Туск за Brexit: Надеждата умира последна

Китай е партньор и съперник на ЕС, решиха евролидерите
22 мар 2019 19:22,
21
Туск за Brexit: Надеждата умира последна
Снимкa: Reuters

Ние се готвим за най-лошото, но се надяваме на най-доброто, защото надеждата умира последна. Това каза председателят на Съвета на ЕС Доналд Туск, след като европейските лидери изпратиха официално писмо на Тереза Мей, с което я информират за двете нови дати за Brexit, които й дадоха в отговор на нейната молба за отсрочка.

Ако Камарата на представителите в британския парламент другата седмица одобри сделката на ЕС и британското правителство за условията за плавна раздяла след 18 месеца, Обединеното кралство ще напусне на 20 май. Ако това не се случи, разводът може да настъпи още на 12 април, освен ако Лондон не реши да участва в евроизборите, което ще позволи отлагане без определен срок.

Тереза Мей  отхвърли още нощес възможността за участие в изборите за Европарламент в края на май, защото то не отговаряло на желанието на британския народ за раздяла.
До 12 април Лондон ще може да избира между 4 опции: излизане със и без сделка, искане на нова отсрочка, оттегляне на молбата за напускане.

“Всичко сега е в ръцете на британския парламент и правителството на Тереза Мей”, заяви Туск.
Междувременно онлайн петицията за оттеглянето на искането за излизане от ЕС във Великобритания събра над 3 млн подписа само за два дни. Европейският съд разреши на Лондон, ако желае, еднократно да прекрати процеса и да остане в Сюза, без други последствия.

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер каза след края на срещата на върха, че дискусията за отношенията на ЕС с Китай е била много по-лесна от тази за Brexit.

“Отношенията ни с Китай са добри, не прекрасни. Китай е конкурент, партньор и съперник”, каза Юнкер.
Той съобщи, че е приел поканата на френския президент Еманюел Макрон и заедно с германския канцлер Ангела Меркел ще участват в преговорите в Париж с китайския президент Си Дзинпин във вторник. Двете основни теми, обявени преди срещата, която е част от европейското турне на китайския лидер, са климата и търговията.

“От една страна ние сме партньори, от друга - конкуренти. Не само по отношение на икономиката, но и на политическите си системи. Това, което искаме е реципрочни отношения”, коментира германският канцлер Ангела Меркел след срещата.

В заключенията от срещата европейските лидери записаха, че “ЕС трябва да брани интересите си по отношение на нелоялните търговски практики, като използва в пълнота инструментите си за търговска защита на обществените си поръчки и осигури реципрочност за обществените поръчки с трети страни”.

ЕС е разделен по отношение степента на протеционизъм към собствените си компании, като Франция и Германия настояват за приемане на стратегия за реципрочност, докато северните страни държат на свободната търговия.

ЕС и Китай ще се срещнат на 9 април в Брюксел, като Съюзът разчита да договори по-широко присъствие на европейските стоки на китайския пазар и достъп на своите фирми до обществените поръчки в Китай. В момента Пекин може да участва в търговете в ЕС, като това не е разрешено на европейските компании в Китай.

ЕС заплашва да ограничи достъпа на китайски компании до обществените поръчки в Европа, ако не получи отстъпки. От 1 април влиза в сила и специален скринингов механизъм на китайските инвестиции, който цели да предпази европейските компании от изкупуване.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
1
 
2
 
! Отговори
Разбирач преди 5 години
До АнонименКитай никого няма да схруска и никакви жълти раси няма да завладеят света. Имат си такива невероятни демографски проблеми, че единственото голямото население на средна възраст ги спасява /14% 0-14 год. и 48% 25-54год. (2015)/, а комбинирано с огромната индустрия, която развиват, е цъкаща бомба, ако не внасят сериозно количество мигранти. За да не бъда голословен - коефициентът на фертилност за 2018г. е 1,24% /15,23 млн бебета на 1,4млрд население/, а на България за 2017 - 1,56%.
19
2
 
9
 
! Отговори
Евролюб преди 5 години
Като член на ЕС Великобритания няма право да води търговски преговори с трети страни. Те се нуждаят от преходен период, през който хем да продължат да са част от европейския общ пазар и да търгуват без квоти, хем да подпишат свои търговски договори с големите икономики. Няма ли кой да им го обясни това в Уестминстър. Обричат народа си на страдания с ината срещу сделката на Мей с ЕС.
18
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Точно полския водопроводчик им разказа играта на англичаните.После берачите на ягоди.
17
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Поляците ознесоха ли се от острова?
16
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Без суровини всяка икономика е обречена.Само дървесината в Русия може да им стигне за да просъществува поне още столетие.Китай е най-големия кредитор на САЩ и притежава резерви в трилиони долари.Икономическия ръст на Китай е над 7 процента всяко година,до като на САЩ е под 2 процента.Докато САЩ се правеха на рамбовци по света,самолетът им отлетя.
15
8
 
10
 
! Отговори
АнонимеН преди 5 години
До До 11.ДОКАТО Е КОМУНДЕЛА РЕПУБЛИКАНЕЦ ТРЪМП ЗА РУСИЯ ЩЕ СА ДОБРИ ВРЕМЕНА!!ТРЪМП СТОПИРА ПАДАНЕТО НА ПЕТРОЛА НА 30$ ЗА БАРЕЛ КЪДЕТО МУ Е МЯСТОТО!ПОЛОВИН ГОДИНА НА 30$ ПЕТРОЛ И КОМУНДЕЛО РУСИЯ ОБЯВЯВА КАПИТУЛАЦИЯ! ЦЕНАТА НА ПРИРОДНИЯ ГАЗ Е ВЪРЗАНА С ТАЗИ НА ПЕТРОЛА! ПАДНЕ ЛИ ПЕТРОЛА И ОТ ГАЗ НЯМА ДА ПЕЧЕЛИ КОМУНДЕЛО РУСИЯ!!!ЗА СЪЖАЛЕНИЕ КОМУНДЕЛО РУСИЯ ЩЕ ЖИВЕЕ ОТ 2 ГОДИНИ НО АЗ ЩЕ ЧАКАМ ТЪРПЕЛИВО! БОГ БАВИ НО НЕ ЗАБРАВЯ!
14
9
 
7
 
! Отговори
До 11. преди 5 години
Ха дано си жив да го дочакаш,тоя щастлив за тебе момент.Те така са си мислили векове наред,тия дето са си строшили главите в Русия.Ако не си забелязал да те светна. В Русия вече е капиталистическа икономиката и бавно но сигурно нараства защото е в близост до икономически силен Китай.Докато запада се раздира от противоречия и се разпада,Китай набира невъобразима мощ.Само десетилетие го дели от първото място на световна икономическа сила.Никой не е в състояние да му попречи.
13
3
 
8
 
! Отговори
ДИВАК преди 5 години
GBP много ми харесва да си ги харча в България , ще има втори референдум и БРИТАНИЯ ЩЕ ОСТАНЕ в ЕС - в мой интерес е !В интерес е за целиятЕС .
12
6
 
12
 
! Отговори
АнонимеН преди 5 години
До Само СПОКО!БВП НА КИТАЙ Е ПО МАЛЪК И ОТ ТОЗИ НА САЩ И ТО С ДОСТА!!А НЯКОЙ НАЙ-НАГЛО Е ФАЛШИФИЦИРАЛ ДАННИТЕ ЗА КИТАЙ, ЧЕ СА С НАЙ-ГОЛЯМ БВП НА СТРАНИЦАТА ИМ САМО, ЧЕ НА ОРИГИНАЛНАТА НА МВФ ТАМ КИТАЙ Е НА ВТОРО МЯСТО!АМАН ОТ ЛЪЖЛИВИ КОМУНИСТИ!
11
7
 
14
 
! Отговори
АнонимеН преди 5 години
До Анонимен 9ДОБРЕ, ЧЕ ТИ ПЛАЩАТ ДА ПИШЕШ САМО ГЛУПОСТИ НЕПРЕСТАННО !!КОМУНИСТИЧЕСКА РУСИЯ Е НА ЕДНА ПЛЮНКА ЖИВОТ! СЪЩОТО ВАЖИ И ЗА УМРЕЛИЯ КИТАЙ С БРУТЕН ВЪТРЕШЕН ПРОДУКТ НА ГЛАВА ОТ НАСЕЛЕНИЕТО ПО МАЛКО И ОТ БЪЛГАРИЯ!НЕ Е РЕШИЛ ЕС НЕ Е ЛИКВИДИРАЛ КИТАЙ АЛАМИНУТ С ЕДНО МАЛКО ЕМБАРГО!!!ИНАЧЕ ФАЩ МОЖЕ ДА ЛИКВИДИРА ФИНАНСОВО КОМУНИСТИЧЕСКА РУСИЯ НО ЗА ТОВА ТРЯБВА ПРЕЗИДЕНТ ДЕМОКРАТ А НЕ РЕПУБЛИКАНСКИ КОМУНИСТ САМО ТОВА ВИ СПАСЯВА ОЩЕ!
10
7
 
8
 
! Отговори
Само СПОКО! преди 5 години
А защо не включват Китай в Г-7 - най-големите икономики в света, Китай е най-голямата ПРОИЗВЕЖДАЩА икономика? Преди известно време на този въпрос китайските ръководители и усмихнаха, защото ЕС чиновниците са смешници!
9
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Няма начин да се "извиват" ръцете на Китай.Китай вече е втора световна икономика и е на път икономически да покори Африка,единствената суровинна база на ЕС.След Брекзита и Англия ще бие икономически шута на ЕС.Така че Съюза остава съвсем без суровини за разлика от Китай,които има зад гърба си Русия с нейния пазар на неизчерпаеми суровини.Источна Европа е само пазар за стоки но не и на суровини,защото соц икономиката и се градеше на евтини суровините от СССР.ЕС икономически е обречен.
8
7
 
9
 
! Отговори
АнонимеН преди 5 години
ЕВРОТО ЩЕШЕ ДА СЕ КАЧИ С 10% СПРЯМО ДОЛАРА АКО НАГЛОБРИТАНИЯ СЕ БЕШЕ МАХНАЛА НА 29 МАРТ!СЕГА ЕВРОТО ЩЕ ПОТЪНЕ СПРЯМО ДОЛАРА НАПЪЛНО ОПОЗОРЕНИ СМЕ !!!НАГЛОБРИТАНИЯ Е НАЙ-ГОЛЯМАТА ПИЯВИЦА ЗА ЕС ТЯ НЕ Е ПЛЮС ЗА ЕС А ТОТАЛЕН МИНУС ИЗСМУКВАЩ ЖИЗНЕНАТА НИ ЕНЕРГИЯ!
7
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До3. Там е работата, че технологиите по които се рабжти в Китай са от ЕС. Лошото е че се връщат в ЕС с влошено качество
6
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Особено, ако е мъртво родена....За какво бяха тия преговори и совалки, като и те не знаят какво искат. Те си задействаха излизането, а се сетила Мара да се побара.
5
9
 
6
 
! Отговори
Милен Илиев Минков преди 5 години
На- 29 Март 2019 година,...Ще- се- освободи, Англия,....Честит- празничен, ден ......
4
1
 
7
 
! Отговори
Ад и Рай преди 5 години
Снощи Туск, който преди време прати Брекзитърите в ада, каза, че там имало много място свободно - в отговор на въпрос дали другата седмица няма да прати на същото място всички британски депутати
3
12
 
7
 
! Отговори
Конфуцион преди 5 години
Китай ще схруска ЕС. Това не е Великобритания. Въпрос на демография е и срещу това няма какво да се направи. Великобритания е третата по големина икономика в ЕС и си тръгва, оставяйки ЕС по-безащитен отвсякога
2
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Китай ще ви изхруска на една хапка..Нали е писано -"жълтата раса ще владее света".Хиляди години назад в Китай е била цивилизация,чиито постижения ползва Европа и Америка отскоро ,и Европа нямаше и Америка..Потенциала на съвременен Китай е недостижим.
1
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Китай е конкурент, партньор и съперник, каза Юнкер."Висша форма на брюкселска шизофрения.