Защо? Ядем най-малко плодове и зеленчуци в ЕС

Данните са на Евростат
2 апр 2019 07:40, Петя Славова
41
Защо? Ядем най-малко плодове и зеленчуци в ЕС
Снимка: архив, Булфото

Страната ни се нарежда в дъното на ЕС по количеството консумирани плодове и зеленчуци, показват данни от анализ на Евростат за потреблението на тези продукти в страните на ЕС през 2017 г.

Едва около 37 процента от българите са консумирали плодове всеки ден, а 45 на сто от сънародниците ни са слагали всекидневно на трапезата си зеленчуци, показва европейската статистика, предаде БТА.

Според данните на националната статистика българинът е консумирал средно по 50 кг плодове през 2017 г. /или по 4 кг месечно/ и по 68 кг зеленчуци - по около 6 кг на месец.

Пак според данните на НСИ българинът основно е предпочитал консумацията на южни плодове - 14 кг на година, както и на дини и пъпеши - 13 кг, ябълки - 11 кг, грозде - 2 кг, круши - едва 1 кг и др.

Приоритет сред зеленчуците на масата на българина са били доматите - 20 кг за цялата 2017 г., краставици - 10 кг, пипер - също 10 кг, зеле - 6 кг, друг вид зеленчуци - 13 кг и др.

Други предпочитане немесни продукти на масата на българина са били картофите - 26 кг на година, както и различните видове зеленчукови консерви - около 12 кг на година.

Като цяло българинът яде два пъти повече месо отколкото плодове - най-предпочитаното за консумация месо у нас остава пилешкото - по 12 кг средно на човек годишно. Следват: свинско - 10 кг, кайма смес - 7 кг, говеждо или агнешко - по 1 кг и др.

Освен това най-предпочитаният и недостижим като количество продукт на масата на българина си остава хлябът - по около 90 кг на година или по около 2 кг на седмица.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
0
 
0
 
! Отговори
сминдух енд чесън преди 5 години
Това пък как го разбрахте ,предполагам със заравяне в тоалетните и задълбочени изследвания на изаканото от българите.
34
0
 
5
 
! Отговори
Не е вярно преди 5 години
Защото статистиката отчита само купените в магазин плодове и зеленчуци а не отчита консумираните сурови от градината !
33
1
 
2
 
! Отговори
Аз преди 5 години
Защото народът насово мина на популярната и нашумяла Нисковъглегидратна - Високомазнинна диета! В нея се изключват консумацията на плодове, може съвсем малко невъглехидратни зеленчуци. Това било панацеята за здраве и отслабване!
32
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
египетските картофи са едни от най-безвкусните на света
31
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
веднага ви отговарям, защото плодовете и зеленчуците нямат вкус, пластмасови са, внасят ги от по-студени държави като полша, сякаш ние лук, картифи нямаме тука, къде по-вкусни... защото убихте българските производители
30
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Защото са бъкани с пестициди,които ни тровят и никой не ги проверява.
29
3
 
8
 
! Отговори
бай х преди 5 години
при тия цени .. корекомски само ги гледаме ..е па они по скапи от мръвките
28
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Я дайте статистиката за консумация на риба и месо /не пилешко/. Май пак сме на последно място. Ега ти нагласените статистики. Българина яде основно ХЛЯБ. А защо ли ???
27
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Българинът си обича мръвколаци, мазни храни, теста и алкохол. Освен това не обича да се движи. И да мисли. Не случайно сме и най-болната нация в Европа, която си отива и на най-ранна възраст.
26
4
 
6
 
! Отговори
хахо преди 5 години
Щото трие билети.За плодове и зеленчуци не остават!
25
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
От са много евтини сигурно.
24
2
 
13
 
! Отговори
Защо ли? преди 5 години
Защото неколкостотин хиляди чифта ръце на неграмотни и малограмотни здрави млади хора бездействат.Тези млади хора посещават българските села, само за да ограбят или разкостят поредната заключена къща или за да оберат нощем онова, което някоя 80-годишна баба е отгледала в двора си.Ако имаме управляващ като Орбан, той ще каже на Брюксел, че уважава европейските препоръки, но се ръководи на първо място от националните интереси.И ще прати ромите на село да работят земеделие и скотовъдство!
23
2
 
13
 
! Отговори
Защото селото загива преди 5 години
Защото на мястото на вкусните български овощия и зеленчуци сега има ниви, така е по-лесно.Защото за повечето българи цените на плодовете и зеленчуците са непосилно високи.Защото онова, което се предлага в търговската мрежа, е най-евтиното, което може да се намери на чуждестранния пазар и следователно е най-безвкусното. Затова и заможните българи не купуват много домати и ягоди с вкус на пластмаса, нито рискуват да купят на Женския пазар натъпканите с пестициди наши плодове и зеленчуци.Затова!
22
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Масово търговците на плодове и зеленчуци не поставят етикети с цена. На въпрос колко струва дадена стока, казват цена според клиента.
21
2
 
13
 
! Отговори
Шопо преди 5 години
Що ? Щото пенции и заплати ниски,цени високи ! Много ли е сложно да разберете?
20
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Щото ги варим на ракия!!!
19
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Един от най- консумираните продукти поскъпна драстично след Нова година- картофите. При нас вече се продават на цена 1.80- 2,00 лв/кг. Поради каква причина картофът от 0.80- 1.00 лв/кг изведнъж скочи двойно?! Да кажат специалистите.И това изобщо не е нищожно. Когато купуваме краставици или портокали, можем да вземем 2-3 бр, но картофите се купуват с килограми, а не на брой.
18
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
КАКВО ДА ЯДЕМ , ПРИ ТАЗИ СКЪПОТИЯ , ЗЕЛЕНЧУЦИ ПО 4,20 ,3,20 4,90 И ОЩЕ КАКВИ ЛИ НЕ ЦЕНИ ,
17
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ядем по- малко, защото е скъпо и некачествено.
16
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
е па кой да ги яде, или са гмо или са буквално отровни (пръскани с кой знае кво, най-често внос от турция, където контрол съвсем няма).