата"! пу.тя иска "да командва", затова не иска ЕССР, а иска нов Се-Се-Се-Ре-2е нЕма да стане тая - да си взима тръболяка и да си го прокарва до австралия, стара европа НЕ му иска ши.бана Тръба, с която да се зароби!
7
4
 
10
 
! Отговори
Работник преди 5 години
Путин
6
4
 
15
 
! Отговори
Гледна точка преди 5 години
Печелят единствено тези които пожелаха слаб ЕС, слаба GB - Русия, американските републиканци в обкръжение на Тръмп и тези около Фараж!Това трябва да бъде казано на лордовете в парламента!
5
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Мислех че в тая статия ще пише кой печели от Брекзит а то просто статистическа помийка.
4
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Печеливши има,но не са тези които са потърпевши от "раздялата"т.е. ЕС и Британия. Кои са печеливши,сетете се сами.
3
4
 
26
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА !!! преди 5 години
Снощи Бойко заяви, че е обещал на Тереза Мей малка отсрочка за Брекзит ... :)Говореше и сам си вярваше, че той определя нещо в ЕС. Толкова убедителен беше, че замалко и аз да му повярвам, че е решаващ фактор в преговорите между Брюксел и Лондон.
2
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Е как кой? NHS. Борката нали каза, че по 350 милиона на седмица ще имат. Вече цветни създания от цял свят долитат там. Колониалния социализъм е на висота.