Тиери Боде – популистът, разтърсил политическата сцена в Холандия

Той извоюва смайваща победа на регионалните избори
22 мар 2019 19:00, Елка Василева
30
Тиери Боде – популистът, разтърсил политическата сцена в Холандия
Тиери Боде. Снимка: архив, Reuters

Бивш университетски преподавател, впуснал се в политиката, Тиери Боде разтърси холандския политически пейзаж, когато извоюва в сряда смайваща победа на регионалните избори и направи своята партия най-важна в Сената.

Този 36-годишен любител на лиричните монолози, изпъстрени с цитати от класиците, е последен в поредицата пламенни популисти, нахлули с гръм и трясък на политическата сцена в Холандия, пише Франс прес.

Формацията, която оглавява - Форум за демокрация (ФД), стана истинска политическа партия през 2016 г. и влезе в долната камара по време на последните парламентарни избори през март 2017 г.

Боде, с френско-индонезийски произход, използва елегантната си физика, съчетана със силно присъствие в социалните мрежи, за да заглади ъглите на своята недвусмислена политическа визия: ФД е настроена срещу имиграцията, евроскептична и климато-скептична сила наред с други партии от европейската популистка десница.

Доктор по право, роден на 28 януари 1983 г. в Хемстеде близо до Амстердам, Боде демонстрира изцяло обширните си класически познания в победната реч от сряда, в която спомена "совата на Минерва" (римско съответствие на Атина, древногръцката богиня на мъдростта и науката, често изобразявана с една сова, олицетворяваща философията).

"Политически денди"

Без да крие антиимигрантските си позиции, Тиери Боде не използва обаче антиислямистката риторика на своя политически съперник - депутата екстремист Герт Вилдерс, лидер на Партията на свободата, изгубила част от местата си в сената.

Посланието на Вилдерс "просто не намира толкова силен отзвук, както преди", коментира Пепейн Бергсен, управител на консултантското дружество "Флинт Глобал".

"Боде успя много добре да разшири обхвата на това послание, превърна го в популистки манифест"; успя също да открадне по малко избиратели от десноцентристката партия на премиера - НПСД, и от левите прогресисти в "Демократи-66", отбелязва експертът.

Звездата на Тиери Боде изгря през 2017 г., когато неговият Форум за демокрация спечели две места в долната камара на парламента. Преди това го познаваха като автор на редица книги, сред които "Ойкофобията - страхът от самия себе си": ключова тема за популистите, свързвана с възстановяването на държавата-нация.

Боде се представя в Instragram и Тwitter за човек, отдаден на културни занимания като шахмата и пианото. Медиен шум предизвика наскоро снимка, на която политикът позира край един басейн гол, прикрил с ръка гениталиите си. Тогава му излезе прякорът "политически денди".

Той си навлече и критики с това, че се показваше в компанията на спорни личности. Някои го описват като европейския телегеничен образ на популистката политика, водена от американския президент Доналд Тръмп.

"Популистка ракета"

Боде афишира по-специално познанството си с британския ултраконсервативен полемист Майло Янопулос, възпяващ национализма на белите в САЩ и публично заклеймен наскоро заради коментарите му по повод масовите убийства в джамии от новозеландския град Крайстчърч.

На други снимки Боде позира с британския политик Борис Джонсън, защитник на Brexit, също и с "наставника" си Роджър Скрутън - британски философ с открито антиислямистки възгледи, подкрепящ унгарския премиер популист Виктор Орбан.

Освен това Боде призова за по-тесни връзки с Русия, проявявал се е и с оспорвани коментари за равенството между мъже и жени.

Докосна обаче и една струна в душата на холандското общество, прочуто със своята толерантност, но разделено по въпроса за интеграцията на чужденците. "Гласувам за Боде, защото не е толкова агресивен към мюсюлманите като Вилдерс", заявява възрастна жителка на Утрехт, станал в понеделник арена на "може би терористично" кръвопролитие.

Според Берт Вагендорп, наблюдател от влиятелния всекидневник "Фолкскрант", Боде се вписва в политическата традиция, водеща началото си от Пим Фортейн, убит преди 17 години.

"Боде е третата степен на холандската популистка ракета, изстреляна от Пим Фортейн през 2002 г., получила мощен тласък от Герт Вилдерс и пратена сега на Луната от Боде", пише той. /БТА/


30
Още по темата: ХоландияТиери Боде
Още от ЕС
Със скандали крайните десни в Испания печелят позиции
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Колкото повече повтаряте "популисти", "популистка" и т.н., толкова по-голяма истина става! Нали?
"ФД е настроена срещу имиграцията, евроскептична и климато-скептична сила
наред с други партии от европейската популистка десница."
Да наричаш повече от 50% от населението на ЕС популисти, е проява не просто на лош вкус, а си е чиста проба простотия и невежество!
21
0
 
0
 
! Отговори
не може да бъде! преди 3 седмици
""Совата на Минерва лети след здрач"", казва Хегел,това е знаменита фраза.Преведено на по-достъпен език ,това означава,че мъдростта разперва криле тогава когато мракът настъпва,т.е. когато настъпват тежки времена.Може да се каже също,че акълът у хората идва тогава,когато настъпва краят на живота.Интересно е ,дали Боде има пред вид именно това тълкуване на знаменитото изказване на Хегел!?
20
0
 
2
 
! Отговори
Наблюдател преди 3 седмици
До Додо 18:
На снимката изглежда по-бял от 90% от българите.
19
0
 
16
 
! Отговори
HeinrichHimmler преди 3 седмици
Забелязвате ли от сайта колко бързо пратиха в небитието новините свързани със скандалите с апартаменти с властимащите? Сега водещи са само международните новини, а нашият бардак нека си продължи , нали Боеко плаща на Злати.
18
2
 
4
 
! Отговори
Додо преди 3 седмици
Щом е кафяв - не ми го хвали! Колкото и да се прави на свестен!
17
0
 
13
 
! Отговори
Френско-индеонезийск преди 4 седмици
Ако човека е с Френско-индонезийски произход, ще му е трудно да бъде анти-ислямист - Иднонезия е най-голямата (по население) ислямска държава в света.
По-скоро анти-имигрантска... но това са дяволити подробности. Ами ако той самия е потомък на индонезийски имигрант във Франция? Изобщо пише се без да се мисли.
Няма значение пришълец ли си или каква религия изповядваш. Има значение дали зачиташ правилата, законите и си толерантен към нормите на държавата или мястото в което се намираш!!!
16
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Антиислямистка и антиимигрантска са две много различни понятия.
15
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Има ли по -големи популисти от демократите и митичната им демокрация ?
14
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Всеки съюз е като предишния макар и буквите да са различни.
13
1
 
10
 
! Отговори
ЕС-ССР преди 4 седмици
Който е срещу пропадналия от корупция ЕС, е популист.
Който подкрепя еврокорyмпетата и джендъризма - истински европеец.
12
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Аха, сега разбрах, благодаря за инфото. Това е враг номер 1 на Евросоюза.
11
1
 
2
 
! Отговори
Присмехулник преди 4 седмици
за 11 ето защо младежът от снимката е много, много льош!:
"На други снимки Боде позира с британския политик Борис Джонсън, защитник на Brexit, също и с "наставника" си Роджър Скрутън - британски философ с открито антиислямистки възгледи, подкрепящ унгарския премиер популист Виктор Орбан." но това още не е нищо.... "Освен това Боде призова за по-тесни връзки с Русия, проявявал се е и с оспорвани коментари за равенството между мъже и жени." което е ужасен грях за талибаните на "толерантноста...
10
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Популизма никога не работи в държава където населението е добре образовано, защото популизма живее от страховете на глупавите хора.
9
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Нищо не разбрах. Толкова много думи! За како став въпрос изобщо? Някой да направи кратък разбор моля.
8
0
 
2
 
! Отговори
до 8 преди 4 седмици
Сам си прочети - чувстваш се хомосексуален?
Ми добре
7
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
И тоя като Герт Вилдес,мелеz!!!
К'ви националисти са тия ,като не могат да изкарат чистокръвен холандец!
Ама,като се замисля,то може и да няма такъв!
6
2
 
2
 
! Отговори
от 3 до 6 преди 4 седмици
Прочети пак внимателно какво съм написал и този път се опитай да приложиш четене с разбиране.
5
1
 
18
 
! Отговори
Иво преди 4 седмици
И защо всички, които не играят по гайдата на ли цемерите-глобалисти е популист?Защото казва истината, а ония, дето ни говорят в розов транс за бъдещия мултикултурен свят, те какви са
4
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Много турци вярват в Христа,Ердо нека си дрън-ка
3
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Странно...много са харесали поста на мюсюлманина с коментар 3.
Значи сигурно е прав - за европейците