ЕС одобри морска операция без кораби

Операция “София” гони трафиканти и спасява мигранти в Средиземно море
27 мар 2019 20:30,
21
ЕС одобри морска операция без кораби
Снимка: Reuters

Европейският съюз ще продължи военноморската си операция “София” в Средиземно море, но без използването на кораби. Това решиха представителите на страните членки в Брюксел.

Още по темата

Операцията, чиято основна задача е да пресича трафика на хора в Средиземно море, ще бъде удължена до 1 октомври, но морските й съдове ще останат закотвени в пристанищата.

До парадокса се стигна, след като Италия, която командва операцията от името на ЕС, отказа да приема спасените в морето мигранти, докато не се намери решение за преразпределянето им в останалите европейски държави.

Операция “София” е военноморска мисия на ЕС, която бе сформирана през 2015 г, в пика на миграционната криза, след случаите на масово удавяне на хора, тръгнали с надуваеми лодки от Либия към Европа.

Освен да наблюдава мрежите, изпращащи мигранти към Европа и да отнема средствата мигрантите, “София” участва още в спасителни операции, следи спазване в открито море на оръжейното ембарго на ООН срещу Либия и обучава либийската брегова охрана.

От началото си военноморската мисия е спасила живота на почти 34 000 души в морето.

“Операция “София” е съществена част от работата на ЕС за разбиване на бизнесмодела на трафикантите и за подобряване на морската сигурност и стабилност в централното Средиземноморие, но е ясно, че без военноморските си активи, тя няма да може ефективно да изпълнява мандата си”, заяви говорител на Европейската комисия.

Въпреки това решението е взето от страните членки на политическо ниво и идната седмица ще бъде формализирано. Когато това се случи командирът на операцията ще прибере корабите в пристанищата до нова заповед.

В момента “София” има на разположение една италианска фрегата и един испански патрулен кораб, както и самолети и хеликоптери за наблюдение, предоставени от Полша, Испания, Италия и Люксембург. България също участва в нея с експерти.

След идването на новото правителство в Италия то отказа да приема спасените мигранти. През лятото кандидат-бежанци стояха със седмици в морето, докато Еврокомисията уговори държави да ги приемат, за да отвори Италия пристанищата си за дебаркиране на корабите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Първо беше операция "Маре нострум", с която за 1г бяха "спасени" и превозени до Италия над 150хил мигранти. Последва "Тритон" със същата цел и също с многомилионен бюджет на Фронтекс. Отделно с това се занимаваха много кораби на НПО. После и "София". А вчера "спасените" от турски танкер над 100 мигранти, като разбрали, че корабът отива в Либия, нападнали екипажа и го принудихи да обърне курса към Лампедуза.
14
0
 
5
 
! Отговори
НА КРАТКО.. преди 5 години
ОПЕРАЦИЯ "СОФИЯ"ДОСТАВЯ БЕЗПЛАТНО ЕМИГРАНТИ В ЕВРОПА.ПОНЕ ДА БЯХА ПРОЧЕЛИ ИСТОРИЯТА НА "ВЕЛИКАТА РИМСКА ИМПЕРИЯ"В ЧАСТА И :"ПРИЧИНИ ЗА РУХВАНЕТО "НО В СТРАСБУРГ НЕ ЧЕТАТ
13
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Добре де, колко да е спасяване? Те нали сами тръгват с лодки през морето. Тоест идеята е някой да ги посрещне и да ги заведе в Европа, да им даде паспорт и тн. Това ли е спасяването
12
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
мисия Пародия на ЕС, каквато ще е и бъдещата онща европейска армия
11
0
 
5
 
! Отговори
Expert преди 5 години
Препоръчвам в Средиземно море да се развъдят големи пасажи от бели акули и проблема с бежанците от Африка ще се реши кардинално
10
1
 
13
 
! Отговори
Стратега от Казичене преди 5 години
Ей, сега е моментът нашите да се откажат от преговорите с американците за Ф16 и да кажат, че ще правим авиация без самолети
9
1
 
12
 
! Отговори
Магелан преди 5 години
Еманация на бюрокрацията. Трябва да се изучава в университетите. Военноморска операция без кораби
8
0
 
14
 
! Отговори
Бонджорно преди 5 години
Еми, писна им на италианците. Не могат да приемат цяла Африка. Ай сиктир
7
0
 
3
 
! Отговори
Лош пророк преди 5 години
Като няма кой да ги спасява в Средиземно море, пак ще тръгнат през Гърция
6
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 5Няма го таксито вече. Ще бъде закотвено в Италия. Точно за това е статията
5
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Операция София е съществена част от работата на ЕС за разбиване на бизнесмодела на трафикантите"Ама разбира се, сега трафикантите ще вземат пари от мигрантите за превоз до европейскоското такси, чакащо ги в открито море. На мен повече ми изглежда, че ЕС се включва в трафика на мигранти.
4
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Що белот ще се играе сега по корабите и в щаба. Евала на ЕС
3
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това е най-сладката работа - нищо не правиш, но получаваш заплата.
2
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Операция София гони трафиканти и спасява мигранти в Средиземно море"А не би ли трябвало да гони мигранти и да арестува трафиканти?
1
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ей, тия са големи смешници. Работа не вършат, но шум вдигат за двама