Бъркотията Brexit: Следва нов нелеп епизод от психодрамата

Британският печат в деня, в който Островът трябваше да напусне ЕС
29 мар 2019 12:05, Елка Василева
17
Бъркотията Brexit: Следва нов нелеп епизод от психодрамата
Снимка: архив, Reuters

Brexit е основна тема за британския печат днес - деня, в който бе планирано Великобритания да напусне Европейския съюз. Разводът бе отложен, след като британският парламент отхвърли на два пъти договореното от премиера Тереза Мей споразумение с ЕС, а следобед предстои трето гласуване на сделката.

Докато членовете на британския парламент безуспешно опитваха в сряда да намерят изход от "тресавището на Brexit", ние приканихме нашите читатели да дадат своя отговор на въпроса какви да бъдат занапред връзките между Обединеното кралство и ЕС, пише днес в. "Файненшъл таймс", цитиран от БТА.

Отзовалите се в анкетата над 7600 читатели е трябвало да подберат измежду всички варианти за Brexit онези, които смятат за "приемливи". Над 70 на сто от респондентите са се обявили за отменяна на действието на член 50 (тоест за оставане в ЕС) - опция, която бе пета по популярност сред т. нар. индикативни гласувания на депутатите със 184 гласа "за" при 293 "против". Вторият по популярност избор на читателите на деловия вестник е нов референдум с 65 на сто подкрепа, който вариант събра най-много гласове в Камарата - 268 "за" срещу 295 "против". Излизането от ЕС по схемата "Единен пазар 2.0" (тоест оставане на митническия съюз и единния пазар на ЕС) е сметнато за приемливо от 38 на сто читателите, докато парламентаристите отхвърлиха това с 188 срещу 283 гласа. А планът на лейбъристите и вариантът Brexit без сделка имат одобрението на едва 7 и 11 процента от анкетираните. Камарата на общините също отхвърли Brexit без сделка със 160 "за" и 400 "против", припомня "Файненшъл таймс".

Още по темата

В друга публикация на вестника, цитирана от ТАСС, се посочват четирима най-вероятни кандидати за поста лидер на Консервативната партия след обещаната оставка на Тереза Мей. Това са бившият външен министър Борис Джонсън, бившият министър за напускането на ЕС Домиинк Рааб, настоящият външен министър Джереми Хънт и министърът на околната среда Майкъл Гоув. Според "Файненшъл таймс" мнозинството от консерваторите в парламента предпочитат прагматичния Гоув, а в надпреварата за лидерския пост след излизането от ЕС може да се намесят и други политици, вкл. Елизабет Тръс, главен секретар на хазната.

В. "Дейли телеграф" признава, че Brexit е бъркотия, но прогнозира, че нови избори биха влошили нещата още повече. Вместо да сияе в триумф, премиерът Тереза Мей ще прекара днешния ден в отчаяни молби към членовете на парламента да гласуват още веднъж по нейната версия за напускане на ЕС. Някои привърженици на Brexit неохотно обещаха подкрепа, но един депутат заяви, че ще гласува за сделката на Мей, само ако му пъхнат дуло на пистолет в устата, пише изданието.

В. "Таймс" предрича, че на Великобритания предстои да прекара още една година в ЕС, ако членовете на Камарата на общините откажат днес да одобрят централната част от сделката на Мей, тоест само споразумението за оттегляне. В случай че днес - датата, на която кралството трябваше да излезе от ЕС - мнозинството от депутатите гласува "за", това е необходимо условие за удължаване на процеса по активирания член 50 от Лисабонския договор.

Демонстранти, водени от Найджъл Фараж, обаче ще се съберат около сградата на парламента, лидерът на лейбъристите Джереми Корбин и северноирландските юнионисти са против подобно развитие, така че гласуването едва ли ще бъде успешно. А лидерите на страните от ЕС са готови да принудят Лондон да приеме още до една година отсрочка или да напусне без сделка, отбелязва "Таймс".

"Гардиън" пише саркастично, че заради поредния хаотичен ден около Brexit европейският печат и коментаторите сякаш са включили телевизорите, взели са пуканки и са седнали да гледат следващия нелеп епизод от британската психодрама с примеси на неверие и покорство.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още по темата: ВеликобританияBrexit
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
1
 
4
 
! Отговори
Шотландец преди 5 години
Тая дър-та зМейца е същата като Мадуро. Не пуска кокала. Обаче онзи държи петрола та го наричат диктатор и се опитват да свият петрола от Венецуелците. А пък тия престъпници Ингелизите ще видите как Брюксел дори ще ги остави да гласуват на Европейските избори. Брюкселските зелки са лакей на фащ и британия. Аиде вече да подава оставка най сетне че и на Скрипал му омръзна от нея и от британските риби на сухо
15
0
 
10
 
! Отговори
11 преди 5 години
Бе тия кво брекзитят само. Няма ли малко да поскрипалят.
14
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
У нас има толкова много проблеми които ни засягат пряко и нас и децата ни и пенсинерите, но не всеки божи ден ще четем за великобритания и тереза мей те са божествата на днесбг и другите фейк медии
13
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Aз не знам защо българските медии раздухват някаква истерия, която почти не засяга България. След 2 седмици са аут, както те си пожелаха. Какво ще стане после едва ли някой може да каже. Не виждам защо някаква истерия се раздува и сред хора, които нямат отношение.Гледайте си собствената държава! След 25 милиарда заеми, само излишъци които се чудят къде да уплътнят. След 3 години като се разлетят на американски самолети и ще решет всички проблеми на страната, ако има останали българи.
12
1
 
6
 
! Отговори
ГОСТ преди 5 години
До Анонимен 12 Определено надминаха и прословутия сериал "Дързост и красота". А иначе казано тяхната работа е "Хем боли ,хем сърби"...
11
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тази сапунка и турски сериал нямат край.
10
5
 
5
 
! Отговори
АнонимеН преди 5 години
ТРЯБВАШЕ ДА НАПУСНАТ АМА КРАЛСКОТО СЕМЕЙСТВО В ЛИЦЕТО НА КЕЙТ МИДЪЛТЪН НЕ ИСКА А ТЯ ТОЧНО КОМАНДВА И ДЕПУТАТИТЕ ИМ И ЦЯЛОТО КРАЛСКО СЕМЕЙСТВО!!! БАБИЧКАТА ВЕЧЕ НЕ СТАВА ЗА НИЩО, ТЯ НЕ ПОМНИ В КОЯ ПОСОКА СЕ НАМИРА *** КАТО СТАНЕ ОТ ЛЕГЛОТО.
9
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ЕС здраво хвана за топките англетата:). Най-вече с остатъчния имперски проблем, наречен Северна Ирландия - британците хем не искат да слагат гранцица с Република Ирландия, хем искат да си затворят границите, хем искат да търгуват с европейската държава Ирландия, хем да не са в единния пазар, хем да нямат емигранти, но самите те да могат да ходят където си искат. Малко не им се получи.А лидерите на Брекзит Джонсън и Фараж и двамата имат американско гражданство и по всяко време могат да изчезнат.
8
1
 
11
 
! Отговори
Нико преди 5 години
Нова сапунка или боза brexit.
7
4
 
12
 
! Отговори
nqkoj преди 5 години
Ай сик. тир, бе, от 3 години всекидневно по 5 новини за Брекзит! Да излизат, че ушите ни хванаха мазоли
6
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
англичаните нямат полезен ход. създадоха световна глупост и се изложиха и продължават да се излагат ежедневно. това е края на англия - ако излязат без сделка ще фалират за няколко години, ако излязат със сделка - това няма да е добра сделка за тях и пак ще мрънкат. при всички случаи са прецакани и най-хубавото е, че самите те си го пожелаха и сътвориха! кеф!
5
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Закъде са заизлизали па тея бе. Архаичното им мислене направо ще ги издави. Ми нема вече откъде да плячкосват, ТевтерЪ се оъвори на страницата с вересиите. Ем да крали отвсякъде,ем само за тях. Свърши тоя филм.
4
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Вече ми доскучаха да тъпчат на едно място, да вземем и ние да си организираме един референдум за излизане,така де, за малко разнообразие.
3
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бозата, скучната сапунка внезапно се превърна в психодрама. Абе на ингилизите няма ли кой да им подскаже, че са вече смешни, а още по-смешни са ингилизките джурналя с безкрайните си словоблудства.
2
2
 
23
 
! Отговори
Специалист по всичко преди 5 години
Взимайте пуканки и пускайте телевизора ,шоуто продължава !
1
0
 
16
 
! Отговори
Дедо поп преди 5 години
Сетила се Мара кога да се побира. Та и Ингилизия тъй