Очакват се проблеми с транспорта и лекарствата заради Brexit

Застрашени са и вътрешноевропейските полети на Ryanair и Iberia
5 апр 2019 08:50,
23
Очакват се проблеми с транспорта и лекарствата заради Brexit
Снимка: архив, Reuters

Европейската комисия предупреди за сериозни трудности и очаквани прекъсвания в транспортните връзки между континента и Великобритания, както и за временен недостиг на лекарства и медицински изделия, произвеждани на Острова, заради Brexit.

Според Брюксел седмица преди излизането на Великобритания от ЕС всички граждани и фирми трябва да вземат насериозно прогнозите и да планират дейността си.

Обединеното кралство ще напусне ЕС в 24 ч. българско време идния петък, ако дотогава британският парламент не приеме споразумението за условията за напускане с ЕС или Тереза Мей не успее да убеди европейските лидери в сряда за нова отсрочка.

Еврокомисарят за транспорта Виолета Булц съобщи, че ЕС ще удължи с 6 до 12 месеца сертификатите за сигурност на британските превозвачи по въздух, суша и море, но само, ако Лондон направи това за европейските. Транспортът ще осигурява само минимални услуги, като не всички полети, влакове и фериботи по разписание ще се движат. До 5 месеца ще бъдат преустановени и карго каботажните превози.

Още по темата

Комисията е поела от името на ЕС 7 транспортни ангажимента за различните видове транспорт, за да не прекъснат връзките, но Булц заяви, че те “няма и не могат да компенсират ефекта от излизане без споразумение”.

“Мерките са ограничени до няколко области, в които е необходимо да се защитят жизнени интереси и имат временен характер”, подчерта комисарят.

Компании, регистрирани в Кралството като Ryanair и Iberia трябва да защитят европейските стандарти, за да могат да продължат да осъществяват вътрешноевропейски полети след Brexit например. Булц увери, че се работи с авиопревозвачите, за да успеят да приключат процедурите до 12 април.
Предвижда се, че особено в първите седмици ще има големи закъснения и много анулирани полети, влакове и кораби, както и дълги опашки по границите за проверки на документите.

Вицепрезидентът на Комисията Юрки Катайнен също алармира за възможни трудности при вноса на лекарства, храни и животни, тъй като след напускането вносът от Обединеното кралство ще се третира като външен за ЕС и ще бъде подложен на по-строг контрол и изискване да отговаря на европейските стандарти.

Катайнен заяви, че излизане без споразумение ще е “много разрушителен” въпреки подготовката. Той ще засегне вносът на лекарства и медицински изделия от Великобритания, както и на храни, растения и животни.

Тъй като Обединеното кралство повече няма да е задължено да спазва европейските стандарти за безопасност, а произвежданите във Великобритания повече няма да се следят за съответствие с европейските норми. Все пак Комисията се надява, че пациентите ще могат да си получават навреме лекарствата и е готова да консултира лекарите как да се справят с евентуални прекъсвания и забавяния на доставките. За медицинските изделия - 80% от регистрираните във Великобритания за ползване в Европа вече са прехвърлени към ЕС. За да предотврати дефицити Брюксел ще разреши на страните да внасят и несертифицирани за ЕС изделия, докато пазарът се стабилизира.

Държавите, които ще бъдат най-силно засегнати от Brexit - Ирландия, Франция, Белгия, Холандия и Дания са наели допълнително 2000 митничари, които да работят на граничните пунктове, след като бъде преустановено свободното движение на хора и стоки. Те ще бъдат ангажирани със санитарните и митнически проверки на британски внос и на пристигащите от Острова на Континента.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още по темата: транспортлекарстваBrexit
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Толко много нови балкански държавички се натискат за ЕС,че не знам,кой ще им плаща масрафа без Англия.Затова си тръгва. И няма да умре от глад или без лекарства-имат си достатъчно.Да му мислят поляците-помощите от ЕС спират през 2020, ще стане лошо,а после идва ред и на останалите да останат на сухо,че някои имат за връщане на заеми- БГ в това число..Германия не е Русия,няма да се откаже от своите пари.
13
0
 
2
 
! Отговори
ДИВАК преди 5 години
До До 2 - "края на света ..... ще става лошо " - аз се изхранвам с паунди а не с евро , проблема ми е никакъв ! Едно време , едно партизанско чедо ми казваше "идва полска зима " ( тогава Лех Валенса вдигаше стачки в корабостроителницата на Гданск)аз му казах на комунистчето - ИДВА ПРОЛЕТ ЗА МЕН !
12
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И как ще стане тази "случка" при положение че Англия е един от най-голямите производители/откриватели на лекарства??!Вие въобще давате ли си сметка (както и някои депутати от английския парламен дрънкащи небивалици) въобще какви глупости са това? А вижте в чичко Гугъл колко на брой са английските фармацевтични компании само на територията на Англия!
11
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В'ервайте си. Всичко си има в ЮК. Ще видите че лайнарците от *** пак ще са зле и още по зле ще им бъде!
10
0
 
6
 
! Отговори
Сценария за Брекзиа преди 5 години
Типичен английски развод:1.Игра на обвинения2.Късане на нерви и пдли номера3.Ние пак сме си приятели и си помагаме.
9
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Очакват се проблеми с транспорта и лекарствата заради BrexitЮК излязоха ли вече от ЕС?
8
3
 
0
 
! Отговори
Donald J. Trump преди 5 години
Make America Great Again!Mexico has taken over 30% of our car business. We will fix that folks. And we will fix it quickly.
7
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Преди 200 може. Тогава Папата им е дал аванта. Но сега няма.
6
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До5 твоето е глупост. Всичко в ЕС се контролира. В Руската Федерация минава и без контрол.
5
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
англичаните си пожелаха твърд Брекзит и ще си го получат, хак да им е
4
20
 
14
 
! Отговори
Shark преди 5 години
Глупости, няма да има никакви проблеми, или те ще са за кратко, докато се направи реорганизация. Великобритания ще може да внася каквото си иска, откъдето си иска, без да се съобразявам с безумните изисквания на ЕС. И британския паунд ще поскъпне, както винаги е бил най-скъпата валута в света.
3
19
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Преди 200 години са търгували с целия свят "извън ЕС" и са били най-силната империя. Въпрос на време е да се сменят вносители, доставчици и търговски партньори след което никой няма да им държи сметка колко криви трябва да са краставиците.
2
6
 
14
 
! Отговори
До 2 преди 5 години
Краят на света не идва, но се задават сериозни проблеми, от които ще патим всички.
1
6
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А стига, га че краят на света идва! Швейцария, Норвегия, Лихтенщай, Исландия не са членове не ЕС и какво, да не са зле!