Операция "София" в Средиземно море продължава без кораби

Операцията на ЕС гони трафиканти и спасява мигранти в Средиземно море
27 мар 2019 20:45,
3
Операция "София" в Средиземно море продължава без кораби
Снимка: Reuters, архив

Европейският съюз ще продължи военноморската си операция “София” в Средиземно море, но без използването на кораби.

Това решиха представителите на страните членки в Брюксел. Операцията, чиято основна задача е да пресича трафика на хора в Средиземно море, ще бъде удължена до 1 октомври, но морските й съдове ще останат закотвени в пристанищата.

До парадокса се стигна, след като Италия, която командва операцията от името на ЕС, отказа да приема спасените в морето мигранти, докато не се намери решение за преразпределянето им в останалите европейски държави.

Операция “София” е военноморска мисия на ЕС, която бе сформирана през 2015 г, в пика на миграционната криза, след случаите на масово удавяне на хора, тръгнали с надуваеми лодки от Либия към Европа.

Освен да наблюдава мрежите, изпращащи мигранти към Европа и да отнема средствата мигрантите, “София” участва още в спасителни операции, следи спазване в открито море на оръжейното ембарго на ООН срещу Либия и обучава либийската брегова охрана.

От началото си военноморската мисия е спасила живота на почти 34 000 души в морето.

“Операция “София” е съществена част от работата на ЕС за разбиване на бизнесмодела на трафикантите и за подобряване на морската сигурност и стабилност в централното Средиземноморие, но е ясно, че без военноморските си активи, тя няма да може ефективно да изпълнява мандата си”, заяви говорител на Европейската комисия.

Въпреки това решението е взето от страните членки на политическо ниво и идната седмица ще бъде формализирано. Когато това се случи командирът на операцията ще прибере корабите в пристанищата до нова заповед.

В момента “София” има на разположение една италианска фрегата и един испански патрулен кораб, както и самолети и хеликоптери за наблюдение, предоставени от Полша, Испания, Италия и Люксембург. България също участва в нея с експерти.

След идването на новото правителство в Италия то отказа да приема спасените мигранти. През лятото кандидат-бежанци стояха със седмици в морето, докато Еврокомисията уговори държави да ги приемат, за да отвори Италия пристанищата си за дебаркиране на корабите.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Европа ли е виновна за всички нещастия по света?Мизерия, лош климат, диктатори, войни.Това че германиците се чувстват виновни след 70 години за миналото, трябва ли всички ние са го отнасяме.Ако им трябват мигранти - за работа, да си ги наемат чрез посолствата по процедура,защо трябва да минават през цяла европа?
1
0
 
4
 
! Отговори
безумие преди 5 години
Същото но под гръмкото име София- мъдрост.Но няма такава в чиновническите глави на Брюксел.Според които Европа е длъжна да спасява и не само да спасява а и да храни, обгрижва, дундурка , чужденци често враждебно настроени, за сметка на местното население.Досега в историята на света винаги е имало военни действия някъде, но не са пристигали с лодки или по суша хора представящи се за бежанци от подобни региони.Стрижеш местните за да обгрижваш чуждите, които може и да са убивали хора в държавите си