Кога ще спрем да въртим стрелките? ЕП иска да е от 2021 г.

Смяната на времето вреди на здравето и не пести ток, смятат евродепутатите
26 мар 2019 16:37,
45
Кога ще спрем да въртим стрелките? ЕП иска да е от 2021 г.
Снимка: архив, Reuters

Eвропейският парламент ще настоява за смяна на часовото време в Европа от 2021 г., като всяка еврочленка сама ще решава дали ще предпочете да остане на лятно или на стандартно време. Евродепутатите приеха днес с голямо мнозинство в Страсбург позиция за преговори със страните членки, в които трябва да се вземе окончателно решение.

Идеята на евродепутатите е последното завъртане на часовниците в ЕС да е в края на март 2021 г., а за държавите, които предпочетат стандартното време - в края на октомври 2021 г.

“Слушаме какво ни казват гражданите, които смятат, че промяната на времето вреди на здравето им. Проучванията показват, че смяната на времето не води до значителна икономия на енергия, така че загрижеността за здравето на децата, възрастните и болните е достатъчна, за да настояваме за премахването на смяната на времето”, заяви Марта Улвског, която е докладчик на Европарламента по въпроса.

Още по темата

Позицията на Европарламента идва, след като миналата година, по искане на парламента, Европейската комисия предложи отмяна на зимното и лятно време, но от 2019 г. Евродепутатите обаче смятат, че е необходимо повече време и затова гласуваха за отлагане с 2 г. Страните членки, чието мнение е решаващо, също смятат, че не трябва да се бърза. Те все още не са постигнали обща позицията си за преговори с парламента. Първата възможност за това ще е на 6 юни.

Евродепутатите са убедени, че отмяната на сезонното време ще намали здравните проблеми на гражданите от приспособяване към нов часови график два пъти годишно. Въведеното след Втората световна война лятно време вече не е ефективно, тъй като вече съществуват по-модерни технологии за пестене ток, смятат те.

Парламентът подкрепя предложението на Европейската комисия всяка страна сама да реши дали да остане на стандартното или на лятното време, но предлага да се изработи механизъм за координация между държавите, за да се избегне часови хаос, когато страни от един пояс установяват различно време. Според графика, одобрен от парламента, до 1 април 2020 г. всяка европейска държава трябва да информира Комисията кое време е избрала. Предвидена е и клауза, според която Еврокомисията може да отложи с 1 година влизането в сила на промените, ако заради липсата на координация, е застрашено функционирането на общия пазар.

Според допитване до европейските столици северните държави предпочитат стандартното време, докато южните биха възприели лятното като постоянно, ако се стигне до отмяна на сега действащата европейска директива. Тя предвижда стрелките да се превъртат с час назад или напред в последната неделя от март и от октомври.

Миналата година Европейската комисия организира допитване на интернет страницата си и получи 4,6 млн. отговора, над 80% от тях за премахване на лятното и зимното часово време. 84% от българите, изпратили мнение до Брюксел, предпочитат въртенето на стрелките да отпадне, 16% искат сегашните правила да се запазят.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


45
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Някой разбра ли защо не може
44
0
 
0
 
! Отговори
адв.Павел Пенев преди 3 години
Точно сега е момента да бъде спряно въртенето на времето и това ръководство на ЕП трябва да го направи.Тъкмо сега няма полети и транспортните системи на ЕС не работят на пълен капацитет.Няма никаква полза от смяната на астрономическото време, а ако все пак е имало някаква полза в парично изражение,кой е присвоявал тази полза до сега ?
43
0
 
4
 
! Отговори
US pride преди 5 години
Да бъде времето като на Ню Йорк, -5ч, тъкмо Цецо няма да си върти часовника, като ходи на закуска.
42
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Неуместна снимка на статията. Тия мекерета нямат общо, нали ще напускат
41
4
 
5
 
! Отговори
Наблюдател преди 5 години
Не искам да спира смяната на часа, щото после лятото ще се мръква в 20 ч и ще съмва в 4 ч.
40
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Абе аз не съм добре, с и без смена на времето.
39
1
 
4
 
! Отговори
Екото преди 5 години
До Анонимен 35Явно не ядете краставици ком не сте ги виждали в магазините - няма изискване да са прави от 2008 г насам
38
3
 
4
 
! Отговори
Екото преди 5 години
До Анонимен 35Свободни кокошки са тези, които се отглеждат извън мрежести полози. Кокошки, които се движат. Иронията ви е неуместна. Това решение на ЕС не само е хуманно към животните, но и дава по-качествено месо и яйца поради факта че животното има възможност да следва естествените закони и да се движи
37
0
 
7
 
! Отговори
Марчето преди 5 години
Това явно е един от най-важните проблеми в европа щом толкова хора в толкова институции се занимават с него
36
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Причината да се сменя е да има повече светлина през деня и това някога е водело до икономия на тока, вече не води до икономия на тока а само до повече естествена светлина .Астрономическото време губи светлина лятото Астрономическото време +1 час губи светлина зимата.Постоянно лятно време е глупаво като термин и не е правилен български.Казва се постоянно 1 час по-напред от астрономическото време
35
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Когато кажат тези от ЕС-те казват кокошките ВИ не били свободни въпреки че нашите са по-свободни от техните -тези казват краставиците са ви криви въпреки че нашите са по -екологично чести продали сме се за да целуваме чужди задни части
34
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Е, както кажат от ЕС! Ние сме безгласна буква.
33
6
 
16
 
! Отговори
Друг Реалист преди 5 години
Концерт пожелание, един иска лятно, друг иска зимно, има едно време и то е астрономическото. Онези, с претенции за различно от астрономическото да бягат към екватора, за да си задоволят времевите желания.
32
4
 
16
 
! Отговори
Пародия преди 5 години
Целия ЕС иска да се спре с безумното местене на часовниците, а могат 5 години да вземат едно най-елементарно решение! Мда, за сищия световен политически фактор Европа говорим!
31
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ЕП за пореден път доказа ,че се занимава с глупости вместо да се занимава с истинските проблеми !
30
4
 
24
 
! Отговори
Доктор Хаос преди 5 години
Зимното е е естественото нормално време. Другото е измишльотина и издевателство над работещите хора и учениците. Истината е, че изкуствено ще трябва да се става 1 час по-рано, а денят е голям и това е убийствено. Умората мъчи всички нормални човешки същества!
29
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 28хмммммм,кат се замислиш, най-забутаната членка сме ние и румънещите.Освен ако до 2021 не приемат макетата в ЕС....
28
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Типично Брюкселско бюрократско бавене, беше тази година, послед 2020, сега 2021, през 2012 ще кажат 2031, понеже някоя забутана членка Гликвенщайн няма да и е ОК.Целия ЕС е такъв нито едно решение не може да се вземе
27
3
 
30
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
Е, как живеехме по нормалното време и не местехме стрелките! Бях дете и всичко си беше нормално, слънцето си изгряваше и залязваше по неговото си време, астрономическото! Природата е съвършена, но ние хората все си правим експерименти, понякога доста глупави, но с никакви резултати!
26
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До IBM FAKE NEWSБрат, Руснаците си смениха времето два пъти за последните 10 години.През 2011 избраха да останат на лятното, а през 2014 върнаха на зимно.