Brexit да се отложи, решиха във Великобритания

Долната камара на парламента задължи Тереза Мей да поиска отлагането
4 апр 2019 07:00, Павел Гълъбов
54
Brexit да се отложи, решиха във Великобритания
Снимка: Reuters

Долната камара на британския парламент одобри законопроект, който задължава премиерката Тереза Мей да поиска отлагане на излизането на страната от Европейския съюз с цел избягване на Брекзит без сделка, предадоха световните агенции.

Още по темата

Текстът бе прокаран в Камарата на общините само с един глас разлика - 313 "за" при 312 "против".

Законопроектът, внесен от депутатката от лейбъристката опозиция Ивет Купър, бе одобрен бързо само за един ден вчера, като всички етапи бяха преминати за по-малко от шест часа. Сега той отива в Камарата на лордовете. Очаква се горната камара на британския парламент да разгледа проекта още днес, съобщи Франс прес.

Ройтерс отбелязва, че по принцип Камарата на лордовете одобрява законопроекти по-бавно. Според депутата от управляващата Консервативна партия Оливър Летуин, който също е участвал във внасянето на текста, обаче проектът има огромна подкрепа в горната камара на парламента.

Ако Камарата на лордовете одобри закона, за да влезе той в сила, е необходимо да бъде утвърден от кралица Елизабет Втора - нещо, което е формалност. Това може да стане още тази седмица, съобщи ТАСС.

За да бъде отложен обаче Брекзит, ще е необходимо и единодушното съгласие на останалите страни членки на ЕС, припомня Ройтерс.

Законопроектът бе внесен с цел избягване на потенциално хаотичен развод без споразумение.
Във вторник британската премиерка консерваторка каза, че ще иска ново кратко отлагане на Брекзит след 12 април, за да работи с лидера на лейбъристите Джереми Корбин за прокарване на отхвърленото на три пъти от Камарата на общините споразумение за развода, договорено от Тереза Мей с Брюксел, припомня Ройтерс.

Купър заяви, че новият закон въпреки това е необходим, за да очертае ясна процедура при отлаганията на Брекзит.

Текстът задължава премиерката да търси одобрението на парламента за всяко забавяне и позволява на депутатите да предлагат различна продължителност на съответното отлагане, посочва Ройтерс.

"Може би от решаващо значение е, че (новият закон) ще покаже на ЕС, че (британската) премиерка има подкрепата на парламента за това, което иска", заяви Ивет Купър по време на дебатите в Камарата на общините.

Тереза Мей каза, че ако не успее да договори единен подход с Джереми Корбин, тогава британското правителство ще предложи редица варианти за бъдещите отношения с ЕС и ще ги подложи на гласуване в парламента.

Във Великобритания е много необичайно законопроект, който не е предложен или подкрепен от правителството, да бъде одобрен от парламента, отбелязва още Ройтерс. Кабинетът изрази безпокойство както по повод, според него, многото слабости в текста, така и защото той създава прецедент.

Подкрепящият Брекзит депутат консерватор Бил Кеш нарече законопроекта "конституционна революция".

Камарата на общините отхвърли на три пъти договореното от британската премиерка споразумение за развода с Европейския съюз - на 15 януари, както и на 12 и на 29 март. Така не бе изпълнено условието на ЕС, който се бе съгласил Брекзит да бъде отложен за 22 май, ако долната камара на британския парламент одобри сделката на Мей до края на миналата седмица, припомня ТАСС.

Сега Великобритания трябва да напусна съюза без споразумение до 12 април, ако не предложи на Брюксел алтернативни варианти.


54
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
пълен цирк, повече няма да чета статии за брегзит , направиха ЕС на глупаци , да се махат
48
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 42
"Няма ли кой да им набие шута на тия накрая!?"

Искрено се надявахме да е България но на нейна територия останаха повечето чистокръвни лайнарци.
47
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Питаха поданиците на кралицата, които не са суверен и не управляват. Нищо не се приема в името на народа. Законите се пишат в името на кралицата и буржоазията в Англия, която владее Уелс, Северна Ирландия и Шотландия. Референдумите са нарушение на конституцията.
46
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 40 - ВСЯКА ДЪРЖАВА ПЛАЩА ЧЛЕНСКИЯ СИ ВНОС.ПОСЛЕ ТЕЗИ ПАРИ СЕ РАЗПРЕДЕЛЯТ ВЪТРЕ В ОРГАНИЗАЦИЯТА ,НО ТАКИВА ПАРИ НИКОГА НЕ ДОСТИГАТ ДО ОБИКНОВЕНИТЕ ХОРА

Щом не си наясно, малко светлина: такива пари до обикновените хора никог няма да достигнат, защото собствената продукцията на обикновените хора е тор (фекалии). За да има положителен принос от тях, трябва да им се дава работа и да им се казва какво точно да изработят!
45
3
 
3
 
! Отговори
КолкотопуснахаГърция преди 1 година
На Европа и трябва Англия.
44
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Англосаксонския принцип е : Късай нервите на противника докато кандиса и лъжи винаги когато има възможност! Представления за наивници.
43
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Чистилището Армагедон е задействано, мощно подвява под краката на с
съответни пациенти и ги доставя директно пред входа, където ги поглъща чистилищният горещ вакуум. Армагедон.
42
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Няма ли кой да им набие шута на тия накрая!?
41
0
 
19
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 1 година
Сапунката продължава, да запазим невъзмутимо спокойствие.
40
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В ЮДЕО-МАСОНСКОТО НЕДОНОСЧЕ ЕС СЪЩО КАТО ВСЯКА МАФИОТСКА ОРГАНИЗАЦИЯ СЕ ВЛИЗА ЛЕСНО,НО СЕ ИЗЛИЗА САМО С КРАКАТА НАПРЕД.И ЕС КАКТО И КАМОРАТА ВСЕКИ ЧЛЕН Е ДЛЪЖЕН ДА СИ ПЛАТИ ОПРЕДЕЛЕНАТА МУ ТАКСА СПОКОЙСТВИЕ.ПРИ МАФИЯТА ТОВА Е ДЕСЯТЪКА ,КОЙТО ПО НАСТОЯЩИЯ МАФИОТ ПЛАЩА НА БИГ БОСА И МАФИОТСКИЯ КЛАН,А В ЕС И НАТО ВСЯКА ДЪРЖАВА ПЛАЩА ЧЛЕНСКИЯ СИ ВНОС.ПОСЛЕ ТЕЗИ ПАРИ СЕ РАЗПРЕДЕЛЯТ ВЪТРЕ В ОРГАНИЗАЦИЯТА ,НО ТАКИВА ПАРИ НИКОГА НЕ ДОСТИГАТ ДО ОБИКНОВЕНИТЕ ХОРА.
39
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Едно малко апропо:
Думи като премиер, министър, президент, професор, дори папа могат да имат и граматически ж. р., зашото са временни положения (има и разпопени професори, нали) , докато думите учител (по призвание, дарба), творец, талант, мъдрец си стоят добре само в м. р.
38
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 3за Фейса си прав там сега е тотална цензура,напоследък започнаха да затварят дори страниците на най популярните футболни клубове в България . Това се прави по настояване на някаква организация за борба срещу расизма и хомофобията.тези последните твърдят,че фейсбук страниците на ЦСКА,Левски ,пловдивските отбори се посещавали от футболни фенове които били нетолерантни и проповядвали (расизъм и хомофобия)
37
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ха ха ха (демокрация) а....Западни(ценности)..(свобода) ..Всичко това излезе ,че са само просто едни голи клишета без покритие с които клишета евреите о масоните сатанисти които контролират запада заблуждават обикновените граждани(гои) .само да поясня за така наречената (свобода) на словото ,знаете ли в момента какво става във фейсбуък на еврейчето Зукърбърг-масово се изтриват профили,ако напишеш нещо положително за Русия ,или пък имаш негативно отношение към САЩ ,Изрел и ЕС
36
2
 
30
 
! Отговори
АнонимеН преди 1 година
ИЗЛИЗАНЕТО НА БРИТАНИЯ ОТ ЕС ЗА ТЯХ ЗНАЧИ ПЪЛЕН ФИНАНСОВ КОЛАПС ЩОТО ПРИХОДИТЕ ИМ ИДВАТ ОТ ФИНАНСОВИ УСЛУГИ СЪС ДЪРЖАВИТЕ ЧЛЕНКИ ОТ ЕС А ЗАРАДИ НЕСТАБИЛНОСТТА ВСИЧКИ ЩЕ СЕ ПРЕОРИЕНТИРАТ КЪМ ДРУГИ СТРАНИ ОТ ЕС!

ЗАВОДИ ЩЕ СЕ ЗАКРИВАТ А НЕ ОТКРИВАТ

ДА НЕ ГОВОРИМ ЗА РАЗПАДА НА БРИТАНИЯ НА ПОВЕЧЕ ОТ 3 ПАРЧЕТА!!

ДОРИ МОНАРХИЯТА МОЖЕ ДА ОТПАДНЕ И ТО В САМАТА АНГЛИЯ СЛЕД РАЗПАДА НА БРИТАНИЯ!

НЕМА ДА ИЗЛЕЗНАТ СКОРО :D АЗ ЛИЧНО ГИ ИСКАМ ВЪН ЩОТО БРИТАНИЯ Е ВЪРШИЛА САМО ЗЛО ЗА БЪЛГАРИЯ!
35
1
 
11
 
! Отговори
Ром"с преди 1 година
Какво става със сестенцията на демократцията от Запада "Глас народен-глас божий" към нас аборигените от Изтока !?
34
0
 
9
 
! Отговори
АнонимеН преди 1 година
КАЗАХ ВИ, ЧЕ НЯМА ДА ИЗЛЕЗНАТ НА 12 АПРИЛ 2019-ТА :D

НО И БЕЗ ДА ГО КАЗВАМ ВИЕ СИ ГО ЗНАЕТЕ :D
33
1
 
53
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Някой няма ли да им припомни, че те излизат от ЕС, а не обратното. Ако им слушаш изказванията, човек ще остане с впечатлението, че те решават съдбата на останалия свят, а не своята.
32
1
 
17
 
! Отговори
хаха преди 1 година
Айде кога ще ги разкарат тия *** ингилизите... ?
31
8
 
31
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА !!! преди 1 година
Да се отлага, докато се отмени !
От ЕС се излиза така, както се излиза от мафията - само с краката напред.
30
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Извинявам се на мода за Карлсон. А той ще се извини ли на нас за хилядите въртели, които ни прави? Абсурд!