Евроскептиците са крило с много пера, ще маха ли то сполучливо?

Крайната десница в Европа се опитва да сложи край на разделенията
8 апр 2019 21:45, Елка Василева
22
Евроскептиците са крило с много пера, ще маха ли то сполучливо?
Матео Салвини. Снимка: архив, Reuters

Италианският вицепремиер Матео Салвини изпраща текстове с усмивки на френската крайнодясна лидерка Марин Льо Пен и публикува селфита с австрийския крайнодесен политик Хайнц-Кристиан Щрахе.

Ликът на лидера на италианската крайнодясна партия "Лига" сияе на големи екрани на митинги на десницата от Прага до София.

Салвини, чиито позиции са подсилени от собствения му успех и умората на избирателите от партиите от основното течение, се опитва да изгради мостове преди изборите на 26 май за Европейски парламент - законодателното събрание на Европейския съюз.

На фона на очакванията, че двата най-големи политически блока ще загубят своето комбинирано мнозинство, той и други крайнодесни лидери се надяват да създадат опозиционен, евроскептичен съюз с достатъчно места в парламента, за да спира или задържа законодателство.

"Нашата идея е да се съберем заедно . . . в нова партия, която по-добре отразява обединяващите ни евроскептичните възгледи", заяви пред Ройтерс съветникът на Салвини по външната политика Марко Дзани. "Сега е нашият шанс да обединим сили веднъж завинаги."

Когато обаче Салвини започне днес в Милано своята кампания за изборите, ще присъстват представители на само три, сравнително малки крайнодесни европейски партии.

Льо Пен няма да бъде там. Нито ще има представители на управляващата в Полша партия "Право и справедливост" (ПиС) на Ярослав Качински.

Салвини обещава много по-голям митинг следващия месец. Но отсъствието на Льо Пен и други водещи крайнодесни и националистически лидери говори за политическите различия и съперничества, които отдавна пречат на обединението на подобни групи.

Крайнодесните лидери споделят широките идеологически цели за спиране на възприемания като либерален курс на ЕС и връщане на правомощия на столиците на държавите членки. Но те имат различия в други области, а опитът на бившия стратег на американския президент Доналд Тръмп Стивън Банън да действа като властови посредник между популистките групи в Европа се проваля.

Подобните се привличат?

Инвеститорите очакват повишена политическа несигурност след изборите на 26 май, на които ще бъдат избрани 705 членове на Европейския парламент или 751, ако Великобритания не напусне ЕС по план.

Общото недоволство от бавния икономически растеж, заплахите за сигурността, идващи от ислямистки бойци, и враждебната реакция срещу миграцията през отворените граници в ЕС засилват подкрепата за евроскептични националисти в много държави членки.

"Сред избирателите има все по-силно убеждение да се върви против нормата", каза старшият политически експерт в Европейския съвет за външни отношения Сузи Денисън. "Точно сега силите, които са "анти", са много по-мотивирани от проевропейците."

Техните успехи и планираното излизане на Великобритания от ЕС ще означава реорганизация на наднационалните групи, създадени от партиите в парламента на ЕС, чиято главна роля е да проверява и да внася поправки в законите на ЕС, разработени от изпълнителния орган - Европейската комисия.

Според прогнозите антиимигрантската "Лига" на Салвини може да увеличи повече от четири пъти своето представителство в събранието на ЕС до 27 места.

Заедно с прогнозираното увеличаване на представителството на партията Национален сбор на Льо Пен и Австрийската партия на свободата на Щрахе, участваща в коалиционно правителство, в което Щрахе е вицеканцлер, групата "Европа на народите и свободата" (ЕНС), към която принадлежат те, може да увеличи присъствието си от 37 на 61 места.

Салвини, чиято партия участва в управляващата коалиция в Италия, иска да прегърне други лидери, чиито партии са в съпернически групи, като Качински.

Двамата се срещнаха във Варшава през януари, а унгарският министър-председател Виктор Орбан приветства изгледите те да създадат съюз като едно от най-големите събития тази година.

Създаването на една голяма политическа група може също така да отключи финансиране и възможности за покровителство.

"Те ще получат много повече ресурси, ако успеят да се обединят", каза специалистът по крайната десница в университета на Джорджия Кас Муде.

Заради политическите различия обаче критичните към ЕС партии вероятно ще останат разделени на поне две фракции - едната около Салвини, а другата около Качински.

Салвини се възхищава на руския президент Владимир Путин, Качински го представя като злодей. И двамата са против имиграцията, но имат разногласия как да се подходи към нея. Италия е нетен приносител за бюджета на ЕС, Полша е нетен получател. Техните възгледи за икономиката не съвпадат.

За десните партии в Дания, Финландия и Швеция, които смятат Русия за заплаха, симпатиите на Салвини и Льо Пен към Кремъл са също така червена линия.

"Това е решаващ аспект за много страни", заяви пред Ройтерс лидерът на партията Шведски демократи Ими Окесон. "Те няма да успеят, няма да има подобна група."

За много партии, които са съперници на национално ниво, също ще се окаже трудно да се съберат заедно.

Орбан избира да остане в най-голямата политическа фракция в парламента, макар че членството му беше замразено миналия месец.

Въпреки всичките му възхвали за изграждането на коалиция между евроскептиците фактът, че е в група с влиятелните властови играчи в Европа, показва, че той се ползва с уважение в основното течение - нещо, което липсва на други популисти.

Някои се надяват, че това ще се промени след изборите.

"Да напуснеш силна група, за да се присъединиш към слаба група, е трудно политическо решение, но да напуснеш, за да се присъединиш към група, която е също толкова силна и разрастваща се, не е чак толкова трудно", каза депутатът от ПиС Ришард Легутко, който е съпредседател на групата "Европейски консерватори и реформисти" (ЕКР).

"За първи път има реален шанс нещата да се променят, този политически, дори идеологически монопол да бъде подкопан по някакъв начин", каза Легутко.

Да бъдеш приет

Връзките между крайнодесните остават ограничени предимно до лични отношения. Когато лидери, които дълго са били изолирани у дома и нямат влияние в чужбина, присъстват на митинги едни на други, това има за цел да покаже, че те не са маргинализирани.

"Целта е да се потвърдят взаимно", каза преподавателят по политика във факултета по управление и международни отношения на университета "Грифит" Дънкан Макдонъл. Той обаче заяви, че крайната десница все повече вижда себе си като "част от нова вълна".

Партията "Алтернатива за Германия" (АзГ) може да спечели още много места в следващия Европейски парламент, показват проучванията на общественото мнение, и може да се включи в групата ЕНС на Салвини. Проучванията показват, че оглавяваната от Тиери Боде партия "Форум за демокрация" в Холандия може да спечели четири нови места в събранието на ЕС, а тя казва, че ще се присъедини към ПиС в ЕКР.

Испанската новосъздадена партия "Вокс" се превърна в любимка на евроскептичните групи след успеха й на регионални избори през декември в Испания, която дотогава устояваше на популистките течения, връхлитащи Европа.

Сега "Вокс" е ухажвана както от полската ПиС, така и от Лигата на Салвини. Но гледайки напред към следващия Европейски парламент, в който проучванията предполагат, че "Вокс" ще спечели около пет места - повече от едното й в момента, лидерът на партията Сантяго Абаскал заяви пред Ройтерс: "Може да се окажем сами."

"Вокс" се възползва от вътрешните напрежения заради каталунския сепаратизъм - тя смята Каталуния за неделима част от Испания, но някои други крайнодесни партии не споделят нейния възглед.

"Тяхната подкрепа за държавния преврат (на сепаратистите) от Каталуния е огромна пречка (за сътрудничество)", каза той.

Дори партиите да не са в една и съща група, Дзани от Лигата на Салвини казва, че ще има по-голямо сътрудничество в опит да бъде повлияна или осуетена политиката на ЕС.

"Има опасност от дългосрочна парализа", каза Денисън, "която с времето ще подкопае идеята за ЕС като ефективен играч."

Стратези на Европейския парламент обаче казват, че по-младите десни политически групи показват доста по-слаба партийна дисциплина.

"Евроскептиците са крило с много пера и аз не съм сигурен, че то ще маха сполучливо", каза висш служител в Европейската народна партия - главната десноцентристка група.
 

/БТА/
 


22
Още по темата: Европакрайна десница
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
3
 
1
 
! Отговори
до какво води това преди 1 година
Драги евроскептици. Не ви ли научи на нищо историята? Не разбрахте ли, че ако Европа не е единна, половината от нея вместо да я владеят европейци, владеят я ту турци, ту руснаци? Вместо европейците да са у дома си в цяла Европа, у дома си стават агресивни азиатци. До това води разделението на Европа. Понеже никога никой не емигрира от запад на изток, а винаги е обратното. Винаги цели катуни азиатци се преселват в Европа. Последният пример са турците. Те се правят на цивилизовани, но само се прав
13
1
 
1
 
! Отговори
Ала-Бала преди 1 година
Компютъра истри името на на Сорос. Нима е лощ човек?
12
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Този брадат провинциалист от снимката ще превърне Италия във втора Гърция. Дълговете продължават да растът, икотомиката продължава да бъде в рецесия, но виж "евробюрократите" са виновни, че мафиотите не могат да си стегнат държавата.
11
2
 
9
 
! Отговори
Ха-ха преди 1 година
Ако така наречените "системни партии" си вършеха нормално работата,то проблем в Европа нямаше да има!Обаче тия тръгнаха да налагат съвършено безумни неща по външна(за ЕС) поръчка и естествено последва реакция,за съжаление недостатъчно остра!
Няма как унищожаването на националната идентичност,налагането на джендър-идеология,заливането на Европа с мигранти и още куп вредни неща да бъдат приети безкритично!
10
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Полулизъм, крайна десница, крайна левица.................все етикети, които глобалистите лепват на неудобните партии и хора!!!
9
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 2

Абе тая русия много яка бе! И с яки рубли!
Създава, подържа и изхранва толкова партии и симпатизантите им в Европа. И те се разрастват и печелят избори.Назначава президенти и правителства по цял свят. Стотици хиляди жълти жилетки са на разкладка при Путин вече 5 месеца. А самия Путин с голи гърди,торба рубли и файтон тролове във фейсбук размазва всички световни медии без значение с колко милиарди са спонсорирани и колко борбени са.
8
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Евроскептиците са крило с много пера, ще маха ли то сполучливо?"

Според законите на природата, всяко крило с много пера е в състояние да поддържа стабилен полет.
7
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Берлин Куфар ,токчета ,еднополов брак ,гей парад ,Берлин !
6
5
 
7
 
! Отговори
V преди 1 година
Държавите от северна Америка имаха договор .Тръмп каза - Тоя договор не е изгоден за нас .Прекратявам го. После направи друг договор и им каза -Ако искате може да подпишем този ! Аз не разбирам С КАКВО ЕС Е ТОЛКОВА ВАЖЕН .ПО ВАЖЕН ОТ ЕВРОПЕЙСКИТЕ НАРОДИ !!! Заместваме го със споразумение като в северна Америка и готово .Няма да има кражби от еврофондове на гърба на народите .Дебели евродупитатски ,,заплати,, А ще си върви търговията .Хем по евтино .Хем без въглеродни емисии,без всичките проблеми
5
2
 
5
 
! Отговори
Крило без пера преди 1 година
Ще маха пи то сполучливо?
4
6
 
6
 
! Отговори
G40 преди 1 година
Евроскептиците и европозитивистите са задвижвани от подобни желания, а, именно от жланието да са на власт. Защото властта е сладко нещо и носи много облаги. И едните, и другите много сбъркаха - допуснаха да се види грозното и зависимо от задокеанаските сатрапи, лице на европа. Хората, макар и зомбирани, все още имат мъничко здрав разум.
3
6
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
По-добре "евроскептиците", откокото еврокибиците !
2
21
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ще маха, ще маха - ако има попътни рубли във вятъра...
1
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Война и мир" е къс разказ в сравнение с тази списня.