Здраве, застраховки, паспорти, внос – какво ще ви струва Brexit без сделка?

Брюксел съветва: Декларирате цигари, алкохол и стоки над лимитите
25 мар 2019 15:32, Йовка Димитрова
24
Здраве, застраховки, паспорти, внос – какво ще ви струва Brexit без сделка?
Снимка: Reuters, архив

Макар да отложи излизането на Великобритания от ЕС, по искане на британския премиер Тереза Мей, Европейската комисия публикува днес указания и съвети за промените, които ще настъпят, ако Обединеното кралство излезе без споразумение.

Още по темата
Пакетът документи идва дни, след като влиятелни европейски неправителствени организации, сред които “Бизнес Европа” разкритикуваха Комисията, че не е извършила достатъчна подготовка за икономическите последици от Brexit, както и че трябват допълнителни мерки, за да се гарантира непрекъсваемостта на някои дейности като търговията и на финансовите услуги в периода веднага след раздялата.

Комисията заявява, че “ако Споразумението за оттегляне не бъде ратифицирано до 29 март (петък), сценарият на излизане без споразумение може да се реализира на 12 април”. При това положение в полунощ Централно европейско време (1 ч. българско) цялото европейско законодателство ще престане да действа на територията на Обединеното кралство, като то ще стане трета държава, без преходен период.

"Това очевидно ще доведе до съществени проблеми за гражданите и предприятията", заявява Еврокомисията.

Търговските отношения ще се уреждат по правилата на международното право и от същия час ЕС ще започне да прилага митнически тарифи към британските стоки по всичките си граници. Това включва проверки и контрол за митническите, санитарните и фитосанитарните стандарти, както и проверка на съответствието с нормите на ЕС.

Еврокомисията предупреждава, че "този контрол може да доведе до значително забавяне на границата".

От часа на раздялата британски фирми и граждани нямат право да получават безвъзмездни средства от ЕС, както и да участват в процедури за обществени на ЕС. Брюксел е поел временни и едностранни ангажименти, за да гарантира продължаването на въздушния, морски и наземен транспорт, някои програми като студентската “Еразъм”, както и плащането по вече започнали проекти с евросредства, но тъй като ответни не са взети от Великобритания, се очакват сериозни затруднения при пътувания, участия в европроекти и по отношение на социалните плащания и социалните права.

Промените ще са значителни и за гражданите и най-вече за правата им на свободно придвижване. Британските граждани ще подлежат на паспортни и митнически проверки при влизане в ЕС. Те няма да имат право да използват отделните ленти, предоставени за извършването на проверките на ГКПП на граждани на ЕС, и при влизане ще подлежат на обстойна проверка на всички условия за влизане на граждани на трети държави. Това означава, че документите за самоличност трябва да имат валидност поне 3 месеца от датата на пътуването и няма да могат да остават в ЕС повече от 90 дни без виза. Багажът и другите стоки, пренасяни от или с пътниците, влизащи в ЕС от Обединеното кралство, ще подлежат на митнически контрол.

Пътниците, пренасящи повече от 200 цигари, над 1 литър твърд алкохол, над 4 л вино или над 16 л бира трябва да ги декларират с митническа декларация и да минат през червената зона на митниците. Същото се отнася и за парфюми, електроника, кафе и чай, надвишаващи 300 евро.

Притежателите на британски паспорт ще имат право на възстановяване на ДДС на закупени в ЕС стоки.

Паспортите на домашните любимци ще престанат да са валидни в ЕС от датата на напускане на Великобритания и собствениците им трябва да извадят такива за неевропейски държави, ако искат да пътуват с тях в Съюза, както и да им направят допълнителни ваксинации според страната на пътуване. За всяко влизане в ЕС те трябва да вадят и ветеринарно-санитарен сертификат, издаден от ветеринарен лекар.

Ще бъде забранено пътниците да носят в багажа си и лозаро-винарски или цитрусови растения за засаждане, както и картофи за семе, застрашени растителни и животински видове.

Парите в брой или ценни книжа не бива да надхвърлят 10 000 евро, предупреждава Еврокомисията, или да бъдат декларирани.

Лицензия за собственост ще се изисква за носенето на стари книги и карти, мебели и други антики.

След Brexit автомобилите с британски номера повече няма да се нуждаят от застраховка “Гражданска отговорност”, а само от "Зелена карта".

След напускането на ЕС от Великобритания повече няма да е възможно издаване на разрешителни за планирано лечение на Острова, а европейските граждани трябва да се обърнат към застрахователя си, за да проверят дали той ще им покрие евентуални разходи при спешен случай. Британските граждани в Европа повече няма да бъдат лекувани безплатно при спешни случаи.

Прекратява се и възможността европейски граждани да се обръщат към британски консулски мисии при нужда, ако в съответната страна няма дипломатическо представителство на тяхната държава. Отменят се и правата на пътниците за компенсации при забавяне или отмяна на полети и резервации за други видове транспорт с британски превозвачи.

Отпадат и евтиният роуминг, ограниченията за таксите при ползване на банкови карти на територията на ЕС, както и на притежателите на карти и телефони на британски оператори в Европа.


24
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Диалектик 15
Не са свикнали на мекото а проста знаят че със сливи за смет булка не се търси. Майстори в технологиите и машините а не от прости та задръстени като повечето българи в България. Създали са една сравнително качествена инфраструктура и непрекъснато я подържат и обновяват. Евала им!
16
0
 
1
 
! Отговори
Не моа преди 1 месец
До Анонимен 12

Не разчитай. Тръмп не е от ЕС, ама само с него и женах му ни занимават. Да не говорим за Путин - гол, облечен, с шапка, без шапка, с кон, без кон. Не моа. Кралицата поне не говори
15
7
 
1
 
! Отговори
Диалектик преди 1 месец
В началото на англичаните ще им е трудно, защото са свикнали на мекото. Но това поколение като умре, новото ще е свикнало. На нас лесно ли ни беше от социализма да минем в капитализма. Е, сега те ще минат от капитализъм към изолационизъм
14
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Втори референдум по един въпрос няма да има. Това е. Иначе ще е приказка без край-недоволни винаги ще има. А в БГ колко референдума проведоха? Нула. Така че не духайте чуждата супа. Англия си има план има си и пари. И няма да плаща воените расходи на ЕС.. Че то Израил както се развихри-утре пак беженски проблеми ЕС да решава.На острова е спокойно,храна и вода има,така че да му мислят в ЕС.
13
1
 
0
 
! Отговори
Haro преди 1 месец
До Марко-Marko ne znam kon bob qde li ama ti gledai da ne te izqde rak/tumor!!
12
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
надявам се след това да спрат да ни информират ежечасно за терзанията и живота на кралското семейство
11
1
 
4
 
! Отговори
Много фирми преди 1 месец
ще си изтеглят производствата от страната, първи ще са автомобилните производители......не разбирам що го правят...ЕС е така устроен,че е настроен срещу д-те извън съюза.
10
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ха сега да видим и делфин уиски пие ли?:)
9
3
 
21
 
! Отговори
Барселона преди 1 месец
Ето тези планини от чакащи ги проблеми трябваше да се разяснят преди референдума да се види дали някой щеше да гласува това популистко предложение...Така че втори референдум е повече от наложителен...
8
11
 
2
 
! Отговори
Дано се разпадне преди 1 месец
по-бързо този юдо-масонски кибук наречен ЕС !
7
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Хайде, пък да е за урок на всички популисти, кандидати за напускане. На думи е едно, а на дело съвсем друго. Мощна държава като Великобритания щом се ослушва толкова време и се оплете, и не може да реши, какво остава за много хваления тук Орбан и Унгария.
6
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Кой каквото си постеле. Да видим кобилата Мей боб яде ли. Не разбирам как като има 5 млн. подписа не било нужно да се обмисля втори референдум...баси демокрацията?
5
3
 
23
 
! Отговори
ЛЛ преди 1 месец
Пускайте нов референдум!
4
5
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ха така. Да се окопаят на острова и да си стоят там. Нали това искаха?!
3
5
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
да излизат вече, стига са ни занимавали със себе си
2
3
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Звучи чудесно. Точно това за което гласуваха повечето британци на референдума.
1
3
 
40
 
! Отговори
Марко преди 1 месец
Ха сега да видим, кон боб яде ли?!?