Brexit в петък се отлага, удължават срока

Европа очаква от Лондон план как ще използва нова отсрочка
Обновена: 9 апр 2019 13:34 | 9 апр 2019 13:34,
36
Brexit в петък се отлага, удължават срока
Снимка: архив, Reuters

Великобритания няма да напусне ЕС и в петък, след като оставащите в Съюза страни се изказаха днес благосклонно за даване на нова отсрочка на британското правителство да ратифицира споразумението за излизане.

Според даденото от европейските лидери на 21 март удължение Обединеното кралство трябваше да престане да бъде част от ЕС в 1 ч. след полунощ българско време на 12 април.

Според румънския министър по европейските въпроси Гьорге Киамба, който председателства днес в Люксембург заседанието на европейските и външни министри от 27-те държави, оставащи в ЕС, готовността на Тереза Мей да организира избори за Европейски парламент в Обединеното кралство и започналите политически разговори между управляващи и опозиция в Лондон са нови моменти, които могат да бъдат основание за даване на отсрочка.
Каква ще е нейната продължителност обаче ще решат лидерите на ЕС утре вечер в Брюксел на извънредна среща за Brexit.

Още по темата

“Срокът на удължаването трябва да служи за постигане на цел”, заяви главният преговарящ на ЕС за Brexit Мишел Барние, който брифира министрите.

Той добави, че “всички правим възможното да дадем последен шанс на Великобритания да се оттегли с правила”, но в същото време подчерта, че “ЕС се нуждае от план, от пътна карта от Великобритания, за да може да вземе своите решения”.

Френският европейски министър Амели де Моншалин заяви, че отсрочката не може да е автоматична и Лондон трябва да даде гаранции за действията си по време на отлагането.

Външните министри на Холандия и Люксембург обаче заявиха, че ще направят всичко възможно да дадат повече време на британското правителство да намери мнозинство за потвърждение на сделката за напускане с ЕС, която предвижда преходен период до 2021 г., през който европейското законодателство ще продължи да действа във Великобритания. На същото мнение е и Ирландия.

“От интерес за Холандия е да бъде избегнат твърд Brexit и ако за това е нужно повече време, ще го дадем”, заяви холандският външен министър Стеф Блок.

А люксембурският му колега Жан Аселборн дори предвиди, че Brexit няма да се състои и на 22 май - втората дата, дадена от ЕС при първото искане за отсрочка.

Миналата седмица Тереза Мей поднови молбата си излизането на Великобритания да стане от 1 юли. То беше отхвърлено от европейските лидери през март. Те дадоха два варианта на Лондон - отлагане от 29 март на 12 април или до 22 май, ако дотогава британският парламент ратифицира споразумението за напускане, договорено между ЕС и британското правителство.

Утре вечер европейските лидери ще изслушат новото предложение на Тереза Мей и ще трябва да вземат единодушно решението за срока на втората отсрочка.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още по темата: ВеликобританияесBrexit
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
1
 
12
 
! Отговори
ЕС преди 5 години
Истината е, че без Франция света нямаше да бъде същия. Франция е доминирала Европа и свена в продължение на векове, да не кажа и хилядолетие. Англия е първата Френска колония, завладяна през 1066г. и васална на Франция в продължение на векове. Франция освобождава Сащ - Сащ буквално са създадени от Франция. Де Гол пък създава ЕС и спасява континента от англогoведарска и руска доминация. Генерал Де Гол е над всички, спасителя на Европа и на цивилизацията. Нормално е англетата да са комплексирани.
24
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Абе САЩ и Англия са най-великите страни през последните векове. Без Великобритания, ЕС е нищо.
23
7
 
5
 
! Отговори
Истина преди 5 години
На всички които плюат UK,ами нека размислят след като EU -Германия(защото този измислен европейски съюз се управлява от Германия)прави едно напускане на тази държава която е вторият по големина платец в съюза невъзможен ,какво би направил с една по бедна страна?И това ли наричаме демокрация влизане -да,излизане -не.И след като напуснат еврофондовете ще намалеят ,защото EU -Германия не може да плаща сама.Великобритания ще се оправи ,но ние да мислим и то след като въведът измисленото евро.
22
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Срокът на годност на английското говеждо изтича.
21
3
 
11
 
! Отговори
Бай Иван преди 5 години
Сър Джеймс и сър Джон си говорят на чаша уиски пред камината: Джон, коледите са хубаво нещо! Аз мисля, че с*ксът е по-хубаво нещо.След половин час размисъл сър Джеймс отговаря: Да, но коледите са по-често
20
5
 
20
 
! Отговори
Цезар преди 5 години
Изгонете ги още в петък тия нещастници
19
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Утре ще се види ,кои са троянските конена европа.Всичко бе решено.
18
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
за да се даде отлагане трябва то да бъде одобрено от всички страни членки. достатъчно е една страна членка да не даде одобрение и Великобритания ще трябва да излезе на 12 април без сделка по нейна вина. Имаха 3 години да решат какво да правят, но не решиха. Решиха какво да не правят. Не могат да обвинят никой за световната глупост, която сами си сътвориха с този референдум за Брекзит.
17
2
 
18
 
! Отговори
Jj преди 5 години
Значи, ако на вас ви е писнало да четете новини за Брекзит (което е абсолютно разбираемо), представете си каква е ситуацията за тези от нас, които живеят в UK. Всеки ден, НОН-СТОП новини само на тази тема. Макар че голяма част от приятелите ми и аз сме противници на излизането се е стиганло вече до едно положение, в което всички сме за излизане, само и само да спре да се говори за това.. #aman!
16
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нека британците опитат да превърнат изборите за Европейски парламент като допълнителен тест, дали се е променило статуквовото за Brexit, като за индикатор да послужи участието на населението в тях !
15
2
 
9
 
! Отговори
Дедо поп преди 5 години
Развод ми дай, развод ми дай и повече не ме мъчи ..
14
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А ще гласуват ли на евроизборите ся или ще ги отложат и тях, не става хем да те сърби хем да те боли излизат и двете страни си поемат последствията . А вишата лига от къде ще взима европейски африканци ся
13
2
 
8
 
! Отговори
SS преди 5 години
аз пък не мога да разбера защо не ги отлюспят тиа??... После да ги оставят да си разправят колкото си щат... и когато и ако решат да кандидастват отново - ама след преговори
12
2
 
9
 
! Отговори
развод по британски преди 5 години
Да де, обаче излизането на Британия от ЕС не зависи само от Британия. Зависи и от ЕС. Така че което има подписано с Британия към момента, това Брюксел ще смята за законно. Британците могат да си гласуват до посиняване, но това не задължава ЕС. ЗА ЕС важат наличните документи. Британия сама се изолира. И стига до абсурд в упоритостта си за брекзит. Накрая британците ще разберат, че трябва да спрат с ***.
11
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тия ще брекзитят още мнооооооогоооо време
10
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Борисов да покаже, че "Европа ни чува" и да не се съгласява да се удължава срока. Нека да ги активизираме в тяхното излизане !
9
2
 
5
 
! Отговори
Смешник преди 5 години
Познават я всички всеки слой на обществото попове ,политици всички на хорото . Кеф ти хартийка кеф ти монета.
8
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Дързост и Красота, епизод 1000
7
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Уж си трьгват а всьщност се врьщат.Що е то?
6
1
 
9
 
! Отговори
Ингилиз преди 5 години
Как така BBC не знаят нищо по въпроса??? Партенка е това....